• Spelt-bresaola-truffel

  • Scones-jam-en-room1

  • Zandtaartgebakje-aardbeien2

  • Chocolate-chip-cookies1

Afbeelding-rechts1

Afternoon tea voor 6 personen

Een ideaal menu voor een klein groepje vrienden of vriendinnen. Je kunt het eventueel nog aanvullen met een schaaltje kant-en-klaar gekochte friandises voor wat meer variatie. Veel plezier!

Sandwiches

  • Sandwiches met pikante tonijnsalade en maïs
  • Meergranenbroodsandwiches met gerookte kipfilet en basilicummayonaise

Scones

  • Citroenscones met jam en room

Zoete lekkernijen

  • Chocolate chip cookies met kokos
  • Sinaasappelmuffins met Grand Marnier-glazuur

Praktisch

  • Boodschappenlijst
  • Werkschema 1
  • Werkschema 2

Sandwiches

  • High tea Sandwiches met tonijn en maïs
    Sandwiches met pikante tonijnsalade en maïs

    Sandwiches met pikante tonijnsalade en maïs

    Ingrediënten

    • 10 dunne sneetjes wit of bruin casinobrood (tomatenbrood is het allerlekkerst voor deze sandwiches, maar dat is misschien wat moeilijker te krijgen) )
    • 1 blikje tonijn in olie, uitgelekt)
    • ±2 volle eetlepels mayonaise (naar smaak) )
    • ½ Spaanse peper, zeer fijn gehakt)
    • een bosje bieslook, in ringetjes geknipt)
    • ±1 theelepel citroensap (naar smaak) )
    • 5 eetlepels gare maïskorrels)
    • zout en versgemalen zwarte peper)

    Bereidingswijze

    1. Prak de tonijn zodat hij wat fijner wordt.
    2. Roer een grove salade van de tonijn, de mayonaise, de Spaanse peper, de bieslook en het citroensap.
    3. Schep de maïskorrels door de salade. Proef en maak op smaak met een beetje zout en peper.
    4. Snijd de korstjes van de sneetjes brood. Vorm mooie vierkante sneetjes.
    5. Beleg de helft van de sneetjes met de tonijnsalade. Dek af met de resterende sneetjes brood.
    6. Snijd de sandwiches diagonaal door. Snijd de driehoekjes nog een keer door. Zorg ervoor dat je weer mooie driehoekjes krijgt.
    7. Leg de sandwiches op een schaal en dek deze goed af met huishoudfolie. Plaats de schaal minimaal een half uur in de koelkast, zodat de sandwiches lekker koud worden.

    Tips:

    1. Als je het brood laat snijden door de bakker, worden de sneetjes niet erg dun. Je kunt daarom het brood het beste zelf snijden. Leg het brood voor het snijden een tijdje in de vriezer. Zo wordt het steviger. Verwijder eerst de korsten. Zorg ervoor dat het brood mooi vierkant wordt. Snijd het brood daarna in sneetjes van 6 à 7 mm dik.
    2. Wrijf tijdens het snijden van de sandwiches het mes af en toe af met een stukje keukenpapier. Dan blijft het snijvlak van de sandwiches mooi ‘schoon’.

  • High tea sandwiches met gerookte kipfilet
    Meergranenbroodsandwiches met gerookte kipfilet en basilicummayonaise

    Meergranenbroodsandwiches met gerookte kipfilet en basilicummayonaise

    Ingrediënten

    • 10 sneetjes meergranenbrood (koop een zo vierkant mogelijk brood)
    • 1 grote gerookte kipfilet
    • 4 eetlepels mayonaise van een goede kwaliteit
    • ½ à 1 eetlepel citroensap (naar smaak)
    • ±1 theelepel poedersuiker (naar smaak)
    • 2 eetlepels fijn gehakte basilicumblaadjes
    • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
    • versgemalen zwarte peper
    • een handje rucola
    • 10 blaadjes basilicum

    Bereidingswijze

    1. Vermeng alle ingrediënten vanaf de mayonaise tot en met de peper. Roer goed zodat er een homogene saus ontstaat. Proef en voeg eventueel nog een beetje van één van de ingrediënten toe.
    2. Snijd de kipfilet in dunne plakjes.
    3. Snijd de korstjes van het brood. Zorg ervoor dat je mooie vierkante sneetjes krijgt.
    4. Bestrijk de sneetjes met een lekkere portie basilicummayonaise.
    5. Beleg de helft van de sneetjes met wat rucola, twee blaadjes basilicum en een paar plakjes kipfilet. Maal er nog wat peper over.
    6. Dek af met de resterende sneetjes brood met de sauskant naar beneden.
    7. Snijd de sandwiches diagonaal door.
    8. Leg de sandwiches op een schaal en dek deze goed af met huishoudfolie. Plaats de schaal minimaal een half uur in de koelkast, zodat de sandwiches lekker koud worden.

