• Foccaccia-zalm-olijven1

  • Bagles-garnalen-avocado-br

  • Tonijnsalade1

  • Pasteitje2

Afbeelding-rechts1

Snelle Indiase lunch voor 12 personen

Krijg je een grote groep vrienden over de vloer voor de lunch? Zet ze dan dit verrassende menu voor. Je zult gegarandeerd hoge ogen gooien!

Pluspunten: het koken kost niet veel tijd en je kunt alles de dag van tevoren al voorbereiden. Geen stress dus als je je huis vol gasten hebt. Ideaal!

Hoofdgerecht

  • Romige Indiase currysoep met gemarineerde kip en groenten
  • Gefrituurde papadums

Dessert

  • Vers tropisch fruit

Praktisch

  • Boodschappenlijst
  • Werkschema

Hoofdgerecht

  •  Romige Indiase currysoep met gemarineerde kip en groenten
    Romige Indiase currysoep met gemarineerde kip en groenten

    Romige Indiase currysoep met gemarineerde kip en groenten

    Ingrediënten

    • 1200 gram kipfilet
    • ±50 gram ghee
    • 12 theelepels gemalen komijn (djintan)
    • 9 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
    • 4,5 theelepel zoet paprikapoeder
    • 3 theelepels cayennepeper
    • 6 theelepels gemalen geelwortel (kurkuma)
    • 1,5 theelepel zout
    • 3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
    • 9 eetlepels citroensap
    • 3 uien
    • 15 rijpe trostomaten
    • 3 groene paprika’s
    • 3 rode paprika’s
    • 3/4 liter slagroom
    • 3 liter warm water
    • ±9 kippenbouillonblokjes
    • 6 bosuitjes
    • een forse bos platte peterselie

    Bereidingswijze

    1. Verhit de ghee in een pan. Meet alle specerijen tot en met de geelwortel af en doe ze in de pan erbij. Fruit het mengsel zachtjes, totdat het aroma vrijkomt. Laat het geheel een beetje afkoelen en roer de knoflook, het zout en het citroensap erdoorheen.
    2. Snijd de kipfilets in heel kleine dobbelsteentjes en marineer de kip gedurende minimaal 6 uur, maar liefst een heel etmaal, in het specerijenmengsel.
    3. Neem de kip een uur voor het bereiden uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
    4. Kruis de tomaten in en dompel ze 20 seconden onder in kokend water. Leg ze daarna even in ijswater. De velletjes laten nu gemakkelijk los. Ontvel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
    5. Snijd de paprika’s in blokjes.
    6. Snijd de uien in dunne halve ringen.
    7. Bak de kipblokjes in een grote soeppan met dikke bodem zonder ze eerst droog te deppen. Je hebt alle specerijen én de ghee nodig voor de smaak en voor het aanbraden. Draai het vuur niet te hoog. De specerijen mogen niet op een te hoge temperatuur verhit worden.
    8. Fruit de uien op een zacht pitje even mee. Daarna mogen de paprika’s en de tomaten erbij. De room en het water transformeren het geheel in een soep.
    9. Maak de soep op smaak met de bouillonblokjes. Proef en voeg eventueel nog een bouillonblokje toe.
    10. Hak de peterselie fijn en snijd de bosuitjes diagonaal in stukjes. Roer beide vlak voor het serveren door het gerecht.
    11. Schep de soep in kommen, die je op bordjes plaatst.
    12. Zet de papadums in schalen op tafel. Iedere gast kan wat papadumstukjes nemen en op het bordje naast zijn soep leggen.

    Tips:

    1. Je kunt de soep tot en met stap 9 ruim van tevoren al voorbereiden. Dat kan zelfs een dag van tevoren als je dat beter uitkomt. Zorg er tijdens het opwarmen voor dat de paprika’s en de tomaten niet overgaar worden. Voeg de peterselie en de bosuitjes pas toe vlak voor het serveren.
    2. Ghee is Indiase geklaarde boter. Hij kan tot hoge temperaturen worden verhit. Ghee heeft een nootachtige smaak. Hij is verkrijgbaar in oosterse winkels en in natuurvoedingswinkels. Kun je geen ghee vinden, gebruik dan zonnebloemolie.

