• Turkse-pizza1

  • Griekse-salade2

  • Lamskoteletjes-op-gril
  • Toast-met-bresaola

Afbeelding-rechts1

Griekse avond voor 6 personen

Een ideaal menu voor een informeel etentje met vrienden!

Voorgerecht

  • Griekse gehaktballetjes
  • Gevulde wijnbladeren (niet zelfgemaakt)
  • Gemarineerde feta

Hoofdgerecht

  • Souvlaki, Griekse gegrilde spiesjes
  • Tomatenrijst
  • Boerensalade

Dessert

  • Griekse yoghurt met verse vijgen, noten en honing
  • Koffie met baklavas (niet zelfgemaakt)

Praktisch

  • Boodschappenlijst
  • Werkschema

Voorgerecht

  •  Griekse gehaktballetjes
    Griekse gehaktballetjes

    Griekse gehaktballetjes

    Ingrediënten

    • 250 gram rundergehakt of half-om-half gehakt
    • 1½ sneetje wittebrood zonder korst
    • melk
    • ½ ei, losgeklopt
    • 2 theelepels citroensap
    • 1 eetlepel Griekse extra vergine olijfolie
    • 2 theelepels gedroogde oregano
    • 1 teentje knoflook uit de pers
    • 2 eetlepels versgehakte peterselie
    • de rasp van een halve citroen
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • pure olijfolie
    • Griekse extra vergine olijfolie
    • wat extra fijngehakt peterselie
    • 1 citroen

    Bereidingswijze

    1. Laat eerst het wittebrood even weken in de melk. Knijp het brood goed uit en vermeng alle ingrediënten tot en met de zwarte peper. Bak een klein proefhamburgertje in een koekenpan. Voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe.
    2. Rol van het gehakt balletjes ter grootte van walnoten. Tot zover kun je het gerecht uren van tevoren voorbereiden. Zet de gehaktballetjes afgedekt tot gebruik in de koelkast.
    3. Verhit 10 minuten voor het serveren van het voorgerecht een paar eetlepels pure olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de gehaktballetjes onder af en toe omscheppen goudbruin. Als ze bruin zijn, zijn ze ook meteen gaar.
    4. Neem de gehaktballetjes uit de pan en schep er een scheutje extra vergine olijfolie doorheen. Strooi de extra peterselie eroverheen. Serveer meteen met wat partjes citroen.

    Tips:

    1. Het voorgerecht bestaat uit drie kleine gerechtjes. Je kunt deze los op schaaltjes serveren als een soort borrelhapjes. Ieder kan zich dan onder het genot van een lekker glaasje ouzo zelf bedienen. Je kunt de hapjes ook verdelen over 6 borden, zodat ieder zijn eigen voorgerechtje heeft.
    2. Voor de wijnbladeren geven we geen recept. Die kun je bij veel delicatessenzaken kant-en-klaar kopen, voorverpakt in pot of blik of vers. Ze zijn meestal van een uitstekende kwaliteit.

  •  Griekse Gemarineerde feta
    Gemarineerde feta

    Gemarineerde feta

    Ingrediënten

    • 250 gram Griekse feta
    • 2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
    • 1 theelepel gedroogde marjolein
    • 1 theelepel gedroogde oregano
    • 1 eetlepel versgehakte peterselie
    • 1 eetlepel versgeknipte bieslook
    • 2 eetlepels versgehakte basilicum
    • 2 theelepels citroensap
    • een forse scheut Griekse extra vergine olijfolie
    • versgemalen zwarte peper

    Bereidingswijze

    1. Snijd de feta in blokjes.
    2. Vermeng alle andere ingrediënten.
    3. Schep de feta door de marinade. Marineer de feta gedurende minimaal 2 uur, maar liever nog een heel etmaal.

    Tips:

    1. Serveer niet alle feta bij het voorgerecht. Hou een ons achter om tijdens het hoofdgerecht over de boerensalade te verkruimelen.
    2. Dit gerecht is nog lekkerder als je alleen maar verse kruiden gebruikt. Als je verse oregano en marjolein kunt vinden, vervang dan elke theelepel gedroogde kruiden door 1 eetlepel versgehakte kruiden.

