• Turkse-pizza1

  • Griekse-salade2

  • Lamskoteletjes-op-gril
  • Toast-met-bresaola

Afbeelding-rechts1

Share-menu voor 8 à 10 personen met mediterrane vegetarische hapjes

Een vegetarisch feestje vieren met je vrienden?

Denk dan eens aan een share-menu! Je zet allerlei overheerlijke vegetarische hapjes tegelijkertijd op tafel. Iedereen kan zo zelf opscheppen wat hij of zij het lekkerste vindt.

Bovendien blijft de sfeer zo heel casual en dus supergezellig!

Tip: geef elke eter een bord met daarop een klein (amuse-)kommetje voor de courgettepannenkoekjesdip.

Voorafgaand aan het sharen serveer je voor elk een klein kopje of glaasje kruidige soep van versgeroosterde tomaten en paprika’s. Dat zet meteen de toon voor wat er nog komen gaat!

Als uitsmijter staan er pannenkoekjes met verse kersen en slagroom op het menu. Wie houdt daar nou niet van? Je kunt de pannenkoekjes verdelen over individuele borden, maar je kunt er ook weer opnieuw een share-gerecht van maken. Zoek dan een hele grote schaal (of een mooie plank!) of meerdere kleinere schalen uit en leg daar alle belegde pannenkoekjes op. Je garneert het geheel met nog meer verse kersen en frisse, mooi groene muntblaadjes!

Waar wacht je nog op? Nodig je vrienden maar snel uit!

Grote amuse/klein voorgerechtje

  • Romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika’s

Share-gerechten

  • Turkse courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip
  • Hummus met geroosterd pitabrood
  • Spiesjes van gevulde wijnbladeren met gemarineerde cherrytomaatjes
  • Gemarineerde olijven
  • Griekse boerensalade met gemarineerde feta

Dessert

  • Luchtige eierpannenkoekjes met verse kersen en slagroom

Praktisch

  • Boodschappenlijst
  • Werkschema

Grote amuse/klein voorgerechtje

Romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika’s
  •  Vegetarisch mediterraan menu Recept Romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika’s
    Romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika’s

    Romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika’s

    Ingrediënten

    • 12 trostomaten
    • 1 pot kant-en-klare gepelde rode puntpaprika’s
    • 1 Spaanse peper zonder pitjes en zaadlijsten
    • 3 teentjes knoflook zonder velletje
    • 4 takjes bladselderij, een beetje gekneusd
    • 1 theelepel gedroogde oregano
    • de blaadjes van 4 takjes tijm, een beetje gekneusd
    • 2 eetlepels pure olijfolie
    • 2 theelepels suiker
    • zout en peper
    • ½ theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
    • water
    • ½ liter groentebouillon (kan van blokjes)
    • 1/8 liter slagroom
    • 2 eetlepels versgehakte basilicum
    • 2 theelepels worcestersaus

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor tot 175°C.
    2. Kruis de tomaten in en dompel ze 20 seconden onder in kokend water. Daarna laten de velletjes gemakkelijk los. Verwijder ook de pitten en snijd het vruchtvlees grof in stukken.
    3. Snijd de paprika’s en de Spaanse pepers in stukjes.
    4. Vermeng in een grote ovenschaal of braadslede de tomaten, de paprikastukjes, de stukjes Spaanse peper, de hele teentjes knoflook, de bladselderij, de oregano, de tijm, de olijfolie, de suiker en wat zout en peper. Rooster de groenten 30 minuten in de oven. Schep ze af en toe om.
    5. Neem de geroosterde groenten uit de oven. Pureer de groenten in de foodprocessor. Schenk de puree in een pan.
    6. Voeg de pimentón en de bouillon toe en verwarm het geheel.
    7. Maak de soep op smaak met de basilicum, de worcestersaus en de slagroom. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
    8. Serveer de soep in koffiekopjes of kleine glaasjes als een grote amuse of een klein voorgerecht.

    Tips:

    1. Pimentón is Spaans gerookt paprikapoeder. Het is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kruiden- en specerijenwinkels en via diverse websites.
    2. Je kunt de soep de dag van tevoren al maken en vlak voor je etentje opwarmen.

