• Turkse-pizza1

  • Griekse-salade2

  • Lamskoteletjes-op-gril
  • Toast-met-bresaola

Afbeelding-rechts1

Mediterrane picknick voor 12 personen

Zo gauw het eerste zomerzonnetje zich weer laat zien, wil iedereen naar buiten: lekker de tuin in, op het balkon zitten, een terrasje pikken. Maar het summum blijft om de vrije natuur in te trekken: heerlijk wandelen, fietsen, een open plek tussen de bomen opzoeken om er een balletje te trappen. En natuurlijk wil je ook buiten eten. Een flink gevulde picknickmand komt dan goed van pas.

Vul die picknickmand deze zomer eens met heerlijke mediterrane gerechten.

Dat wordt gegarandeerd genieten!

Mediterrane gerechten met vlees, kip en vis

  • Saucijzenbroodjes met mediterraan gehakt
  • Pikante couscoussalade met gemarineerde kipblokjes
  • Tortilla met chorizo en paprika
  • Ciappe met pikante tonijnsalade

Mediterrane gerechten met groente

  • Salade van gegrilde groene asperges
  • Tapenade met zongedroogde tomaatjes en pijnboompitten
  • Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten en olijven

Zoete gerechten

  • Walnotenmuffins met honingglazuur en dadels
  • Aardbeien-appelsalade met bosaardbeitjeslikeur

Praktisch

  • Boodschappenlijst
  • Werkschema

Mediterrane gerechten met vlees, kip en vis

  •  Saucijzenbroodjes met mediterraan gehakt Picknick
    Saucijzenbroodjes met mediterraan gehakt

    Saucijzenbroodjes met mediterraan gehakt

    Ingrediënten

    • 3 ons fijn rundergehakt
    • 2 ons fijn kalfsgehakt
    • 1 theelepel gedroogde basilicum
    • 1 theelepel gedroogde marjolein
    • ½ theelepel gedroogde rozemarijn
    • 1 theelepel gedroogde tijm
    • ¼ theelepel gedroogde dragon
    • een teentje knoflook uit de pers
    • 8 eetlepels paneermeel
    • 2 eetlepels melk
    • 1 theelepel worcestersaus
    • 1 ei
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • 8 plakjes diepvriesbladerdeeg (met plantaardige margarine)
    • een handje bloem
    • 1 extra ei, losgeklopt in een kopje
    • plantaardige margarine voor het invetten van de bakplaat

    Bereidingswijze

    1. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht en laat ze even ontdooien. Verwarm de oven voor tot 200°C.
    2. Vermeng ondertussen alle ingrediënten vanaf het gehakt tot en met de zwarte peper. Maak een piepklein hamburgertje van het gehakt en bak dit even in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Proef en voeg eventueel nog wat zout of peper toe aan de rest van het gehakt.
    3. Strooi wat bloem op het werkvlak. Leg vier plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap van ±35x12 cm. Doe hetzelfde met de andere vier plakjes deeg.
    4. Verdeel het gehakt in twee porties en vorm van elke portie een rol met een lengte van ongeveer 30 cm. Leg de gehaktrollen op het deeg. Klop het extra ei los in een kopje en bestrijk de randen van het deeg met wat ei. Vouw de saucijzenbroden dicht en druk de naden goed aan.
    5. Vet een bakplaat in met margarine en leg de saucijzenbroden erop met behoorlijk wat tussenruimte. Bestrijk de broden met het resterende ei.
    6. Bak de saucijzenbroden in 20 à 25 minuten goudbruin en gaar. Draai de oven eventueel de laatste vijf minuten wat lager, als de broden te donker dreigen te worden.
    7. Laat de saucijzenbroden afkoelen op een rooster. Snijd ze daarna met een scherp mes in stukjes. Vooral diagonaal gesneden stukjes ogen erg leuk. Leg de saucijzenhapjes in een goed afsluitbare trommel of diepvriesdoos. Als er aan de bovenkant nog ruimte over is in de doos, vul deze ruimte dan eventueel op met zachte proppen keukenpapier. Dan gaan de hapjes niet kapot tijdens het vervoer.

