• Foccaccia-zalm-olijven1

  • Bagles-garnalen-avocado-br

  • Tonijnsalade1

  • Pasteitje2

Afbeelding-rechts1

Mexicaans lunchmenu voor 8 personen

Wat is de overeenkomst tussen Mexicaanse kippensoep en brownies met walnoten?

Dit lijkt de inleiding tot een grapje, maar er is echt een overeenkomst: elke keer als we een van beide gerechten maken voor vrienden, vragen ze na een paar happen om het recept!

Daarom nu een menu waar beide recepten in voorkomen.

De Mexicaanse kippensoep smaakt heerlijk vers en kruidig. Behalve veel kip bevat hij ook spekjes, knapperige paprikablokjes, tomaten, krokante en zoete maïs en pikante specerijen. Hij is licht, gezond en ook nog eens heel makkelijk te maken!

Omdat chocolade van oorsprong uit Mexico komt (‘xocolatl’), is een chocoladedessert na deze soep een absolute must. En wat is er dan lekkerder dan deze heerlijk smeuïge brownies met hun diepe chocoladesmaak (er zit maar liefst 2 ons pure chocolade door het beslag) en krokante stukjes walnoot?

Nodig maar snel je vrienden uit en ga ze lekker verwennen met deze Mexicaanse lunch!

Hoofdgerecht

  • Mexicaanse kippensoep met nachos

Dessert

  • Brownies met walnoten
  • Koffie en thee

Praktisch

  • Boodschappenlijst
  • Werkschema

Hoofdgerecht

Mexicaanse kippensoep met nachos
  •  Recept Mexicaanse kippensoep met nachos
    Mexicaanse kippensoep met nachos

    Mexicaanse kippensoep met nachos

    Ingrediënten

    • 1 kg kipfilet
    • 2 à 3 liter water
    • een mespunt nootmuskaat
    • 1,5 theelepel gedroogde tijm
    • 1/2 theelepel mild paprikapoeder
    • 1/2 theelepel kerriepoeder
    • 1 theelepel zwarte peperkorrels
    • een paar stukjes foelie
    • 4 à 5 kippenbouillontabletten
    • enkele peentjes, in plakjes
    • enkele stengels bleekselderij, in stukken gesneden
    • olijfolie
    • 3 ons kleine blokjes mager ontbijtspek
    • 2 grote uien, gesnipperd
    • 2 teentjes knoflook uit de pers
    • 2 rode paprika’s
    • 2 groene paprika’s
    • 3 theelepels gedroogde oregano
    • 2 à 3 theelepels gemalen komijn (djintan)
    • 1 theelepel chilipoeder
    • versgemalen zwarte peper
    • 1 pond trostomaten
    • 2 blikjes maïs (uitlekgewicht ±300 gram)
    • 3 zakken naturel nachos

    Bereidingswijze

    1. Doe de kipfilets in een grote soeppan samen met alle ingrediënten vanaf het water tot en met de bleekselderij. Breng het geheel zachtjes aan de kook. Laat de kippenbouillon zo een dik halfuur trekken, totdat de kipfilets mooi gaar zijn geworden.
    2. Haal het vlees uit de pan en snijd het in kleine stukjes. Giet de bouillon door een zeef.
    3. Verhit ondertussen in een kleinere pan een beetje olijfolie en bak hierin de spekblokjes krokant. Schep ze uit de pan.
    4. Fruit de gesnipperde uien en de uitgeperste teentjes knoflook gedurende 5 minuten zachtjes in het resterende spekvet.
    5. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in kleine blokjes.
    6. Voeg nu het kippenvlees, de paprikablokjes, de spekjes, het uienmengsel en de kruiden en specerijen toe aan de bouillon. Verwarm de soep.
    7. Ontvel ondertussen de tomaten door ze in te kruisen en gedurende 20 seconden onder te dompelen in kokend water. De velletjes laten dan vanzelf los. Ontpit de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de blokjes samen met de maïs toe aan de soep. Verwarm de soep nog even.
    8. Proef de soep en voeg eventueel nog een beetje zout en/of peper toe.
    9. Verwarm de nachos 5 à 10 minuten in een oven van 150°C.
    10. Serveer de soep samen met de tortillachips.

    Tips:

    1. Als je dat wilt, kun je de Mexicaanse kippensoep ruim voor de maaltijd al maken. Bewaar hem na afkoeling in de koelkast. Voeg tijdens het opwarmen eventueel nog een beetje water toe.
    2. Deze soep is heel gemakkelijk in te vriezen. Bewaar hem dan eventueel in wat kleinere porties. Handig op een dag waarop je weinig tijd hebt om te koken.