Share-gerechten

  • Vegetarisch share-menu Recepten  Turkse courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip
    Turkse courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip
    Vegetarisch mediterraan menu Recepten  Turkse courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip
    Turkse courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip

    Turkse courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip

    Ingrediënten voor ±36 stuks:

    Voor de pannenkoekjes:

    • 4 grote courgettes
    • 150 gram geraspte belegen kaas
    • 2 eieren
    • 100 gram bloem
    • een ruime hoeveelheid fijngeknipte bieslook
    • een forse bos platte peterselie, fijngehakt
    • 1 grote teen fijngehakte knoflook
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • pure olijfolie

    Voor de citroen-knoflookdip:

    • 4 citroenen
    • fijngeknipte bieslook
    • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 1 Spaanse peper, fijngehakt

    Bereidingswijze

    1. Schil de courgettes en verwijder het hart met de pitten. Rasp het vruchtvlees met de grove rasp van de foodprocessor. Schep de massa op een schone theedoek en strooi er een klein beetje zout overheen. Vermeng het geheel. Sluit de theedoek en pers het overtollige vocht uit de courgetterasp. Doe de rasp over in een beslagkom en voeg alle ingrediënten toe tot en met de peper. Schep het mengsel voorzichtig door elkaar, zodat het niet papperig wordt. Verwerk het courgettebeslag meteen en laat het niet staan voor later.
    2. Verhit in een koekenpan met anti-aanbaklaag een beetje olijfolie. Schep met twee lepels kleine hoopjes beslag in de pan en druk deze goed uit tot platte ovale schijfjes. Bak de koekjes enkele minuten aan elke kant totdat ze lekker bruin en krokant zijn. Laat de pannenkoekjes uitlekken op keukenpapier.
    3. Maak tijdens het bakken de dip. Pers daartoe de citroenen uit. Vermeng het sap met de rest van de ingrediënten.
    4. Serveer de courgettepannenkoekjes meteen of laat ze eerst afkoelen. Heet zijn ze het krokantst. Maar lauw of zelfs koud zijn ze net zo lekker. Het kan handig zijn om ze een paar uur van tevoren te maken. Bewaar ze dan, goed afgedekt, in de koelkast.
    5. Deze pannenkoekjes eet je het beste gewoon met je handen. Vouw de koekjes een beetje dubbel. Schep met het ‘schelpje’ dat zo ontstaat een beetje van de dip in je koekje. Heerlijk!

  • Vegetarisch mediterraan menu Recept Hummus met geroosterd pitabrood
    Hummus met geroosterd pitabrood

    Hummus met geroosterd pitabrood

    Ingrediënten

    Voor de hummus:

    • 250 gram gare kikkererwten (uit blik of pot)
    • 3 eetlepels tahini
    • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
    • het sap van ¾ citroen
    • 2 teentjes knoflook uit de pers
    • 1½ theelepel gemalen komijn (djintan)
    • 5 eetlepels koud water
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Voor de garnering:

    • nog wat extra vergine olijfolie
    • wat komijnzaadjes
    • een bosje platte peterselie

    Voor het geroosterd pitabrood:

    • 6 pitabroodjes (vers of afgebakken)
    • extra vergine olijfolie

    Bereidingswijze

    1. Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze af met koud water.
    2. Maal alle ingrediënten voor de hummus samen fijn in de foodprocessor (of met behulp van een staafmixer). Er moet een smeuïge, maar niet supergladde massa ontstaan.
    3. Proef en voeg eventueel nog een beetje van één van de smaakmakers toe.
    4. Doe de hummus over in een schaal.
    5. Rooster een theelepel komijnzaadjes even zachtjes in een droge koekenpan en strooi deze (na afkoeling) over de hummus.
    6. Hak de platte peterselie grof. Strooi ook deze over de hummus.
    7. Schenk tenslotte nog een lekkere scheut extra vergine olijfolie over het geheel. Maak je de hummus ruim voor de maaltijd, garneer het gerecht dan pas vlak voor het serveren met de peterselie en de olijfolie.
    8. Verwarm de oven voor tot 200°C.
    9. Snijd de pitabroodjes open. Snijd elke helft in 4 kwartjes.
    10. Bestrijk de broodpartjes aan de binnenkant met olijfolie. Wees daarbij niet te zuinig.
    11. Verdeel de broodjes met de olijfoliekant naar boven over een bakplaat. Rooster de pitabroodjes in vijf minuten een klein beetje krokant. Ze moeten niet te hard worden.
    12. Serveer de broodjes met de hummus als dip.

