• Spelt-bresaola-truffel

  • Scones-jam-en-room1

  • Zandtaartgebakje-aardbeien2

  • Chocolate-chip-cookies1

Afbeelding-rechts1

Zomerse high tea voor ±12 personen

 

Een leuk idee voor een feestje in de zomer: serveer een high tea!

Geniet er met zijn allen van in de tuin of in het park bij jou in de buurt.

Supergezellig!

Amuse

  • Verrines met een salade van garnalen en avocado

Sandwiches en broodjes

  • Dinerbroodjes met pastrami, rucola en zelfgemaakte mayonaise
  • Witte sandwiches met krabsalade
  • Speltboterhammetjes met kalkoen, ontbijtspek, eiersalade en waterkers

Scones

  • Scones met verse aardbeien en slagroom

Zoete lekkernijen

  • Citroencupcakes met maanzaad
  • Chocoladecakesandwiches met abrikozenjam en slagroom
  • Luchtige frambozenmousse in mini-glaasjes

Praktisch

  • Boodschappenlijst
  • Werkschema

Amuse

Verrines met een salade van garnalen en avocado
  • High tea Verrines met een salade van garnalen en avocado
    Verrines met een salade van garnalen en avocado

    Verrines met een salade van garnalen en avocado

    Ingrediënten

    • 300 gram Hollandse garnalen
    • 4 avocado’s
    • 5 rijpe trostomaten
    • 1 krop little gem
    • 8 eetlepels mayonaise
    • 4 eetlepels citroensap
    • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
    • 2 niet te grote Spaanse pepers
    • een ruime hoeveelheid in ringetjes gesneden bieslook
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Bereidingswijze

    1. Kruis de tomaten in en dompel ze 20 seconden onder in kokend water. Leg ze meteen daarna in ijswater. De velletjes laten nu makkelijk los. Pel en ontpit de tomaten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Maak de tomatenstukjes op smaak met zout en peper.
    2. Snijd de avocado’s in kleine blokjes. Schep 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper door de avocadoblokjes.
    3. Snijd de Spaanse pepers open en ontdoe ze van pitjes en zaadlijsten. Snipper de pepers zeer fijn.
    4. Roer een sausje van de mayonaise, 3 eetlepels citroensap, 3 eetlepels olijfolie en het overgrote deel van de Spaanse peper en de bieslook (de rest gebruik je voor de garnering). Maak de saus op smaak met zout en zwarte peper.
    5. Schep het sausje in een (wegwerp)spuitzak. Knip het puntje van de wegwerpspuitzak af.
    6. Scheur of snijd de slablaadjes in kleine stukjes.
    7. Bouw de verrines op door in kleine glaasjes laagjes te stapelen van de sla, de tomaten, de avocado en de garnalen. Spuit tussen de laagjes elke keer een klein toefje saus. Eindig ook met een toefje saus. Garneer met de achtergehouden bieslook en Spaanse peper.

    Tip:

    Serveer bij de amuses een lekkere mousserende wijn in plaats van thee. Zo start je je high tea superfeestelijk!

Sandwiches en broodjes

  • High tea Dinerbroodjes met pastrami, rucola en zelfgemaakte mayonaise
    Dinerbroodjes met pastrami, rucola en zelfgemaakte mayonaise

    Dinerbroodjes met pastrami, rucola en zelfgemaakte mayonaise

    Ingrediënten

    Voor de broodjes:

    • 12 witte of bruine zachte dinerbroodjes (mini-broodjes)
    • 2 ons pastrami (vleeswaar)
    • 50 gram rucola
    • versgemalen zwarte peper

    Voor de mayonaise:

    • 2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
    • 1 eetlepel citroensap
    • 2 theelepels witte balsamicoazijn
    • 1 theelepel fijne mosterd
    • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
    • 1 theelepel poedersuiker
    • 2 dl zonnebloemolie
    • 1 dl milde olijfolie