Dessert

Brownies met walnoten
  •  Recept Brownies met walnoten
    Brownies met walnoten

    Brownies met walnoten

    Ingrediënten

    Voor 16 stuks:

    • 200 gram pure chocolade in stukjes
    • 45 gram zachte roomboter
    • 90 gram zachte plantaardige margarine
    • 135 gram bloem
    • 240 gram poedersuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 40 gram cacao
    • 3 eieren
    • 1 ons walnoten, grof gehakt
    • een beetje boter voor het invetten van de bakvorm

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor tot 175°C (conventionele oven).
    2. Vet een vierkante bakvorm van ±29x29 cm in met boter.
    3. Smelt de chocolade in de magnetron (half vermogen; een paar minuten. Roer af en toe. Laat de chocolade niet te heet worden) of au bain-marie (verwarm een bodempje water in een pan. Plaats er een kom boven, die het water niet raakt en laat de chocolade hierin zachtjes smelten). Doe de chocolade over in een beslagkom.
    4. Roer de boter en de margarine door de chocolade. Laat het mengseltje afkoelen tot lauw.
    5. Klop één voor één de eieren door de chocolademassa. Maak er een luchtig geheel van.
    6. Zeef de bloem, de poedersuiker, de vanillesuiker en de cacao boven de kom. Roer het geheel snel om. Hoe kouder het mengsel wordt, hoe moeilijker het roeren wordt. Browniebeslag is veel stijver dan gewoon cakebeslag.
    7. Schep de walnoten door het browniebeslag.
    8. Doe het beslag over in de bakvorm. Strijk de bovenkant glad.
    9. Bak de koek 20 minuten in een oven van 175°C en daarna nog eens 15 à 20 minuten op 150°C. De bovenkant en de zijkanten zijn dan licht krokant. De binnenkant is nog een klein beetje ongaar: precies de juiste structuur! Test de gaarheid even met een satépen. Als er wat vochtige kruimeltjes aan blijven plakken, is het gebak klaar.
    10. Verdeel de browniekoek, nog in de vorm, in 16 vierkante porties. Laat de brownies zo nog een kwartiertje afkoelen. Neem ze dan uit de vorm en serveer ze meteen of laat ze nog iets kouder worden op een rooster alvorens ze voor later gebruik te verpakken.

    Tips:

    1. Je kunt de brownies ook kleiner snijden als je dat wilt.
    2. Het is tegenwoordig helemaal hip om kleine brownies te serveren als lolly’s, dus met een stokje erin gestoken.
    3. Brownies kun je makkelijk een paar dagen, strak ingepakt, buiten de koelkast bewaren.
    4. Serveer brownies ook eens (halfwarm) als dessert met een bolletje vanille-ijs.
    5. Vierkante bakvormen zijn te koop in gespecialiseerde kook- en bakwinkels of op internet.

Praktisch

  • Boodschappenlijst

    Vlees en gevogelte

    • 3 ons kleine blokjes mager ontbijtspek
    • 1 kg kipfilet

    Groente

    • 2 grote uien
    • 2 teentjes knoflook uit de pers
    • enkele peentjes
    • enkele stengels bleekselderij
    • 2 rode paprika’s
    • 2 groene paprika’s
    • 1 pond trostomaten

    Supermarkt

    • 70 gram roomboter
    • 90 gram plantaardige margarine
    • 3 eieren
    • 1 potje gemalen komijn (djintan)
    • 2 blikjes maïs (uitlekgewicht ±300 gram)
    • 3 zakken naturel nachos
    • 200 gram pure chocolade
    • 135 gram bloem
    • 240 gram poedersuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 40 gram cacao
    • 1 ons walnoten

    Check in de voorraadkast

    • zout
    • peper, ook zwarte peperkorrels
    • olijfolie
    • nootmuskaat
    • gedroogde tijm
    • mild paprikapoeder
    • gedroogde oregano
    • chilipoeder
    • kerriepoeder
    • foelie
    • 5 kippenbouillontabletten

  • Werkschema-3
    Werkschema

    Werkschema

    1,5 à 2 uur van tevoren (afhankelijk van je ervaring):

    1. verwarm de (conventionele) oven voor tot 175°C
    2. maak het beslag voor de brownies
    3. bak de brownies
    4. trek de bouillon voor de soep

    1 à 1,5 uur van tevoren:

    1. bereid de soep
    2. neem de brownies uit de oven en snijd de browniekoek

    ±1/2 uur van tevoren:

    1. dek de tafel
    2. neem de brownies uit de bakvorm en laat ze verder afkoelen op een rooster (verpak ze na afkoeling als het nog lang gaat duren voordat je het dessert serveert)
    3. verwarm de nachos in de oven
    4. serveer het hoofdgerecht

    Na het hoofdgerecht:

    1. zet koffie en thee
    2. serveer de brownies erbij

    Eet smakelijk!