    Tips:

    1. Als je het brood laat snijden door de bakker, worden de sneetjes niet erg dun. Je kunt daarom het brood het beste zelf snijden. Leg het brood voor het snijden een tijdje in de vriezer. Zo wordt het steviger. Verwijder eerst de korsten. Zorg ervoor dat het brood mooi vierkant wordt. Snijd het brood daarna in sneetjes van 6 à 7 mm dik.
    2. Wrijf tijdens het snijden van de sandwiches het mes af en toe af met een stukje keukenpapier. Dan blijft het snijvlak van de sandwiches mooi ‘schoon’.

Scones

Citroenscones met jam en room
  • High tea scones met jam en room
    Citroenscones met jam en room

    Ingrediënten

    Voor ±12 stuks:

    • 250 gram bloem
    • 2 ½ theelepel bakpoeder
    • ½ theelepel zout
    • 50 gram suiker
    • 40 gram koude roomboter
    • 35 gram koude plantaardige margarine
    • ½ ei, losgeklopt
    • 100 ml zure room
    • de rasp van 1 citroen
    • 2 theelepels citroensap
    • een klein beetje melk
    • een handje bloem
    • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
    • frambozenjam
    • ¼ liter slagroom, lobbig geklopt met een beetje poedersuiker

    Bereidingswijze

    1. Scones worden lekker licht wanneer het deeg zo weinig mogelijk bewerkt wordt. Daarom worden de eerste handelingen uitgevoerd met de pulse knop van de foodprocessor en wordt het deeg daarna alleen nog maar met de vingertoppen beroerd. Heb je geen foodprocessor, werk dan met koude handen, gebruik alleen de vingers in plaats van de volle hand en werk zo snel mogelijk. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar, zodat er geen vertraging ontstaat tijdens het werken. Met name de boter en de margarine mogen niet warm worden. Dan wordt het resultaat plakkerig.
    2. Begin met de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in de foodprocessor goed te vermengen.
    3. Snijd de boter en de margarine snel in dunne plakjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel.
    4. Meng de vetten met een paar korte pulsen even door het meel. Het geheel wordt dan wat kruimelig.
    5. Voeg vervolgens in één keer de zure room, het ei en het citroensap toe. Pulse nog een paar keer en haal het deeg meteen uit de machine zodra het enige samenhang begint te vertonen.
    6. Leg het deeg op het werkvlak en strooi er de citroenrasp overheen. Verdeel de rasp met kleine kneepjes van de vingertoppen snel door het deeg. Stop weer zo snel mogelijk.
    7. Vet een bakplaat in met margarine. Verwarm de oven voor tot 175°C.
    8. Rol het deeg zonder veel druk uit op een licht met bloem bestoven werkvlak totdat het een dikte heeft van zo’n drie centimeter.
    9. Spoel een scherp uitstekertje met een diameter van 4 à 5 cm even af onder de koude kraan. Droog het niet. Steek er 12 rondjes mee uit het deeg (restjes kun je voorzichtig nog een keer uitrollen).
    10. Leg de scones op de bakplaat en bestrijk ze met een beetje melk.
    11. Plaats de bakplaat in de oven. Draai na tien minuten de oven terug naar 150°C. Nog eens zeven minuutjes later zijn de scones mooi gaar en lichtbruin gekleurd.
    12. Neem de scones van de bakplaat en laat ze tot halfwarm afkoelen op een rooster. Snijd aan tafel de broodjes door en besmeer ze met een beetje frambozenjam en een laagje licht gezoete slagroom.