Hoofdgerecht

  •  Souvlaki, Griekse gegrilde spiesjes
    Souvlaki, Griekse gegrilde spiesjes

    Souvlaki, Griekse gegrilde spiesjes

    Ingrediënten

    • ±750 gram varkenshaas
    • 1/2 dl Griekse extra vergine olijfolie
    • 2 teentjes knoflook uit de pers
    • 3 theelepels gedroogde oregano
    • 3 eetlepels citroensap
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Bereidingswijze

    1. Snijd de varkenshaasjes in niet te kleine blokjes van gelijke grootte.
    2. Roer een marinade van de overige ingrediënten. Marineer het vlees minimaal 4 uur, maar liefst een heel etmaal, in het oliemengsel.
    3. Rijg de stukjes vlees aan spiesjes en gril ze in ongeveer 10 minuten lekker bruin en gaar in een hete grillpan.

    Tips:

    1. Je kunt de spiesjes vóór het voorgerecht al samenstellen. Hou ze tijdens het voorgerecht buiten de koelkast, zodat je ze op kamertemperatuur kunt bereiden.
    2. Als het lekker weer is, kun je de souvlaki ook op de barbecue grillen.

  • Griekse Tomatenrijst
    Tomatenrijst

    Tomatenrijst

    Ingrediënten

    • 4 ons snelkookrijst
    • ±1 liter water
    • 1 groot blikje tomatenpuree
    • 2 vleesbouillonblokjes
    • 2 teentjes uitgeperste knoflook
    • enkele druppels tabasco
    • 2 theelepels gedroogde marjolein
    • 2 theelepels gedroogde oregano
    • een forse scheut Griekse extra vergine olijfolie
    • eventueel zout en/of versgemalen zwarte peper

    Bereidingswijze

    1. Breng het water aan de kook en los de bouillonblokjes en de tomatenpuree erin op.
    2. Maak de tomatenbouillon op smaak met de knoflook, de tabasco, de marjolein en de oregano. Tot zover kun je het gerecht voor het voorgerecht al voorbereiden.
    3. Breng de bouillon aan de kook.
    4. Strooi de rijst in de bouillon en breng het geheel opnieuw aan de kook.
    5. Laat de rijst koken totdat hij door en door gaar is (kijk voor het aantal minuten op de verpakking). Tomatenrijst mag iets gaarder zijn dan beetgaar. Liever iets plakkerig dan helemaal rul. Als de rijst gaar is, is al het water opgenomen. Het kan zijn dat je de laatste minuten nog een beetje water moet toevoegen omdat het geheel te droog dreigt te worden. De rijst moet lekker smeuïg zijn.
    6. Proef de rijst en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
    7. Maak hem helemaal af met een forse scheut olijfolie.

    Tip:

    Gebruik verse kruiden als je die kunt krijgen: 2 eetlepels marjolein en 2 eetlepels oregano.

  • Griekse Boerensalade
    Boerensalade

    Boerensalade

    Ingrediënten

    • 6 mooie rijpe trostomaten
    • 1 komkommer
    • 6 milde Griekse pepers uit een potje
    • 2 kleine rode uien
    • 100 gram Griekse zwarte olijven
    • 1 pot ontvelde rode puntpaprika’s
    • 150 gram gemengde krulsla
    • 2 theelepels gedroogde oregano
    • 2 eetlepels versgehakte peterselie
    • 2 eetlepels versgehakte bieslook
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • 3 eetlepels balsamicoazijn
    • 1 eetlepel citroensap
    • 8 eetlepels Griekse extra vergine olijfolie
    • 1 ons gemarineerde feta (het restje van het voorgerecht)

    Bereidingswijze

    1. Snijd de tomaten met een scherp mes in dunne halve plakjes. Doe hetzelfde met de (ongeschilde) komkommer en de ui.
    2. Snijd de puntpaprika’s in reepjes. Dek alle groenten af en bewaar tot gebruik in de koelkast.
    3. Doe de oregano, de peterselie, de bieslook, een beetje zout, wat peper, de azijn, het citroensap en de olijfolie in een mengbeker of een lege jampot. Schud er een sausje van. Tot zover kun je dit gerecht voor het voorgerecht al voorbereiden.
    4. Verdeel de gemengde krulsla over de bodem van een ruime schaal. Strooi de andere groenten eroverheen.
    5. Schud het sausje nog even goed en schenk het over de salade.
    6. Verkruimel de feta (niet te fijn) over de salade en serveer meteen.