    Tips:

    1. Tahini, ook wel tahin genoemd, is een pasta gemaakt van sesamzaadjes. Hij smaakt heerlijk nootachtig. Tahini is een onontbeerlijk ingrediënt voor hummus. Je kunt tahini kopen in een natuurvoedingswinkel.
    2. In plaats van gewone pitabroodjes kun je ook mini-pitabroodjes kopen. Die hoef je niet in kwarten te snijden.
    3. Restjes kun je makkelijk nog een dag bewaren. Dek de hummus af en zet hem in de koelkast. Bewaar het geroosterde pitabrood in een afgesloten trommel of diepvriesdoosje. Op dezelfde manier bewaar je het gerecht als je het graag ruim van tevoren wilt voorbereiden. Laat de hummus wel voor het serveren een halfuurtje op kamertemperatuur komen.

  • Vegetarisch mediterraan menu Recept Spiesjes van gevulde wijnbladeren met gemarineerde cherrytomaatjes
    Spiesjes van gevulde wijnbladeren met gemarineerde cherrytomaatjes

    Spiesjes van gevulde wijnbladeren met gemarineerde cherrytomaatjes

    Ingrediënten

    • 8 gevulde wijnbladeren (±1 blikje)
    • 16 rijpe cherrytomaatjes
    • rode balsamicoazijn

    Extra:

    • 16 cocktailprikkers

    Bereidingswijze

    1. Halveer de tomaatjes en marineer ze een halfuur in een paar eetlepels balsamicoazijn.
    2. Halveer ook de gevulde wijnbladeren.
    3. Rijg aan cocktailprikkers achtereenvolgens een half tomaatje, een half gevuld wijnblad en weer een half tomaatje. De snijvlakken van de tomaatjes moeten tegen het wijnblad aangedrukt worden. Het snijvlak van het gevulde wijnblad bevindt zich aan de buitenkant. Zie foto.

    Tip:

    Je kunt de spiesjes ruim van tevoren al voorbereiden. Bewaar ze afgedekt in de koelkast.

  • Vegetarisch mediterraan menu Recept Gemarineerde olijven
    Gemarineerde olijven

    Gemarineerde olijven

    Ingrediënten

    • 300 gram olijven naar keuze
    • 4 teentjes knoflook, in flinterdunne plakjes gesneden
    • versgehakte tuinkruiden, zoals bijv. basilicum, marjolein, oregano, platte peterselie, bieslook en/of tijm
    • 1 theelepel gemalen komijn (djintan)
    • extra virgen olijfolie
    • 2 theelepels citroensap
    • 1 zeer fijn gehakte Spaanse peper (zonder pitjes en zaadlijsten)

    Bereidingswijze

    1. Marineer de olijven in de rest van de ingrediënten.
    2. Laat de marinade minstens 4 uur, maar het liefst een etmaal intrekken.

  • Vegetarisch mediterraan menu Recept Griekse boerensalade met gemarineerde feta
    Griekse boerensalade met gemarineerde feta

    Griekse boerensalade met gemarineerde feta

    Ingrediënten

    Voor de gemarineerde feta:

    • 250 gram Griekse feta
    • 2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
    • 1 theelepel gedroogde marjolein
    • 1 theelepel gedroogde oregano
    • 1 eetlepel versgehakte platte peterselie
    • 1 eetlepel versgeknipte bieslook
    • 2 eetlepels versgehakte basilicum
    • 2 theelepels citroensap
    • een forse scheut (Griekse) extra vergine olijfolie
    • versgemalen zwarte peper

    Voor de salade:

    • 6 mooie rijpe trostomaten
    • 1 komkommer
    • 6 milde Griekse pepers uit een potje
    • 2 kleine rode uien
    • 100 gram Griekse zwarte olijven
    • 1 pot ontvelde rode puntpaprika’s
    • 150 gram gemengde krulsla
    • 2 theelepels gedroogde oregano
    • 2 eetlepels versgehakte platte peterselie
    • 2 eetlepels versgehakte bieslook
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • 3 eetlepels balsamicoazijn
    • 1 eetlepel citroensap
    • 8 eetlepels (Griekse) extra vergine olijfolie