    Tips:

    1. Heb je geen uitsteekvormpje, maak dan van het deeg een rol van 4 à 5 cm doorsnede. Snijd met een scherp, nat mes 3 cm dikke plakjes van het deeg. Scones, die op deze manier gevormd worden, worden wel iets minder mooi van vorm.
    2. Overgebleven scones kunnen nog een paar dagen bewaard worden. Dek ze tijdens het bewaren goed af. Piep ze vóór het serveren even op in de magnetron. Dan worden ze weer lekker zacht en smeuïg.
    3. In plaats van met frambozenjam kun je de scones ook serveren met lemoncurd. Koop lemoncurd van een goede kwaliteit. Dat is degene, die zo min mogelijk gebonden is met maïzena of een ander bindmiddel.
    4. Scones worden traditioneel geserveerd met ‘clotted cream’. Dat is een dikke room met een hoog vetpercentage. Hij hoeft niet gezoet en geklopt te worden. Clotted cream is niet makkelijk verkrijgbaar. Daarom vervangen wij de cream door licht gezoete en lobbig geklopte slagroom. Dat maakt het resultaat bovendien wat minder machtig.

Zoete lekkernijen

  • High tea chocolate chip cookies met kokos
    Chocolate chip cookies met kokos

    Chocolate chip cookies met kokos

    Ingrediënten

    Voor ±125 stuks:

    • 250 gram roomboter
    • 175 gram suiker
    • 150 gram gele basterdsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 2 grote eieren
    • 300 gram bloem
    • 1 theelepel natriumbicarbonaat (baking soda)
    • ¼ theelepel zout
    • 300 gram chocolate chips melk of melkchocolade van repen
    • 100 gram geraspte kokos

    Extra:

    • bakpapier
    • een beetje boter om de bakplaat mee in te vetten

    Bereidingswijze

    1. Laat de boter zacht worden en klop hem met de mixer romig. Voeg beetje bij beetje de drie suikersoorten toe en blijf ondertussen kloppen.
    2. Klop de eieren even los in een kopje en schenk deze ook beetje bij beetje bij het beslag. Klop het beslag lekker luchtig.
    3. Klop ook de kokos erdoorheen.
    4. Vermeng vervolgens de bloem, de soda en het zout. Zeef dit mengsel boven de kom en mix het geheel nog een keer goed.
    5. Snijd eventueel de chocolade in stukjes. Maak de stukjes niet te klein. Roer met een stevige spatel de chocolate chips of de chocoladestukjes door het beslag.
    6. Beboter een bakplaat en druk er een mooi passend stuk bakpapier op vast. Leg met twee theelepeltjes kleine hoopjes beslag op de bakplaat, vrij ver uit elkaar want het beslag gaat uitlopen.
    7. Op een bakplaat van 35x35 cm passen 25 koekjes.
    8. Plaats de bakplaat in een voorverwarmde oven van 165°C (conventionele oven). Bak de koekjes in 12 à 13 minuten gaar en goudbruin. Ze zijn in dit stadium nog een beetje zacht.
    9. Laat de koekjes afkoelen op een rooster. Tijdens het afkoelen worden ze stevig.
    10. Bak zo ook de rest van de koekjes.

    Tips:

    1. Natriumbicarbonaat of baking soda is een rijsmiddel, dat veel wordt gebruikt in Angelsaksische landen. In Nederland is natriumbicarbonaat verkrijgbaar in oosterse winkels en sommige supermarkten.
    2. Boter wordt snel zacht in een magnetron, die op minimaal is ingesteld. Pas op: laat de boter voor dit recept niet smelten.
    3. Kinderen vinden het leuk als je de chocolate chips vervangt door mini-M&M’s. Reken er wel op, dat de kleuren een klein beetje uitlopen. Maar dat mag de pret niet drukken!
    4. Je kunt deze koekjes nog minimaal een week bewaren als je ze verpakt in een goed afgesloten koektrommel. Zet ze niet in de koelkast.

  • High tea sinaasappelmuffins met Grand-Marnierglazuur
    Sinaasappelmuffins met Grand Marnier-glazuur

    Sinaasappelmuffins met Grand Marnier-glazuur

    Ingrediënten

    Droge ingrediënten (voor 16 stuks):

    • 280 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
    • 3 gram natriumbicarbonaat (baking soda), gezeefd
    • 2 gram zout
    • 150 gram witte basterdsuiker
    • de rasp van 2 sinaasappels

    Natte ingrediënten:

    • 40 gram gesmolten boter
    • 45 gram zonnebloemolie
    • 1 ei
    • 240 ml versgeperst sinaasappelsap

    Decoratie:

    • 150 gram poedersuiker
    • ±2 eetlepels versgeperst en gezeefd sinaasappelsap
    • 2 eetlepels Grand Marnier

    Extra:

    • papieren muffinvormpjes

    Bereidingswijze

    1. Plaats 16 papieren caises in muffinvormen. Verwarm de oven voor (heteluchtoven 160°C; conventionele oven 180°C).
    2. Vermeng in een kom de boter en de olie. Klop er met een garde een ei doorheen. Ga door met kloppen en voeg beetje bij beetje het sinaasappelsap toe.
    3. Vermeng in een andere kom alle droge ingrediënten.
    4. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge. Schep het geheel kort om totdat alle ingrediënten net vermengd zijn.
    5. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
    6. Bak de muffins gaar en lichtbruin (22 minuten heteluchtoven; 24 minuten conventionele oven).
    7. Test de gaarheid van de muffins met een satépen. Er mag geen rauw deeg aan blijven plakken als je in de muffins prikt.
    8. Laat de muffins nog even afkoelen in de bakvormen en plaats ze vervolgens in hun papiertjes op een rooster.
    9. Roer een stevig glazuur van de poedersuiker, het sinaasappelsap en de Grand Marnier. Bestrijk de muffins met het glazuur. Laat het glazuur goed opstijven alvorens de muffins te serveren.

    Tips:

    1. Natriumbicarbonaat (baking soda) is een rijsmiddel. Het is verkrijgbaar in oosterse winkels en sommige supermarkten.
    2. Overgebleven muffins kun je makkelijk nog een dagje bewaren. Zet ze niet in de koelkast, maar dek ze wel goed af. Ideaal is om er een stolp overheen te plaatsen.

Praktisch

  • Boodschappenlijst

    Vlees

    • 1 grote gerookte kipfilet

    Groente en fruit

    • 1 Spaanse peper
    • een bosje bieslook
    • een bosje basilicum
    • een bosje rucola
    • 2 citroenen
    • 6 perssinaasappels

    Supermarkt

    • 1 dl volle melk
    • ¼ liter slagroom
    • 100 ml zure room
    • 330 gram roomboter
    • 70 gram margarine
    • 4 eieren
    • 1 klein blikje maïs
    • 1 blik tonijn in olie
    • 1 pot mayonaise van een frisse soort
    • 650 gram bloem
    • 280 gram zelfrijzend bakmeel
    • natriumbicarbonaat (baking soda; dubbelkoolzure soda)
    • 1 zakje bakpoeder
    • 250 gram poedersuiker
    • 150 gram witte basterdsuiker
    • 150 gram gele of lichte basterdsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 100 gram geraspte kokos
    • 300 gram chocolate chips melk of melkchocolade van repen
    • 1 pot frambozenjam
    • 10 dunne sneetjes wit of bruin casinobrood (of ½ ongesneden casinobrood als je het brood liever zelf wilt snijden; tomatenbrood is het allerlekkerst als je het kunt krijgen)
    • 10 sneetjes meergranenbrood (of ½ ongesneden meergranenbrood als je het brood liever zelf wilt snijden; koop een zo vierkant mogelijk brood)
    • een klein flesje Grand Marnier
    • papieren muffinvormpjes
    • bakpapier

    Check in de voorraadkast

    • zout
    • (zwarte) peper
    • extra vergine olijfolie
    • zonnebloemolie
    • 225 gram suiker

  • Werkschema-3
    Werkschema

    Werkschema 1

    Werkschema als je de chocolate chip cookies één dag van tevoren al bakt

    1 dag van tevoren:

    1. bak de chocolate chip cookies met kokos; laat ze op een rooster goed afkoelen totdat de chocolade stevig is; bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel, niet in de koelkast

    4 uur van tevoren:

    1. leg het brood in de diepvries als je het zelf wilt gaan snijden

    3 uur van tevoren:

    1. bak de sinaasappelmuffins en laat ze afkoelen op een rooster
    2. maak tijdens het bakken het deeg voor de citroenscones

    2 uur van tevoren:

    1. bak de scones en laat ze afkoelen op een rooster
    2. glazuur tijdens het bakken de muffins; laat ze onafgedekt (buiten de koelkast) staan, zodat het glazuur hard kan worden
    3. maak de tonijnsalade voor de sandwiches
    4. maak de basilicummayonaise voor de meergranenbroodsandwiches
    5. maak de tonijnsandwiches en bewaar ze afgedekt in de koelkast