    Tips:

    1. Als je ze kunt vinden, kun je de gedroogde kruiden ook vervangen door verse kruiden. Voor elke theelepel gedroogde kruiden heb je 1 eetlepel verse nodig.
    2. Check voor alle zekerheid even de maat van je oven. Heb je een kleine oven, dan kun je van deze portie beter 3 saucijzenbroden bakken; die passen beter in de oven, maar je hebt wel meer ‘kontjes’.

  •  Pikante couscoussalade met gemarineerde kipblokjes Picknick
    Pikante couscoussalade met gemarineerde kipblokjes

    Pikante couscoussalade met gemarineerde kipblokjes

    Ingrediënten

    • 5 ons kipfilet
    • 3 eetlepels pure olijfolie
    • 6 theelepels gemalen komijn (djintan)
    • 4½ theelepel gemalen koriander (ketoembar)
    • 3 theelepels zoet paprikapoeder
    • 1 kleine theelepel cayennepeper
    • 2 theelepels geelwortelpoeder
    • 2 theelepels gedroogde oregano
    • ½ theelepel zout
    • 2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
    • 3 eetlepels citroensap
    • 300 gram grove couscous
    • ±5 dl kokend water
    • zout naar smaak
    • een ruime hoeveelheid peterselie, gehakt
    • een ruime hoeveelheid bieslook, in stukjes geknipt of gehakt
    • 1 groene paprika, in heel kleine stukjes gesneden
    • vers citroensap (van ±1 citroen)
    • een forse scheut Spaanse extra virgen olijfolie

    Bereidingswijze

    1. Snijd de kipfilet in piepkleine blokjes of reepjes.
    2. Verwarm in een steelpannetje de pure olijfolie en voeg alle specerijen, het zout en de oregano toe. Verwarm de specerijen zachtjes. Draai het vuur uit en roer de knoflook en 3 eetlepels citroensap door het mengseltje. Laat het even afkoelen en schep de kipblokjes erdoorheen. Laat de kip minstens 12, maar liefst 24 uur marineren.
    3. Schep de volgende dag de couscous in een wijde schaal en schenk het overgrote deel van het water eroverheen. Schep de couscous om en laat hem even wellen. Voeg eventueel nog wat heet water toe. De couscous moet gaar worden en tevens mooie losse korrels vertonen. Maak hem op smaak met een beetje zout. Laat de couscous afkoelen.
    4. Bak ondertussen de kipblokjes in de marinade al roerbakkend gaar en krokant. Doe dat op matig vuur. Laat ook de kipblokjes afkoelen.
    5. Nu kan de salade afgemaakt worden door de couscous, de kipblokjes, de verse kruiden, de paprikastukjes, het citroensap en de olijfolie door elkaar te husselen. Proef goed en voeg eventueel nog wat zout, peper, citroensap en/of olijfolie toe. Laat de smaken in de koelkast nog minimaal een uur doortrekken.
    6. Verpak de salade om hem mee te nemen voor de picknick. Bewaar hem tot gebruik in de koelkast of de koelbox.

  •  Tortilla met chorizo en paprika Picknick
    Tortilla met chorizo en paprika

    Tortilla met chorizo en paprika

    Ingrediënten

    • 4 ons vastkokende aardappelen
    • 1½ ons fijne chorizo, in blokjes gesneden
    • 1 grof gesnipperde ui
    • 1 teentje fijngesnipperde knoflook
    • ½ groene paprika, in kleine blokjes
    • ½ rode paprika, in kleine blokjes
    • 5 eieren
    • 1/3 theelepel pikant paprikapoeder
    • 2 theelepels mild paprikapoeder
    • pure olijfolie
    • een beetje margarine
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Bereidingswijze

