• Aardappelsaladespekjes

  • Schwarzwalder-kirsch1

  • Linzenschotel-venkelzaad

  • Tonijnsalade1

Afbeelding-rechts1

Chocoladekoeken met walnoten en stukjes melkchocolade

Soms zit het even tegen. Heb je net een leuke buitenactiviteit met de kinderen gepland, beslissen de weergoden anders: de regen valt met bakken uit de hemel!

Jammer, maar wij denken dat het leed gauw geleden is als je als alternatief met zijn allen de keuken in duikt en samen deze heerlijke chocoladekoeken bakt. Je vult ze met grote brokken romige melkchocolade en krokante stukjes walnoot. Na het bakken zijn de randjes van de koeken lekker bros, maar het midden is nog smeuïg en zacht: verrukkelijk! Daar kan geen kind (en ook geen volwassene!) van afblijven!

Natuurlijk mag je deze koeken ook bakken als het weer wel stralend is. Wij bakken ze vaak de dag voordat we gaan picknicken. Na afkoeling verpakken we ze één voor één in stukjes keukenpapier, die we vrolijk dichtbinden met kleurige lintjes. En dan mogen ze de picknickmand in!


Chocoladekoeken met walnoten en stukjes melkchocolade
  • Chocoladekoeken met walnoten en stukjes melkchocolade
    Chocoladekoeken met walnoten en stukjes melkchocolade

    Chocoladekoeken met walnoten en stukjes melkchocolade

    Ingrediënten

    Voor 20 à 24 stuks:

    • 200 gram zachte roomboter
    • 150 gram gele basterdsuiker
    • 150 gram witte basterdsuiker
    • een mespuntje zout
    • 1 vanillestokje
    • 1 ei
    • 75 gram cacaopoeder
    • 70 ml volle melk
    • 275 gram zelfrijzend bakmeel
    • 180 gram walnoten
    • 225 gram melkchocolade
    • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
    • bakpapier

    Bereidingswijze

    1. Vet de bakplaat in met margarine. Knip een stuk bakpapier af ter grootte van de bakplaat en druk dit op de margarine. Door het vet blijft het papier mooi aan de bakplaat plakken.
    2. Verwarm de (conventionele) oven voor tot 190°C.
    3. Hou 24 (halve) walnoten apart voor de garnering en snijd de rest in niet te kleine stukken.
    4. Snijd de melkchocolade in stukjes.
    5. Klop de boter samen met de twee soorten suiker en het zout romig.
    6. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan de botermassa.
    7. Klop het ei door het deeg.
    8. Zeef het cacaopoeder en roer het door het deeg. Het deeg begint nu vrij stevig te worden. Maak het wat losser door er de melk doorheen te roeren.
    9. Zeef het zelfrijzend bakmeel en roer ook dit door het koekjesdeeg.
    10. Voeg als laatste de walnoten en de chocoladestukjes toe aan het deeg. Vermeng het geheel goed. Er ontstaat een dikke, bijna kneedbare massa.
    11. Schep met een lepel steeds een portie koekjesdeeg op je hand en vorm er balletjes van met een middellijn van 4 à 5 cm.
    12. Leg de balletjes met grote tussenruimtes op de bakplaat. Reken erop dat het deeg in de oven behoorlijk gaat uitlopen. Ga ervan uit dat je meerdere porties achter elkaar moet bakken.
    13. Druk in het midden van elk deegballetje een stuk (achtergehouden) walnoot. Druk daarbij ook de balletjes een beetje platter.
    14. Zet de bakplaat boven het midden in de oven. Bak de koeken 10 minuten. Ze zijn nog zacht als je de bakplaat uit de oven neemt. Je zou ze zelfs helemaal kunnen indrukken. Ofschoon de koeken nog niet gaar lijken, moet je ze toch nu uit de oven nemen; anders worden ze straks te hard.
    15. Laat de koeken eerst 10 minuten op de bakplaat liggen alvorens ze voorzichtig op een rooster te leggen. De chocoladekoeken moeten helemaal afkoelen voordat je ze kunt serveren. Dat duurt minimaal 20 minuten. Ondertussen kun je de volgende portie(s) bakken.
    16. Na het afkoelen zijn de koeken een beetje krokant aan de randen, maar nog heerlijk zacht in het midden. De stukjes chocolade zijn inmiddels weer gestold.

    Tip:

    Serveer de chocoladekoeken het liefst nog dezelfde dag. Dan is het contrast tussen de krokante buitenkant en de smeuïge binnenkant het grootst. Dek de schaal met koeken na afkoelen goed af als je ze langer wilt bewaren. Bewaar de chocoladekoeken niet in een koektrommel; daar zit te veel lucht in, waardoor ze kunnen uitdrogen. De tweede dag zijn de koeken nog lekker zacht, maar niet meer zo krokant. Ze zijn minimaal 4 dagen houdbaar, mits ze goed afgedekt zijn.


    Klik hier voor nog meer Menu op Maat TopTips!