    1 uur van tevoren:

    1. maak de meergranenbroodsandwiches en bewaar ze afgedekt in de koelkast
    2. klop de slagroom voor de scones

    ½ uur van tevoren:

    1. dek de tafel: elke eter krijgt een bord met mes en vork en een kopje voor de thee; zorg voor voldoende servetten
    2. maak een paar potten met verschillende soorten thee (zie tips hieronder)
    3. verwarm eventueel de scones licht in de magnetron als ze te veel afgekoeld zijn
    4. maak schaaltjes met de slagroom en de jam
    5. leg alle gerechten op schalen (en etagères als je die hebt); zet ze op tafel, de sandwiches bij elkaar, de scones bij elkaar en het gebak bij elkaar

    Zie tips onder Werkschema 2

  • Werkschema-3
    Werkschema

    Werkschema 2

    Werkschema als je de chocolate chip cookies niet de dag van tevoren al bakt

    4 uur van tevoren:

    1. leg het brood in de diepvries als je het zelf wilt gaan snijden
    2. bak de sinaasappelmuffins en laat ze afkoelen op een rooster
    3. maak tijdens het bakken het deeg voor koekjes

    3 uur van tevoren:

    1. bak de koekjes in porties
    2. glazuur tijdens het bakken de muffins; laat ze onafgedekt (buiten de koelkast) staan, zodat het glazuur hard kan worden
    3. maak de tonijnsalade voor de sandwiches
    4. maak de basilicummayonaise voor de meergranenbroodsandwiches

    2 uur van tevoren:

    1. maak de tonijnsandwiches en bewaar ze afgedekt in de koelkast
    2. maak de meergranenbroodsandwiches en bewaar ze afgedekt in de koelkast
    3. maak tijdens de laatste portie koekjes het deeg voor de scones

    1 uur van tevoren:

    1. bak de scones en laat ze afkoelen op een rooster
    2. klop de slagroom voor de scones

    ½ uur van tevoren:

    1. dek de tafel: elke eter krijgt een bord met mes en vork en een kopje voor de thee; zorg voor voldoende servetten
    2. maak een paar potten met verschillende soorten thee (zie tips hieronder)
    3. maak schaaltjes met de slagroom en de jam
    4. leg alle gerechten op schalen (en etagères als je die hebt); zet ze op tafel, de sandwiches bij elkaar, de scones bij elkaar en het gebak bij elkaar

    Tips:

    1. In werkschema 2 zijn we ervan uitgegaan, dat je enige ervaring hebt met bakken. Ben je minder ervaren, begin dan voor alle zekerheid een uurtje eerder.
    2. Bij een afternoon tea wordt natuurlijk thee geserveerd. Kies voor verschillende soorten thee. In elk geval moet er één vrij neutrale thee bij zijn, zoals bijvoorbeeld darjeeling. Kijk uit met te uitgesproken smaakjes, zoals vruchtentheesoorten of kaneelthee. Die smaken meestal alleen bij de zoete gerechten. Leg aan de gasten uit in welke pot welke thee zit en/of plak stickers op de theepotten. Zet elke keer nieuw theewater op, nadat je een pot thee hebt gemaakt. Dan hoef je op de volgende pot niet te lang te wachten.
    3. Tijdens een afternoon tea worden de gerechten in een traditionele volgorde geserveerd: eerst eet men de sandwiches, dan volgen de scones en de maaltijd wordt afgesloten met kleine porties gebak. Neem voor elke “gang” ruim de tijd. De porties zijn erop gericht, dat je enkele uren aan tafel doorbrengt. Je kunt ervoor kiezen alles tegelijkertijd op tafel te zetten (dat gebeurt meestal). Het geheel ziet er dan indrukwekkend uit en de eetlust wordt erdoor gestimuleerd. Bovendien weet iedereen precies wat hem of haar nog te wachten staat qua hoeveelheden en keuzemogelijkheden. Soms wordt elke “gang” apart geserveerd. Dat kan handig zijn als je over een niet al te grote tafel beschikt of als je plannen hebt om tussen de “gangen” door iets speciaals te organiseren, zoals een spelletjesmiddag, een video-marathon, tuinspelletjes met kinderen, etc. Als je activiteiten een hele middag en avond in beslag nemen, overweeg dan de hoeveelheid sandwiches te verdubbelen.

    Veel plezier en eet smakelijk!