    Bereidingswijze

    1. Maak eerst de mayonaise. Doe alle ingrediënten vanaf de eierdooiers tot en met de poedersuiker in de foodprocessor. Voeg 3 eetlepels van de zonnebloemolie toe.
    2. Laat het mes in de foodprocessor draaien totdat het geheel vermengd is.
    3. Voeg vervolgens (zonder de machine te stoppen) in een dun straaltje de rest van de twee oliesoorten toe. Er ontstaat zo een dikke, gebonden mayonaise.
    4. Proef de mayonaise en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
    5. Snijd de broodjes open.
    6. Besmeer de broodjes met mayonaise.
    7. Beleg de onderkantjes met pastrami. Maal er een ruime hoeveelheid zwarte peper overheen.
    8. Verdeel wat rucola over de pastrami.
    9. Dek af met de bovenkantjes.
    10. Leg de broodjes op een schaal en bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast.

    Tips:

    1. In dit recept wordt gewerkt met rauwe eieren. Het is dus belangrijk, dat je de eieren koopt op een betrouwbaar adres. Was en droog de eieren in elk geval goed voor gebruik. Als je toch bang bent voor een salmonellabesmetting, koop dan gepasteuriseerde eieren. Die zijn soms verkrijgbaar in goed gesorteerde supermarkten. Klik hier voor meer tips over het werken met rauwe eieren.
    2. Als de eieren uit de koelkast komen, zijn ze te koud om er meteen mayonaise van te maken. Mayonaise schift als de ingrediënten niet ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Je kunt eieren versneld op kamertemperatuur brengen door ze in warm (niet heet) water te leggen.
    3. Witte balsamicoazijn is een lekker frisse azijnsoort. Hij smaakt heel anders dan rode balsamicoazijn. Witte balsamico is verkrijgbaar bij goed gesorteerde delicatessenwinkels en in sommige supermarkten. Kun je hem niet vinden, vervang hem dan door witte wijnazijn.
    4. Je kunt de mayonaise al een dag van tevoren maken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast. Een restje kun je nog enkele dagen in de koelkast goed houden.
    5. Zelf dinerbroodjes bakken? Dat kan! Ga snel naar het recept voor roomboter-dinerbroodjes van onze redactrice Machteld!

  • High tea Witte sandwiches met krabsalade
    Witte sandwiches met krabsalade

    Witte sandwiches met krabsalade

    Ingrediënten

    • 1 wit casinobrood, ongesneden
    • 3 ons vers krabvlees (van de scharen) of surimi
    • 6 eetlepels mayonaise
    • 6 eetlepels lobbig geklopte slagroom
    • 1,5 theelepel tomatenketchup
    • 3 eetlepels medium sherry
    • 15 sprietjes bieslook, in kleine stukjes geknipt
    • een mespunt cayennepeper
    • een mespunt pikant kerriepoeder

    Bereidingswijze

    1. Leg het brood een tijdje in de vriezer totdat het wat harder is. Het is dan makkelijker in zeer dunne plakjes te snijden. Verwijder eerst de korsten van het brood. Snijd dan 12 à 14 sneetjes brood af. Dat gaat het beste met een snijmachine, die je instelt op 6 mm. Heb je geen snijmachine, gebruik dan een scherp gekarteld broodmes. De sneetjes moeten dunner worden dan dat de bakker ze zou snijden.
    2. Rafel de krab of snijd de surimi in blokjes en verdeel deze blokjes in ‘rafeltjes’.
    3. Roer van alle andere ingrediënten behalve de slagroom een sausje.
    4. Schep de slagroom er voorzichtig doorheen.
    5. Vermeng het krabvlees met de saus.
    6. Bestrijk 6/7 sneetjes brood met een ruime portie krabsalade.
    7. Dek af met de andere 6/7 sneetjes. Druk de sandwiches voorzichtig aan.
    8. Snijd de sandwiches met een broodmes diagonaal door. Het snijvlak van de sandwiches blijft mooi ‘schoon’ als je af en toe het mes afveegt met een stukje keukenpapier.
    9. Leg de krabsandwiches op een schaal. Dek de schaal zorgvuldig af met huishoudfolie; dan kun je de sandwiches enige uren in de koelkast bewaren. Ze zijn het lekkerste wanneer ze goed koud geserveerd worden.