    1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Verhit wat margarine en een paar eetlepels olijfolie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag en bak hierin de aardappelen goudbruin en halfgaar. Schep ze af en toe om.
    2. Voeg na ongeveer 10 minuten de uien toe en fruit deze even mee.
    3. Draai het vuur wat lager en doe de worst, de knoflook, de paprikablokjes en de twee soorten paprikapoeder bij het aardappelmengsel. De volgende vijf minuten zal de worst zachtjes uitsmelten en een deel van zijn heerlijke smaakmakers afgeven aan met name de aardappelen. Proef deze aardappelen en beslis hoeveel zout en zwarte peper je nog nodig acht om het geheel af te maken. Maak de omeletvulling niet te zout; beter is het om nog wat zout toe te voegen aan de eieren, die je vervolgens gaat loskloppen in een kom.
    4. Je kunt de tortilla bakken in een pan, maar wanneer je hem in de oven bakt, heb je er geen omkijken naar. Makkelijk!
    5. Neem een niet te grote, lage ovenschaal en vet deze licht in met olijfolie. Doe het aardappelmengsel over in de schaal en schenk de eieren eroverheen.
    6. Plaats de schaal in een oven van zo’n 175°C en bak de tortilla-ovenschotel totdat de eieren licht gesouffleerd en nét gestold zijn. Dat duurt ongeveer een halfuur. Druk even licht op het gerecht om de gaarheid te testen.
    7. Laat de tortilla afkoelen en snijd hem in daarna in blokjes. Doe de tortillablokjes in een goed afsluitbare (diepvries)doos of bewaar ze afgedekt in de koelkast totdat je ze verpakt om mee te nemen voor de picknick. Vervoer de tortilla in een koelbox.

  •  Ciappe met pikante tonijnsalade  Picknick
    Ciappe met pikante tonijnsalade

    Ciappe met pikante tonijnsalade

    Ingrediënten

    • 2 blikjes tonijn in olijfolie of zonnebloemolie, afgegoten en verdeeld in kleine vlokjes
    • ±200 ml mayonaise van een frisse soort
    • 4 eetlepels Spaanse extra virgen olijfolie
    • 1 kleine rode ui zeer fijn gehakt
    • 1 teentje knoflook, zeer fijn gehakt
    • een grote hoeveelheid versgehakte basilicum
    • ±2 eetlepels citroensap
    • ¼ theelepel cayennepeper
    • 125 gram Spaanse zwarte olijven, zeer fijn gehakt
    • versgemalen zwarte peper en eventueel een beetje zout
    • 2 pakjes ciappe of mini-lingue (Italiaanse olijfolietoast)

    Bereidingswijze

    1. Vermeng alle ingrediënten behalve de ciappe.
    2. Verpak de salade in een goed sluitende diepvriesdoos en bewaar tot gebruik in de koelkast of een koelbox.
    3. Besmeer de toastjes tijdens de picknick pas met de tonijnsalade.

    Tip:

    Waarschijnlijk heb je te veel toast. Gebruik een restje om te beleggen met de tapenade.

Mediterrane gerechten met groente

  •  Salade van gegrilde groene asperges Picknick
    Salade van gegrilde groene asperges

    Salade van gegrilde groene asperges

    Ingrediënten

    • ½ kg dunne groene asperges
    • zout
    • het sap van 1 citroen
    • Spaanse extra virgen olijfolie

    Bereidingswijze

    1. Schil de asperges en breek of snijd de onderkantjes eraf.
    2. Kook de asperges net beetgaar in een pan met gezouten kokend water. Dat duurt maar een paar minuten.
    3. Verwarm de grillpan tot zeer heet.
    4. Gril de asperges in de grillpan totdat de groente donkerbruine grillstrepen vertoont.
    5. Laat de asperges afkoelen en leg ze in een diepvriesdoos.
    6. Neem de citroen en de olijfolie los mee en besprenkel de salade tijdens de picknick met het citroensap en de olie.