    Tip:

    Het is nog lekkerder om verse oregano te gebruiken als je die kunt vinden. Je hebt 2 eetlepels nodig.

Dessert

Griekse yoghurt met verse vijgen, noten en honing
  •  Griekse yoghurt met verse vijgen, noten en honing
    Griekse yoghurt met verse vijgen, noten en honing

    Griekse yoghurt met verse vijgen, noten en honing

    Ingrediënten

    • 1 liter dikke Griekse yoghurt
    • 6 rijpe verse vijgen
    • 1½ ons gemengde noten, zoals walnoten, pecannoten, macademianoten en amandelen
    • 6 eetlepels vloeibare honing

    Bereidingswijze

    1. Rooster de noten in een droge koekenpan. Schep ze regelmatig om. Ze moeten mooi goudbruin worden. Schep de noten uit de pan en laat ze afkoelen.
    2. Hak de noten grof. Het klaarmaken van de noten kun je ruim voor de maaltijd doen.
    3. Kruis de vijgen diep in vanaf de bovenkant. Druk ze met de vingers een beetje open.
    4. Verdeel de yoghurt over 6 schaaltjes of decoratieve bordjes. Leg op elk bord ook een vijg. Strooi de noten over het gerecht. Schep over elk dessert een volle eetlepel van je favoriete honing. Serveer meteen.

Praktisch

  • Boodschappenlijst

    Vlees

    • 250 gram rundergehakt of half-om-half gehakt
    • ±750 gram varkenshaas

    Groente en fruit

    • 5 citroenen
    • 6 verse vijgen
    • een hele grote bos verse oregano
    • een grote bos verse marjolein
    • een grote bos verse peterselie
    • een bos verse bieslook
    • een bosje verse basilicum
    • 1 bolletje knoflook
    • 6 mooie rijpe trostomaten
    • 1 komkommer
    • 2 kleine rode uien
    • 150 gram gemengde krulsla

    Supermarkt

    • ½ liter Griekse extra vergine olijfolie
    • een ruime hoeveelheid gedroogde oregano (als je geen verse kunt vinden)
    • gedroogde marjolein (als je geen verse kunt vinden)
    • 400 gram snelkookrijst
    • 1 groot blikje tomatenpuree
    • 1 pot milde Griekse pepers
    • ±12 gevulde wijnbladeren (delicatessenwinkel)
    • 1 pot ontvelde rode puntpaprika’s
    • 100 gram Griekse zwarte olijven
    • 250 gram Griekse feta
    • 1 liter dikke Griekse yoghurt
    • 1½ ons gemengde noten, zoals walnoten, pecannoten, macademianoten, amandelen
    • baklava voor 6 personen voor bij de koffie

    Check in de voorraadkast

    • zout
    • zwarte peper
    • 1½ sneetje wittebrood
    • een beetje melk
    • 1 ei
    • pure olijfolie
    • rode balsamicoazijn
    • 2 vleesbouillonblokjes
    • tabasco
    • 6 eetlepels vloeibare honing

  • Werkschema-3
    Werkschema

    Werkschema

    1 dag of minimaal 4 uur van tevoren:

    1. marineer de feta
    2. marineer de varkenshaas

    1 à 1½ uur van tevoren:

    1. bereid de gehaktballetjes voor
    2. maak de tomatenbouillon voor de tomatenrijst
    3. was en snijd alle groenten voor de boerensalade
    4. maak het sausje voor de boerensalade
    5. rooster de noten voor het dessert
    6. dek de tafel

    ½ uur van tevoren:

    1. rijg de souvlaki en bewaar buiten de koelkast
    2. braad de gehaktballetjes en maak het gerecht af; serveer
    3. serveer de gevulde wijnbladeren
    4. serveer 150 gram van de feta

    Na het voorgerecht:

    1. kook de tomatenrijst en maak het gerecht af
    2. gril de souvlaki
    3. maak de boerensalade af

    Na het hoofdgerecht:

    1. maak het dessert af
    2. serveer na het dessert koffie met baklava

    Tip:

    Als je de souvlaki op de barbecue wilt grillen, steek de barbecue dan op tijd aan.

    Eet smakelijk!