    Tip:

    Als je dat wilt, kun je krabsalade al de dag van tevoren maken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast.

  •  High tea Speltboterhammetjes met kalkoen, ontbijtspek, eiersalade en waterkers
    Speltboterhammetjes met kalkoen, ontbijtspek, eiersalade en waterkers

    Speltboterhammetjes met kalkoen, ontbijtspek, eiersalade en waterkers

    Ingrediënten

    • 12 dunne sneetjes speltbrood
    • 12 plakjes gebraden kalkoenfilet (vleeswaar)
    • 12 plakjes ontbijtspek
    • 3 eieren
    • 5 eetlepels mayonaise
    • 5 eetlepels lobbig geklopte slagroom
    • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
    • nog een klein beetje extra mayonaise
    • 75 gram waterkers

    Bereidingswijze

    1. Bak de plakjes ontbijtspek krokant in een koekenpan. Voeg geen extra vet toe. Neem de plakjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
    2. Maak ondertussen de eiersalade. Kook daartoe de eieren totdat ze nét hard zijn (8 minuten in kokend water met een beetje zout). Laat de eieren schrikken onder de koude kraan, pel ze en snipper ze.
    3. Roer een mengseltje van de mayonaise en de slagroom. Schep de eiersnippers erdoorheen. Maak de salade op smaak met wat zout en ruim versgemalen zwarte peper.
    4. Haal de blaadjes van de waterkers af. De steeltjes worden niet gebruikt.
    5. Besmeer de sneetjes speltbrood met de eiersalade.
    6. Beleg 6 sneetjes met de kalkoenfilet. Smeer her een toefje mayonaise op de kalkoenfilet, zodat de volgende laag, het krokante ontbijtspek, niet van de boterhammetjes kan afglijden. Smeer ook een paar toefjes op het spek. Leg op het spek wat blaadjes waterkers.
    7. Dek af met de andere 6 sneetjes brood. Druk de boterhammetjes goed aan.
    8. Snijd ze doormidden. De snijvlakken blijven mooi ‘schoon’ als je het mes af en toe afveegt met een stukje keukenpapier.
    9. Bewaar de speltboterhammetjes, goed afgedekt met huishoudfolie, een half uur in de koelkast totdat ze koud zijn.

    Tips:

    1. Je kunt de eiersalade voor deze sandwiches de dag van tevoren al maken. Ook het spek kun je dan al bakken. Bewaar alles afgedekt in de koelkast.
    2. Serveer de sandwiches binnen twee uur nadat je ze samengesteld hebt. Anders wordt de waterkers te slap.
    3. Een eventueel restje eiersalade kun je nog een dagje in de koelkast bewaren.

Scones

Scones met verse aardbeien en slagroom
  •  High tea Scones met verse aardbeien en slagroom
    Scones met verse aardbeien en slagroom

    Scones met verse aardbeien en slagroom

    Ingrediënten

    Voor ±12 stuks:

    • 250 gram bloem
    • 2½ theelepel bakpoeder
    • ½ theelepel zout
    • 50 gram suiker
    • 40 gram koude roomboter
    • 35 gram koude plantaardige margarine
    • ½ ei, losgeklopt in een kopje
    • 100 ml zure room
    • een handje bloem
    • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
    • ½ ei voor het bestrijken van de scones
    • frambozenjam
    • 500 gram aardbeien
    • ¼ liter slagroom, lobbig geklopt met een beetje poedersuiker