  •  Tapenade met zongedroogde tomaatjes en pijnboompitten Picknick
    Tapenade met zongedroogde tomaatjes en pijnboompitten

    Tapenade met zongedroogde tomaatjes en pijnboompitten

    Ingrediënten

    • 60 gram pijnboompitten
    • 120 gram zwarte olijven zonder pit
    • ±16 zongedroogde tomaatjes (in olie)
    • 6 eetlepels kappertjes
    • een klein teentje knoflook
    • 2 eetlepels verse basilicum
    • ±1 dl extra virgen olijfolie
    • versgemalen zwarte peper
    • grissini, Italiaanse soepstengels

    Bereidingswijze

    1. Rooster de pijnboompitten zachtjes in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn. Schep ze uit de pan en laat ze afkoelen. Hak ze zeer grof met een scherp koksmes.
    2. Hak de olijven, de tomaatjes, de kappertjes, de knoflook en de basilicum samen fijn.
    3. Doe het geheel over in een afsluitbaar schaaltje of doosje en roer er de pijnboompitten, de olijfolie en de zwarte peper doorheen.
    4. Bewaar de tapenade tot gebruik in de koelkast of koelbox.
    5. Serveer de tapenade met de soepstengels en een eventueel restje van de ciappe.

  •  Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten en olijven Picknick
    Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten en olijven

    Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten en olijven

    Ingrediënten

    • 5 ons rijpe cherrytomaatjes
    • 2 ons in olie gemarineerde artisjokkenharten (kant-en-klaar)
    • 200 gram milde zwarte olijven zonder pit
    • 6 eetlepels extra virgen olijfolie
    • 3 eetlepels rode balsamicoazijn
    • versgehakte basilicum
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Bereidingswijze

    1. Snijd op de ochtend van de picknick de cherrytomaatjes in kwartjes.
    2. Halveer de olijven.
    3. Snijd de artisjokkenharten grof in stukken.
    4. Vermeng de groenten in een afsluitbare schaal of diepvriesdoos.
    5. Vermeng in een schone jampot alle overige ingrediënten voor de dressing.
    6. Schep de salade en de dressing pas tijdens de picknick door elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.

Zoete gerechten

  •  Walnotenmuffins met honingglazuur en dadels Picknick
    Walnotenmuffins met honingglazuur en dadels

    Walnotenmuffins met honingglazuur en dadels

    Ingredienten

    Voor 18 stuks:

    Droge ingrediënten:

    • 225 gram gezeefde bloem
    • 12 gram bakpoeder
    • 2 gram zout
    • 200 gram witte basterdsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 150 gram walnoten

    Natte ingrediënten:

    • 40 gram gesmolten roomboter
    • 40 gram zonnebloemolie
    • 1 ei
    • 200 ml volle melk

    Decoratie:

    • ±150 gram poedersuiker
    • 3 eetlepels vloeibare honing
    • enkele theelepels koud water
    • ±75 gram walnoten
    • ±125 gram dadels zonder pit

    Extra:

    • 18 papieren muffinvormpjes

    Bereidingswijze

    1. Plaats 18 papieren caises in muffinvormen. Verwarm de oven voor (heteluchtoven 160°C; conventionele oven 175°C).
    2. Roer in een kom de boter samen met de olie. Klop er met een garde een ei doorheen. Ga door met kloppen en voeg beetje bij beetje de melk toe.
    3. Maal de walnoten in een foodprocessor totdat ze zeer fijn zijn. Maar pas op: maal niet te lang, want dan gaat de olie loslaten uit de noten.
    4. Vermeng alle droge ingrediënten goed.
    5. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge. Schep het geheel kort om totdat alle ingrediënten net vermengd zijn.
    6. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
    7. Bak de muffins gaar en lichtbruin (21 minuten heteluchtoven; 24 minuten conventionele oven). Laat de muffins nog even afkoelen in de bakvorm en plaats ze vervolgens in hun papiertjes op een rooster.
    8. Hak de resterende walnoten zeer grof.
    9. Snijd de dadels in mooie blokjes.
    10. Roer een stevig glazuur van de poedersuiker, de honing en een heel klein beetje water. Bestrijk de muffins met het glazuur en strooi er wat walnoten en dadelblokjes overheen. Wacht niet te lang met het garneren, want de noten en dadels blijven niet meer goed plakken wanneer het glazuur te hard wordt.
    11. Laat het glazuur goed opstijven voordat je de muffins verpakt voor de picknick. Dat duurt minstens een uur.