    Bereidingswijze

    1. Snijd de feta in kleine blokjes.
    2. Vermeng alle andere feta-ingrediënten.
    3. Schep de feta door de marinade. Marineer de feta gedurende minimaal 2 uur, maar liever nog een heel etmaal.
    4. Snijd de tomaten met een scherp mes in dunne halve plakjes. Doe hetzelfde met de (ongeschilde) komkommer en de uien.
    5. Snijd de puntpaprika’s in reepjes. Dek alle groenten af en bewaar tot gebruik in de koelkast.
    6. Doe de oregano, de peterselie, de bieslook, een beetje zout, wat peper, de azijn, het citroensap en de olijfolie in een mengbeker of een lege jampot. Schud er een sausje van. Tot zover kun je dit gerecht voor het voorgerecht al voorbereiden.
    7. Verdeel de gemengde krulsla over de bodem van een ruime schaal. Strooi de andere groenten eroverheen.
    8. Schud het sausje nog even goed en schenk het over de salade.
    9. Verdeel de blokjes feta over de salade en serveer meteen.

    Tip:

    Dit gerecht is nog lekkerder als je alleen maar verse kruiden gebruikt. Als je verse oregano en marjolein kunt vinden, vervang dan elke theelepel gedroogde kruiden door 1 eetlepel versgehakte kruiden.

Dessert

Luchtige eierpannenkoekjes met verse kersen en slagroom
  • Recept Luchtige eierpannenkoekjes met verse kersen en slagroom
    Luchtige eierpannenkoekjes met verse kersen en slagroom
    Luchtige eierpannenkoekjes met verse kersen en slagroom
    Luchtige eierpannenkoekjes met verse kersen en slagroom

    Luchtige eierpannenkoekjes met verse kersen en slagroom

    Ingrediënten

    Voor ±35 stuks:

    • 200 gram zelfrijzend bakmeel
    • 50 gram witte basterdsuiker
    • een mespuntje zout
    • 2 eiwitten
    • 2 eierdooiers
    • 2 dl volle melk
    • 40 gram gesmolten roomboter
    • plantaardige margarine of roomboter voor het bakken van de pannenkoekjes
    • 1 kg verse kersen
    • ½ liter slagroom
    • poedersuiker naar smaak
    • kersenjam
    • een bosje munt

    Bereidingswijze

    1. Begin met het maken van de pannenkoekjes. Vermeng daartoe in een kom het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en het zout.
    2. Klop de eiwitten stijf.
    3. Klop in een andere beslagkom de eierdooiers licht schuimig.
    4. Voeg al roerend de melk en de roomboter toe aan de eierdooiers.
    5. Schenk het mengseltje langzaam bij het meelmengsel. Roer ook nu weer goed, totdat er een glad beslag ontstaat.
    6. Spatel hier voorzichtig het eiwit doorheen. Laat zo weinig mogelijk lucht ontsnappen.
    7. Verhit een beetje boter of margarine in een koekenpan. Schep hierin 5 à 6 kleine hoopjes beslag. Bak de pannenkoekjes totdat ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai dan het vuur wat lager. Als het beslag bijna droog is aan de bovenkant, kunnen de pannenkoekjes omgedraaid worden. Bak ze aan de andere kant nog een minuutje op middelgroot vuur. Bak van het resterende beslag nog meer pannenkoekjes.
    8. Laat de pannenkoekjes een beetje afkoelen.
    9. Ontpit ondertussen het overgrote deel van de kersen en halveer ze.
    10. Klop de slagroom stijf met poedersuiker naar smaak. Doe de slagroom over in een spuitzak.
    11. Besmeer elk pannenkoekje met een laagje kersenjam. Beleg ze met wat verse kersen en garneer ze met een toefje slagroom, de achtergehouden kersen en muntblaadjes.

    Tips:

    1. De pannenkoekjes zijn ook erg lekker als onderdeel van een dessertbuffet of als zoete component van een high tea.
    2. Je kunt deze pannenkoekjes ook een dag van tevoren al maken. Bewaar ze dan na afkoeling afgedekt in de koelkast. Neem ze voor de maaltijd uit de koelkast, zodat ze niet te koud zijn als het tijd is voor het dessert. Opwarmen hoeft niet.