    Bereidingswijze

    1. Scones worden lekker licht wanneer het deeg zo weinig mogelijk bewerkt wordt. Daarom worden de eerste handelingen uitgevoerd met de pulsknop van de foodprocessor en wordt het deeg daarna alleen nog maar met de vingertoppen beroerd. Heb je geen foodprocessor, werk dan met koude handen, gebruik alleen de vingers in plaats van de volle hand en werk zo snel mogelijk. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar, zodat er geen vertraging ontstaat tijdens het werken. Met name de boter en de margarine mogen niet warm worden. Dan wordt het resultaat plakkerig.
    2. Begin met de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in de foodprocessor goed te vermengen.
    3. Snijd de boter en de margarine snel in dunne plakjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Meng de vetten met een paar korte pulsen even door het meel. Het geheel wordt dan wat kruimelig. Voeg vervolgens in één keer de zure room en het ei toe. Puls nog een paar keer en haal het deeg meteen uit de machine zodra het enige samenhang begint te vertonen.
    4. Leg het deeg op het aanrecht en vorm er een platte bol van.
    5. Vet een bakplaat in met margarine. Verwarm de oven voor tot 175°C.
    6. Rol het deeg zonder veel druk uit op een licht met bloem bestoven werkvlak totdat het een dikte heeft van zo’n drie centimeter.
    7. Spoel een scherp uitstekertje met een diameter van 4 à 5 cm even af onder de koude kraan. Droog het niet. Steek er 12 rondjes mee uit het deeg (restjes kun je voorzichtig nog een keer uitrollen).
    8. Leg de scones op de bakplaat en bestrijk ze met een beetje ei.
    9. Plaats de bakplaat in de oven. Draai na tien minuten de oven terug naar 150°C. Nog eens zeven minuutjes later zijn de scones mooi gaar en lichtbruin gekleurd.
    10. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes.
    11. Neem de scones van de bakplaat en laat ze tot halfwarm afkoelen op een rooster. Snijd aan tafel de broodjes door en besmeer ze met een dun laagje frambozenjam. Beleg ze royaal met aardbeien en maak het geheel af met een genereuze dot slagroom.

    Tips:

    1. Het lijkt misschien vreemd: frambozenjam op scones met aardbeien. Het geheime trucje is echter dat precies die jam voldoende frisheid en suiker bevat om de smaak van de aardbeien optimaal te versterken. Heerlijk!
    2. Heb je geen uitsteekvormpje, maak dan van het deeg een rol van 4 à 5 cm doorsnede. Snijd met een scherp, nat mes 3 cm dikke plakjes van het deeg. Scones, die op deze manier gevormd worden, worden wel iets minder mooi van vorm.
    3. Overgebleven scones kunnen nog een paar dagen bewaard worden. Dek ze tijdens het bewaren goed af. Piep ze vóór het serveren even op in de magnetron. Dan worden ze weer lekker zacht en smeuïg. Omdat de scones zo goed houdbaar zijn, kun je ze als je dat praktischer vindt de dag voor de high tea al bakken.

Zoete lekkernijen

  • High tea Citroencupcakes met maanzaad
    Citroencupcakes met maanzaad

    Citroencupcakes met maanzaad

    Ingrediënten

    Voor het beslag (±15 stuks):

    • 75 gram zachte roomboter
    • 100 gram zonnebloemolie
    • een mespuntje zout
    • 175 gram witte basterdsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • de rasp van 1 citroen
    • 3½ ei, losgeklopt in een kopje
    • 175 gram zelfrijzend bakmeel
    • 35 gram maanzaad

    Voor de garnering:

    • 150 gram poedersuiker
    • enkele eetlepels versgeperst en gezeefd citroensap
    • gekonfijte citroenschilletjes of rode bigarreaux (gekonfijte kersjes) naar wens