  •  Aardbeien-appelsalade met bosaardbeitjeslikeur Picknick
    Aardbeien-appelsalade met bosaardbeitjeslikeur
     Aardbeien-appelsalade met bosaardbeitjeslikeur Picknick
    Aardbeien-appelsalade met bosaardbeitjeslikeur

    Aardbeien-appelsalade met bosaardbeitjeslikeur

    Ingrediënten

    • 1 kg rijpe aardbeien
    • 3 Granny Smith-appels
    • poedersuiker naar smaak
    • bosaardbeitjeslikeur (fraise des bois)

    Bereidingswijze

    1. Snijd vlak voordat je vertrekt naar je picknickbestemming de aardbeien in partjes.
    2. Schil de appels en snijd ze in blokjes.
    3. Vermeng het fruit met wat poedersuiker en een forse scheut likeur. Proef en voeg eventueel nog wat extra poedersuiker of likeur toe.
    4. Verpak de fruitsalade in een diepvriesdoos en vervoer deze in een koelbox. Tijdens het vervoer en het eten van de ‘hoofdmaaltijd’ kan het fruit marineren.








Praktisch

  • Boodschappenlijst

    Vlees en kip

    • 300 gram fijn rundergehakt
    • 200 gram fijn kalfsgehakt
    • 150 gram fijne chorizo aan één stuk
    • 500 gram kipfilet

    Groente en fruit

    • 500 gram vastkokende aardappelen
    • 1 ui
    • 1 rode ui
    • 1 bolletje knoflook
    • een bos peterselie
    • een bos bieslook
    • een forse bos basilicum
    • 2 groene paprika’s
    • 1 rode paprika
    • 5 ons rijpe cherrytomaatjes
    • 500 gram dunne groene asperges
    • 4 citroenen
    • 1kg aardbeien
    • 3 Granny Smith-appels

    Supermarkt

    • 3 dl volle melk
    • 40 gram roomboter
    • 8 eieren
    • 2 blikjes tonijn in olijfolie of zonnebloemolie
    • 445 gram Spaanse zwarte olijven zonder pit
    • 1 potje zongedroogde tomaten (in olie)
    • 1 potje in olie gemarineerde artisjokkenharten (uitlekgewicht minimaal 200 gram)
    • 1 potje kappertjes
    • 200 ml mayonaise
    • gemalen komijn (djintan)
    • gemalen koriander (ketoembar)
    • geelwortelpoeder (kurkuma)
    • 300 gram grove couscous
    • 60 gram pijnboompitten
    • 225 gram walnoten
    • 125 gram dadels
    • 300 gram poedersuiker
    • 200 gram witte basterdsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 300 gram bloem
    • 1 zakje bakpoeder
    • 2 pakjes ciappe of mini-lingue(Italiaanse olijfolietoast)
    • 1 pakje grissini (Italiaanse soepstengels)
    • 8 plakjes diepvriesbladerdeeg (met plantaardige margarine)
    • fraise des bois (bosaardbeitjeslikeur)
    • 18 papieren muffinvormpjes

    Check in de voorraadkast

    • zout
    • peper
    • vloeibare margarine
    • pure olijfolie
    • Spaanse extra virgen olijfolie (een ruime hoeveelheid)
    • zonnebloemolie
    • rode balsamicoazijn
    • mild paprikapoeder
    • pikant paprikapoeder
    • cayennepeper
    • gedroogde oregano
    • gedroogde basilicum
    • gedroogde marjolein
    • gedroogde rozemarijn
    • gedroogde dragon
    • paneermeel
    • worcestersaus
    • vloeibare honing