Praktisch

  • Boodschappenlijst

    Groente en fruit

    • 2 kleine rode uien
    • 2 bolletjes knoflook
    • 3 Spaanse pepers
    • een heel grote bos platte peterselie
    • een heel grote bos bieslook
    • 4 takjes bladselderij
    • een bosje munt
    • een bosje basilicum
    • een bosje tijm
    • een bosje oregano (eventueel te vervangen door gedroogde oregano)
    • een bosje marjolein (eventueel te vervangen door gedroogde marjolein)
    • 18 mooie rijpe trostomaten
    • 16 rijpe cherrytomaatjes
    • 4 grote courgettes
    • 1 komkommer
    • 150 gram gemengde krulsla
    • 6 à 7 citroenen
    • 1 kg verse kersen

    Supermarkt

    • 2 dl volle melk
    • 625 ml slagroom
    • 250 gram Griekse feta
    • 150 gram geraspte belegen kaas
    • 4 eieren
    • 1 potje pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
    • 1 potje gemalen komijn (djintan)
    • 1 potje komijnzaadjes
    • 2 potten ontvelde rode puntpaprika’s
    • 300 gram olijven naar keuze
    • 100 gram Griekse zwarte olijven
    • 1 blikje gevulde wijnbladeren
    • 250 gram gare kikkererwten (uit blik of pot)
    • 1 potje milde Griekse pepers
    • 1 potje tahini (sesampasta)
    • 100 gram bloem
    • 200 gram zelfrijzend bakmeel
    • 50 gram witte basterdsuiker
    • 6 pitabroodjes (vers of afgebakken)
    • 1 pot kersenjam

    Check in de voorraadkast

    • zout en peper
    • 40 gram roomboter
    • plantaardige margarine of roomboter voor het bakken van de pannenkoekjes
    • pure olijfolie
    • extra vergine olijfolie (eventueel ook Griekse)
    • rode balsamicoazijn
    • gedroogde oregano
    • gedroogde marjolein
    • 2 theelepels suiker
    • 1 groentebouillonblokje
    • 2 theelepels worcestersaus
    • 16 cocktailprikkers
    • enkele eetlepels poedersuiker

  • Werkschema-3
    Werkschema

    Werkschema

    1 dag of minimaal 4,5 uur van tevoren:

    1. marineer de olijven
    2. marineer de feta

    ±4 uur van tevoren:

    1. rooster de groenten voor de soep
    2. maak de hummus (tot en met stap 5) en bewaar hem afgedekt in de koelkast
    3. maak de soep af; laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast

    ±3 uur van tevoren:

    1. bak de pannenkoekjes voor het dessert; laat ze afkoelen en bewaar ze afgedekt buiten de koelkast
    2. tijdens het bakken van de pannenkoekjes kun je de groenten voor de Griekse salade al snijden; maak ook de dressing; bewaar alles apart afgedekt in de koelkast

    ±2 uur van tevoren:

    1. bak de courgettepannenkoekjes; laat ze afkoelen en bewaar ze afgedekt buiten de koelkast
    2. tijdens het bakken van de pannenkoekjes kun je de cherrytomaatjes marineren, de dip voor de courgettepannenkoekjes maken, de wijnbladerenspiesjes rijgen, de kersen voor het dessert ontpitten en halveren en de slagroom kloppen; bewaar alles afgedekt in de koelkast
    3. dek de tafel

    1/2 uur van tevoren:

    1. snijd de pitabroodjes en besmeer ze met olijfolie
    2. verwarm de soep voor het voorgerecht
    3. neem de hummus, de feta en de olijven uit de koelkast
    4. verwarm de oven voor tot 200°C
    5. schep de soep op en serveer het voorgerecht

    Na het voorgerecht:

    1. leg de pitabroodjes in de oven; hou ze een beetje in de gaten, zodat ze niet te bruin/krokant worden; neem ze uit de oven en leg ze op een schaal
    2. garneer de hummus met de peterselie en de olijfolie
    3. maak de Griekse salade af
    4. serveer tegelijkertijd: de hummus met de pitabroodjes, de courgettepannenkoekjes met de dip, de olijven, de wijnbladerenspiesjes en de Griekse salade

    Na het hoofdgerecht:

    1. klop de slagroom indien nodig nog even door en doe hem over in een spuitzak
    2. maak de pannenkoekjes af en serveer ze op een grote schaal of op individuele borden

    Eet smakelijk!