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de (liefst conventionele) oven voor tot 160°C.
    2. Plaats 15 papieren caisses in een cupcake-bakvorm.
    3. Klop de roomboter in een beslagkom samen met de olie, het zout, de twee soorten suiker en de citroenrasp smeuïg.
    4. Voeg één voor één de eieren toe en klop elke keer totdat de eieren helemaal zijn opgenomen. Klop na het laatste beetje ei nog even door.
    5. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en schep het door het beslag.
    6. Schep op het laatst het maanzaad door het beslag.
    7. Hang een wegwerpspuitzak in een litermaat en vul de spuitzak met het beslag. Knip het puntje van de spuitzak af.
    8. Vul de caisses elk voor maximaal twee derde met beslag.
    9. Plaats de bakvorm in de oven en bak de cakejes in ongeveer 30 minuten gaar. Ze zijn gaar zo gauw een erin gestoken satépen er schoon uit komt. Bak de cakejes niet te lang. Ze moeten nog een beetje sappig en spekkig blijven en nauwelijks korstjes hebben.
    10. Neem de cakejes uit de muffinvorm en laat ze afkoelen op een rooster.
    11. Roer een stevig glazuur van de poedersuiker en het citroensap.
    12. Bestrijk de cakejes met het glazuur en garneer ze met gekonfijte citroenschilletjes of bigarreaux.

    Tips:

    1. De olie in het beslag stijft niet (zoals de roomboter) op na het afkoelen van de cakejes. Daardoor wordt de structuur van de cakejes lekker zacht. Bovendien blijven ze ook na een paar dagen nog heerlijk smeuïg. Vervang de roomboter liever niet helemaal door olie; de echte roombotersmaak wil je ook niet missen!
    2. Je kunt deze cakejes prima een dag voor je high tea al bakken. Bewaar ze na afkoeling onder een stolp.

  • High tea Chocoladecakesandwiches met abrikozenjam en slagroom
    Chocoladecakesandwiches met abrikozenjam en slagroom

    Chocoladecakesandwiches met abrikozenjam en slagroom

    Ingrediënten

    Voor de chocoladecake:

    • 75 gram roomboter
    • 75 gram plantaardige margarine
    • 225 gram witte basterdsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 200 gram pure chocolade
    • 5 eieren
    • 50 ml slagroom
    • 3 eetlepels rum
    • 150 gram zelfrijzend bakmeel
    • een beetje boter en bloem

    Voor de vullingen:

    • 200 ml slagroom
    • 6 eetlepels poedersuiker
    • 250 gram abrikozenjam
    • 3 eetlepels rum

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de (bij voorkeur conventionele) oven voor tot 160°C.
    2. Vet een cakevorm met een bodem van ±30 cm in met boter en bestuif hem vervolgens met een dun laagje bloem.
    3. Smelt de chocolade in de magnetron (half vermogen; een paar minuten. Roer af en toe. Laat de chocolade niet te heet worden) of au bain-marie (verwarm een bodempje water in een pan. Plaats er een kom boven, die het water niet raakt en laat de chocolade hierin zachtjes smelten). Laat de chocolade een beetje afkoelen.
    4. Klop in een beslagkom de vetten samen met de suiker en de vanillesuiker. Het geheel moet lekker zacht en smeuïg worden.
    5. Roer de nog zachte chocolade door het botermengsel.
    6. Voeg dan één voor één de eieren toe en klop elke keer goed.
    7. Vervolgens mogen de vloeibare slagroom en de rum door het beslag en last but not least het zorgvuldig gezeefde zelfrijzend bakmeel. Schep of klop het meel door het beslag.
    8. Doe het beslag over in de cakevorm. Duw tijdens het vullen wat meer beslag naar de zijkanten en maak het midden wat lager/dieper.
    9. Bak de cake in 75 à 80 minuten nét gaar en nauwelijks bruin. Test de gaarheid met een satépen. Er mag geen vochtig beslag meer aan blijven kleven als je in de cake prikt.
    10. Stort de cake op een rooster en laat hem goed afkoelen.
    11. Tijdens het afkoelen kun je de vullingen voorbereiden. Begin met de abrikozenvulling. Verhit daartoe in een pannetje de abrikozenjam met de rum. Roer goed en laat de alcohol voor het overgrote deel verdampen. Laat de abrikozenvulling afkoelen.
    12. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker.
    13. Als de cake in het midden heel sterk gerezen is en aan de zijkanten wat minder, snijd de middenbovenkant er dan vanaf. De bedoeling is dat je er mooie (bijna) vierkante plakjes van kunt snijden.
    14. Snijd de cake in zeer dunne plakjes.
    15. Besmeer een derde deel van de plakjes cake met een lekkere laag rumjam en bedek ze met nog een plakje cake. Daar mag een genereuze lepel slagroom over verdeeld worden. En dan weer een plakje cake natuurlijk.
    16. Snijd de gebakjes diagonaal door, zodat er mooie driehoekige sandwiches ontstaan. Veeg af en toe het mes schoon, zodat de snijvlakken van de sandwiches mooi ‘schoon’ blijven.
    17. Leg de cake sandwiches met de puntjes naar boven achter elkaar op een langwerpige cakeschaal. Dek deze af tot gebruik.