  • Werkschema-3
    Werkschema

    Werkschema

    Twee dagen van tevoren:

    1. snijd de kipfilets in blokjes en marineer ze; bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast

    Een dag van tevoren eerste uur:

    1. bak de walnotenmuffins en laat ze afkoelen
    2. maak ondertussen de vulling voor de tortilla

    Een dag van tevoren tweede uur:

    1. bak de tortilla en laat hem afkoelen
    2. maak de couscoussalade en laat hem afkoelen
    3. bereid de saucijzenbroden voor

    Een dag van tevoren derde uur:

    1. bak de saucijzenbroden en laat ze op een rooster afkoelen
    2. kook en gril de asperges en laat afkoelen
    3. glazuur en decoreer de muffins en laat het glazuur opstijven

    Een dag van tevoren vierde uur:

    1. maak de tonijnsalade en verpak; bewaar in koelkast
    2. maak de tapenade en verpak; bewaar in koelkast
    3. verpak de couscoussalade; bewaar in koelkast
    4. snijd en verpak de tortilla; bewaar in koelkast
    5. snijd en verpak de saucijzenbroodjes
    6. verpak de asperges; bewaar in koelkast
    7. plaats de muffins onder een stolp of op een losjes afgedekte schaal
    8. zet alle drankjes, die je morgen koel wilt hebben, in de koelkast

    Dag van de picknick 1 uur van tevoren:

    1. bereid de salade van cherrytomaatjes voor en verpak; bewaar in koelkast
    2. maak de aardbeien-appelsalade en verpak; bewaar in koelkast
    3. verpak de muffins
    4. maak eventueel warme drankjes als thee en koffie en bewaar in thermoskannen
    5. doe alle gerechten, die nu nog in de koelkast staan, in één of meer koelboxen
    6. doe alle gekoelde drankjes in een koelbox

    Tijdens de picknick:

    1. meng de tomatensalade
    2. maak de aspergesalade af
    3. besmeer de ciappe met tonijnsalade
    4. besmeer de restjes van de ciappe met tapenade
    5. serveer alle hapjes en drankjes op aantrekkelijke wijze

    Wat je niet moet vergeten mee te nemen:

    1. streep alle hapjes en drankjes af op een lijstje als je ze in een koelbox of in een tas hebt verpakt, zodat je niets vergeet
    2. voldoende (plastic/papieren) bordjes, bekertjes, kommetjes, glazen, bestek
    3. een keukenmesje
    4. een flesopener en een kurkentrekker
    5. (papieren) servetten
    6. zout en peper
    7. een citroen
    8. extra virgen olijfolie
    9. een of meer plaids of dekens
    10. eventueel kussens/vouwstoelen/vouwtafels
    11. voldoende water
    12. eventueel spelmateriaal als ballen, jeu de boules spel, frisbee, badmintonset, gezelschapsspellen, speelkaarten, leesmateriaal, etc.

    Tips:

    1. In het werkschema gaan we ervan uit, dat één persoon belast is met de voorbereidingen. Natuurlijk gaat het werk veel sneller als je met meerdere personen werkt. Hou er wel rekening mee, dat de muffins, de tortilla en de saucijzenbroodjes achter elkaar in de oven moeten (op verschillende temperaturen). Bovendien kunnen de gerechten pas verpakt worden nadat ze goed afgekoeld zijn.
    2. Als je alleen ’s middags of vroeg in de avond wilt gaan picknicken, kun je de voorbereidingen ook in de ochtenduren van dezelfde dag plannen (denk wel aan het marineren van de kip). Maar als je de dag van tevoren alles al klaar hebt gezet in de koelkast, ga je veel relaxter op stap! De gerechten lijden er niet onder als ze een nachtje bewaard worden.
    3. Leuk voor je kookclub: kook ’s avonds met zijn allen en ga de dag erna (met partners en kinderen) op stap.

    Veel plezier en eet smakelijk!