  •  Gefrituurde Indiase papadums
    In stukjes gebroken gefrituurde papadums

    Gefrituurde papadums

    Ingrediënten

    • 36 papadums
    • zonnebloemolie om in te frituren

    Bereidingswijze

    1. Verhit de zonnebloemolie tot 180°C.
    2. Frituur de papadums in kleine porties totdat ze goudbruin en krokant zijn. Het frituren van elke portie duurt maar zeer kort. Je ziet de papadums ‘groeien’ en opbollen in de hete olie net zoals bij kroepoek.
    3. Laat de papadums uitlekken op keukenpapier.
    4. Breek de papadums in kleinere stukken.
    5. Serveer ze bij de soep.

    Tips:

    1. Papadums zijn Indiase crackers. Ze zijn ongefrituurd verkrijgbaar in pakjes, gewoon in de supermarkt. Meestal worden ze geserveerd met dips, maar bij deze soep smaken ze ook erg lekker!
    2. Je kunt papadums warm serveren, maar ook koud zijn ze heerlijk. Dat is erg makkelijk, want zo kun je ze ruim voor de maaltijd al frituren; zelfs een dag van tevoren is geen probleem. Laat ze na het bakken afkoelen, breek ze in stukken en bewaar ze in een grote, goed afgesloten trommel of plastic doos.

Dessert

Vers tropisch fruit
  • Ananassen
    Ananassen

    Vers tropisch fruit

    Ingrediënten

    • tropisch fruit naar keuze voor 12 personen (bijv. ananas, mango, papaja)

    Bereidingswijze

    1. Maak het fruit schoon en snijd het in stukken.
    2. Leg het fruit in rijtjes van dezelfde soort op een grote schaal.
    3. Geef elke gast een bord en bestek en laat iedereen zichzelf bedienen.


Praktisch

  • Boodschappenlijst

    Gevogelte

    • 1200 gram kipfilet

    Groente en fruit

    • 1 bolletje knoflook
    • 3 uien
    • een forse bos platte peterselie
    • 15 rijpe trostomaten
    • 3 groene paprika’s
    • 3 rode paprika’s
    • 6 bosuitjes
    • 4 citroenen
    • tropisch fruit naar keuze voor 12 personen (bijv. ananas, mango, papaja)

    Supermarkt

    • 3/4 liter slagroom
    • ±50 gram ghee (Indiase geklaarde boter; eventueel in oosterse supermarkt of natuurvoedingswinkel)
    • een potje gemalen komijn (djintan)
    • een potje gemalen koriander (ketoembar)
    • een potje zoet paprikapoeder
    • een potje cayennepeper
    • een potje gemalen geelwortel (kurkuma)
    • ±9 kippenbouillonblokjes
    • 36 papadums (Indiase crackers)

    Check in de voorraadkast

    • zout
    • zonnebloemolie om in te frituren

  • Werkschema-3
    Werkschema

    Werkschema

    2 dagen van tevoren:

    1. marineer de kip voor de soep; bewaar afgedekt in de koelkast

    1 dag van tevoren:

    1. verhit de frituurolie tot 180°C
    2. bereid de soep; laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast
    3. frituur de papadums; laat afkoelen en bewaar in een goed afgesloten doos (niet in de koelkast)

    ±3 kwartier van tevoren:

    1. dek de tafel

    ½ uur van tevoren:

    1. warm de soep op en maak hem af
    2. snijd ondertussen het fruit voor het dessert en leg het op een schaal; bewaar afgedekt buiten de koelkast
    3. zet schalen met papadums op tafel
    4. verdeel de soep over kommen en serveer

    Na het hoofdgerecht:

    1. serveer het dessert

    Eet smakelijk!