• Aardappelsaladespekjes

  • Schwarzwalder-kirsch1

  • Linzenschotel-venkelzaad

  • Tonijnsalade1

Afbeelding-rechts1

Citroen-amandeltulband met olijfolie

Deze citroen-amandeltulband met olijfolie is de smeuïgste en sappigste cake die je ooit gegeten hebt!

Roomboter en margarine stijven op nadat een cake is afgekoeld. Olie doet dat niet en dat zorgt voor een verrukkelijk zachte structuur! Gebruik alleen de allermildste olijfolie voor een verfijnde mediterrane smaak.

Door de toevoeging van de andere ingrediënten, zoals citrusrasp, citroensap en amandelmeel, wordt de tulband heerlijk fris en licht nootachtig.

Je maakt het beslag voor deze cake net zoals je muffins zou maken: in twee kommen meng je de droge en de natte ingrediënten eerst apart. Daarna voeg je alles samen en klaar! Supersnel!

Deze tulband ga je gegarandeerd vaak maken. Veel plezier met het recept!


Citroen-amandeltulband met olijfolie
  •  Citroen-amandeltulband met olijfolie
    Citroen-amandeltulband met olijfolie

    Citroen-amandeltulband met olijfolie

    Ingrediënten

    Voor een tulbandvorm met een inhoud van ±1,3:

    Droge ingrediënten:

    • 125 gram zelfrijzend bakmeel
    • 1 theelepel bakpoeder
    • een snufje zout
    • 50 gram amandelmeel
    • 150 gram witte basterdsuiker
    • de rasp van 1 citroen
    • de rasp van 1 grote limoen

    Natte ingrediënten:

    • 60 ml zonnebloemolie
    • 75 ml zeer milde extra vergine olijfolie
    • 3 eieren
    • het sap van 1 citroen

    Extra:

    • een beetje zachte plantaardige margarine
    • een beetje zelfrijzend bakmeel of bloem

    Glazuur:

    • 150 gram poedersuiker
    • het sap van ±1 citroen, gezeefd

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de (liefst conventionele) oven voor tot 160°C.
    2. Vet een tulbandvorm met een inhoud van ±1,3 liter in met wat margarine. Bestuif de vorm met zelfrijzend bakmeel of bloem. Er mag geen plekje onbedekt zijn, want daar kan de cake later blijven plakken.
    3. Zeef het zelfrijzend bakmeel samen met het bakpoeder. Voeg alle andere droge ingrediënten hieraan toe en vermeng het geheel goed.
    4. Schenk de twee soorten olie in een andere kom. Klop de eieren erdoorheen met een garde totdat de eieren goed los zijn. Klop ook het citroensap erdoorheen.
    5. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en schep het geheel om totdat er een homogene massa is ontstaan. Stop dan meteen met scheppen.
    6. Doe het beslag over in de tulbandvorm en plaats de cake iets onder het midden in de oven. Bak de cake in 45 à 50 minuten gaar. Prik met een satépen in de tulband om de gaarheid te testen. Er mogen wat kruimeltjes aan de satépen blijven hangen, maar geen vochtig deeg.
    7. Laat de cake buiten de oven 5 minuten een beetje afkoelen in de vorm. Stort de tulband vervolgens op een rooster en laat hem verder afkoelen.
    8. Roer ondertussen een stevig glazuur van de poedersuiker en het citroensap. Voeg niet te veel citroensap in één keer toe; je hebt niet veel nodig.
    9. Bestrijk de bovenkant van de tulband met het glazuur. Het glazuur zal een beetje naar beneden gaan druipen, hetgeen een mooi effect geeft. Laat het glazuur hard worden alvorens de tulband te serveren.

    Tips:

    1. De inhoud van een tulbandvorm kun je meten door er met behulp van een litermaat water in te gieten.
    2. De olie in het beslag stijft niet (zoals roomboter of margarine dat zouden doen) op na het afkoelen van de tulband. Daardoor wordt de structuur van de cake lekker zacht en sappig. Bovendien blijft de cake ook na een paar dagen nog heerlijk smeuïg.
    3. Gebruik een zeer milde extra vergine olijfolie. Je wilt immers de olijfoliesmaak wel proeven, maar hij mag niet gaan overheersen. Wij gebruikten de picudo-olie van Valderrama. Heerlijk!
    4. Amandelmeel is niets anders dan zeer fijn gemalen amandelen. Kun je geen amandelmeel vinden? Koop dan geschaafde amandelen en maal die zelf fijn in de foodprocessor. Pas op: ga niet te lang door met malen. Op een gegeven moment gaan de amandelen vet loslaten en dat is niet de bedoeling!
    5. Als je dat wilt kun je de tulband ook nog garneren met geroosterd amandelschaafsel. Rooster hiertoe 30 à 40 gram amandelschaafsel zachtjes in een droge koekenpan. Schep het schaafsel uit de pan als het goudbruin is en laat het afkoelen alvorens het over het nog vochtige glazuur te verdelen.
    6. Wil je deze cake serveren als dessert? Geef er dan vers fruit bij!


    Klik hier voor nog meer Menu op Maat TopTips!