    Tips:

    1. Bewaar de cakesandwiches tot een uur voor gebruik in de koelkast. In dat uur moet de cake de kans krijgen op kamertemperatuur te komen. Dat komt de structuur en de smaak ten goede.
    2. Je kunt deze sandwiches een dag voor je high tea al maken.
    3. Wil je nog mooiere sandwiches maken? Snijd dan na het beleggen de korstjes er vanaf. Je krijgt dan wat meer restjes, maar die gaan waarschijnlijk tijdens het bereiden al op!

  • High tea Luchtige frambozenmousse in mini-glaasjes
    Luchtige frambozenmousse in mini-glaasjes

    Luchtige frambozenmousse in mini-glaasjes

    Ingrediënten

    Voor ±16 stuks (afhankelijk van de grootte van de glaasjes):

    • 250 gram (diepvries)frambozen
    • 4 eieren, gesplitst
    • 120 gram witte basterdsuiker
    • 5 eetlepels water
    • 3 blaadjes gelatine (5 gram)

    Bereidingswijze

    1. Laat de gelatineblaadjes even weken in een kommetje met koud water.
    2. Verwarm ondertussen de frambozen in twee eetlepels water totdat de vruchten zacht zijn. Druk de frambozen door een fijne zeef. Meet 150 ml frambozenpuree af. Meer heb je niet nodig voor dit recept.
    3. Klop de eierdooiers luchtig samen met de suiker. Lekker luchtige eierdooiers worden veel lichter van kleur.
    4. Voeg beetje bij beetje de frambozenpuree toe aan de eierdooiers. Klop ondertussen door.
    5. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze samen met 3 eetlepels water in een klein pannetje. Zet de pan op een laag vuur en los de gelatine al roerend op. Draai het vuur meteen uit als de gelatine opgelost is.
    6. Roer het gelatinemengsel door de eierdooiers. Plaats de kom in de koelkast totdat het geheel lobbig begint te worden.
    7. Klop ondertussen de eiwitten stijf.
    8. Voeg een beetje van het stijfgeklopte eiwit toe aan de gelatinemassa. Zo wordt de vla wat losser.
    9. Voeg daarna de gelatinemassa in zijn geheel toe aan de eiwitten. Spatel de eiwitten voorzichtig door de gelatinemassa heen. Er mag niet te veel lucht ontsnappen.
    10. Stop met spatelen als de massa homogeen is.
    11. Verdeel de frambozenmousse over ±16 mini-glaasjes. Dat gaat het makkelijkste met behulp van een (wegwerp)spuitzak.
    12. Laat de mousse minimaal een paar uur opstijven in de koelkast alvorens hem te serveren.

