• Aardappelsaladespekjes

  • Schwarzwalder-kirsch1

  • Linzenschotel-venkelzaad

  • Tonijnsalade1

Afbeelding-rechts1

Cappuccino-ijs met amaretti

 

Te warm om je gasten een kopje cappuccino voor te zetten?

Verras ze dan eens met een kopje cappuccino-ijs!

Het ijs maak je makkelijk zelf als je een ijsmachine hebt. Geef er (kant-en-klare) amaretti bij en je traktatie is compleet!

Cappuccino-ijs met amaretti
  •  Cappuccino-ijs met amaretti
    Cappuccino-ijs met amaretti

    Cappuccino-ijs met amaretti

    Ingrediënten

    Voor een tussendoortje of dessert voor 6 personen:

    Voor het ijs:

    • 2 grote eieren
    • 165 gram witte basterdsuiker
    • 400 ml slagroom
    • 2 dl volle melk
    • 3 afgestreken theelepels oploskoffie
    • 1½ theelepel kaneel
    • een paar eetlepels heet water

    Voor de garnering:

    • 250 ml slagroom
    • poedersuiker naar smaak
    • een reep melkchocolade van 75 gram op kamertemperatuur
    • kant-en-klare amaretti

    Bereidingswijze

    1. Breek de eieren in een beslagkom en klop ze met een elektrische mixer gedurende 2 minuten.
    2. Voeg vervolgens de suiker toe en ga door met kloppen. Het mengsel wordt steeds dikker, romiger en luchtiger.
    3. Na een minuut of vijf is alle suiker opgelost. Maak dan in een klein kommetje een mengseltje van het water, de kaneel en de oploskoffie. Klop dit mengseltje door de geklopte eieren.
    4. Daarna kun je de slagroom erbij gaan schenken, terwijl je gewoon doorklopt, zij het op een lagere stand van de mixer.
    5. Op het laatst roer je de melk door je compositie.
    6. Schenk het ijsmengsel in een kan, zet de ijsmachine aan en vul de machine met het mengsel. Na 15-20 minuten is het ijs hard genoeg en kun je het overdoen in een diepvriesdoosje en verder invriezen. Roer het ijs na het eerste uur nog één keertje door met een lepel.
    7. Klop de slagroom stijf met wat poedersuiker.
    8. Rasp met een kaasschaaf mooie krullen van de chocolade. Verwijder daartoe alleen de helft van de wikkel van de chocolade en verpak het deel van de reep dat nog in de wikkel zit in aluminiumfolie. Zo kun je de reep goed vasthouden zonder dat het nog niet gebruikte gedeelte smelt.
    9. Bewaar eventueel de slagroom en de chocoladerasp tot gebruik in de koelkast.
    10. Schep 6 cappuccinokopjes bijna vol met ijs. Leg er een mooie kop slagroom bovenop. Bestrooi de room met de geraspte chocolade. Leg wat amaretti op de schoteltjes onder de kopjes.

    Tips:

    1. In dit recept wordt gewerkt met rauwe eieren. Het is dus belangrijk, dat je de eieren koopt op een betrouwbaar adres. Was en droog voor alle zekerheid de eieren voordat je ze gebruikt. Als je toch bang bent voor een salmonellabesmetting, koop dan gepasteuriseerde eieren. Die zijn soms verkrijgbaar in goed gesorteerde supermarkten. Klik hier voor meer tips over het werken met rauwe eieren.
    2. Het ijs wordt nog iets smaakvoller als je je ijscompositie, nadat hij klaar is, eerst een nachtje in de koelkast laat staan. De smaken trekken dan lekker door. Noodzakelijk is dit echter niet.
    3. Als je het ijs lang van tevoren maakt en je vriezer vriest erg diep, zet het dan een half uurtje voor het serveren in de koelkast om wat zachter te worden. Dat is makkelijk scheppen en het ijs is lekkerder als het niet te koud is. Je zou het ijs ook heel even op de laagste stand in de magnetron kunnen zetten om het mooi schepbaar te maken.
    4. Heb je geen ijsmachine, maar vind je deze manier van presenteren wel leuk? Koop dan cappuccino-ijs of een goede kwaliteit mokka-ijs bij een Italiaanse ijssalon!


    Klik hier voor nog meer Menu op Maat TopTips!