    Tips:

    1. In dit recept wordt gewerkt met rauwe eieren. Het is dus belangrijk, dat je de eieren koopt op een betrouwbaar adres. Was en droog de eieren in elk geval goed voor gebruik. Als je toch bang bent voor een salmonellabesmetting, koop dan gepasteuriseerde eieren. Die zijn soms verkrijgbaar in goed gesorteerde supermarkten. Klik hier voor meer tips over het werken met rauwe eieren.
    2. Eiwit kun je alleen maar mooi stijfkloppen als er geen spoortje vet in zit, dus ook geen druppeltje dooier. Soms kan de kom nog een beetje vet zijn. Maak een kom, waar je eiwit in wilt kloppen, daarom altijd schoon met het snijvlak van een doorgesneden citroen of een stukje keukenpapier met wat citroensap erin.
    3. Dit gerecht kun je de dag voor de high tea al maken. Bewaar de mousse in de koelkast. Afdekken is niet nodig.
    4. Een eventueel restje frambozenpuree kun je bewaren om er een frambozencoulis van te maken (verwarmen en er poedersuiker naar smaak door roeren; o.a. lekker op ijs). Je kunt de puree ook toevoegen aan een fruitige saus bij wild of roer een lepeltje door de vinaigrette voor een salade. De puree is goed in te vriezen.
    5. Wil je dit gerecht (een andere keer) serveren als dessert, dan is de hoeveelheid voldoende voor ±6 personen.

Praktisch

  • Boodschappenlijst

    Vlees, gevogelte en vis

    • 2 ons pastrami (vleeswaar)
    • 12 plakjes ontbijtspek
    • 12 plakjes gebraden kalkoenfilet (vleeswaar)
    • 300 gram Hollandse garnalen
    • 3 ons vers krabvlees (van de scharen) of surimi

    Groente en fruit

    • een forse bos bieslooksprietjes
    • 4 rijpe maar stevige avocado’s
    • 5 rijpe trostomaten
    • 1 krop little gem (baby-romainesla)
    • 2 niet te grote Spaanse pepers
    • 50 gram rucola
    • 75 gram waterkers
    • 500 gram aardbeien
    • 3 citroenen

    Supermarkt

    • 100 ml zure room
    • 700 ml slagroom
    • 1 pakje roomboter
    • 1 pakje plantaardige margarine
    • 19 eieren
    • 1 pot mayonaise
    • 500 gram bloem
    • 1 pak zelfrijzend bakmeel
    • 520 gram witte basterdsuiker
    • 1 bus poedersuiker
    • 1 zakje bakpoeder
    • 2 zakjes vanillesuiker
    • 3 blaadjes gelatine (5 gram)
    • 35 gram maanzaad
    • gekonfijte citroenschilletjes of rode bigarreaux (gekonfijte kersjes) voor het garneren van de cupcakes
    • 200 gram pure chocolade
    • 250 gram abrikozenjam
    • 1 pot frambozenjam
    • 250 gram diepvriesframbozen
    • 12 witte of bruine zachte dinerbroodjes (mini-broodjes)
    • 12 dunne sneetjes speltbrood
    • 1 wit casinobrood, ongesneden
    • 1 klein flesje rum

    Check in de voorraadkast

    • zout
    • peper
    • 2 dl milde extra vergine olijfolie
    • ±300 gram zonnebloemolie
    • 2 theelepels witte balsamicoazijn
    • cayennepeper
    • pikant kerriepoeder
    • 1 theelepel fijne mosterd
    • 1,5 theelepel tomatenketchup
    • 50 gram suiker
    • 3 eetlepels medium sherry

  • Werkschema-3
    Werkschema

    Werkschema

    1 dag van tevoren eerste uur:

    1. bak de chocoladecake voor de cakesandwiches; stort hem en laat hem afkoelen op een rooster
    2. maak de mayonaise; bewaar afgedekt in de koelkast
    3. maak de krabsalade; bewaar afgedekt in de koelkast

    1 dag van tevoren tweede uur:

    1. bak het ontbijtspek; bewaar afgedekt in de koelkast
    2. maak de eiersalade; bewaar afgedekt in de koelkast
    3. bak de citroencupcakes met maanzaad; laat ze afkoelen op een rooster

    1 dag van tevoren derde uur:

    1. maak de vullingen voor de chocoladecakesandwiches
    2. bak de scones
    3. stel de chocoladecakesandwiches samen; bewaar afgedekt in de koelkast

    1 dag van tevoren vierde uur:

    1. maak de frambozenmousse; bewaar in glaasjes in de koelkast
    2. glazuur de citroencupcakes met maanzaad; bewaar onder een stolp buiten de koelkast

    2 uur voor de high tea:

    1. maak de krabsandwiches; bewaar afgedekt in de koelkast
    2. maak de speltboterhammetjes; bewaar afgedekt in de koelkast
    3. dek de tafel feestelijk

    1 uur van tevoren:

    1. beleg de dinerbroodjes; bewaar afgedekt in de koelkast
    2. klop de slagroom voor de scones; bewaar afgedekt in de koelkast
    3. maak de aardbeien schoon en snijd ze; bewaar afgedekt in de koelkast

    1/2 uur van tevoren:

    1. maak de verrines en serveer ze meteen
    2. serveer er eventueel mousserende wijn bij
    3. neem eventueel nu al chocoladecakesandwiches uit de koelkast

    Na de amuses:

    1. zet een paar potten thee
    2. zet alle overige gerechten op tafel of serveer de high per gang (naar wens)

    Tips:

    1. Bij de planning hierboven wordt ervan uitgegaan, dat er maar één persoon beschikbaar is om de high tea voor te bereiden. Werk je met meer personen, dan heb je minder tijd nodig, zij het dat het gebak wel na elkaar gebakken moet worden. Geef in dat geval met kleurenmarkers in het werkschema aan wie welke taken op zich neemt.
    2. Bij een high tea wordt natuurlijk thee geserveerd. Kies voor verschillende soorten thee. In elk geval moet er één vrij neutrale thee bij zijn, zoals bijvoorbeeld darjeeling. Kijk uit met te uitgesproken smaakjes, zoals vruchtentheesoorten of kaneelthee. Die smaken meestal alleen bij de zoete gerechten. Leg aan de gasten uit in welke pot welke thee zit en/of plak stickers op de theepotten. Zet elke keer nieuw theewater op, nadat je een pot thee hebt gemaakt. Dan hoef je op de volgende pot niet te lang te wachten.
    3. Tijdens een high tea worden de gerechten in een traditionele volgorde geserveerd: eerst eet men een amuse/klein hartig gerecht, vervolgens de (hartige) sandwiches/boterhammetjes, dan volgen de scones en de maaltijd wordt afgesloten met kleine porties gebak. Neem voor elke ‘gang’ ruim de tijd. De porties zijn erop gericht, dat je enkele uren aan tafel doorbrengt. Je kunt ervoor kiezen alles tegelijkertijd op tafel te zetten (dat gebeurt meestal). Hou dan eventueel de scones achter. Verwarm die na het eten van de sandwiches in de magnetron. Dan zijn ze het allerlekkerst. Een volle tafel ziet er indrukwekkend uit en de eetlust wordt erdoor gestimuleerd. Bovendien weet iedereen precies wat hem of haar nog te wachten staat qua hoeveelheden en keuzemogelijkheden. Soms wordt elke ‘gang’ apart geserveerd. Dat kan handig zijn als je over een niet al te grote tafel beschikt of als je plannen hebt om tussen de ‘gangen’ door iets speciaals te organiseren, zoals een spelletjesmiddag of tuinspelletjes met kinderen. Als je activiteiten een hele middag en avond in beslag nemen, overweeg dan de hoeveelheid sandwiches te verdubbelen.

    Eet smakelijk!