• Aardappelsaladespekjes

  • Schwarzwalder-kirsch1

  • Linzenschotel-venkelzaad

  • Tonijnsalade1

Afbeelding-rechts1

Financiers met abrikozenjam en geroosterde amandelen

Op zoek naar een verfijnde friandise voor bij de thee of de koffie?

Bak dan eens deze heerlijk smeuïge financiers met abrikozenjam en geroosterde amandelen!

Financiers zijn een soort kleine cakejes, waarin een deel van het meel vervangen wordt door notenmeel, in dit geval amandelmeel en hazelnotenmeel. De boter wordt niet koud toegevoegd, maar er wordt eerst een beurre noisette van gemaakt. Daartoe wordt de boter verwarmd totdat hij goudbruin van kleur is en de eiwitbestanddelen zijn bezonken. Beurre noisette smaakt lekker nootachtig en versterkt dus de smaken van het notenmeel.

Een originele manier om je gasten te verwennen!

Tip: met de financiers maak je ook indruk tijdens je zelfgemaakte high tea!


Financiers met abrikozenjam en geroosterde amandelen
  •  Financiers met abrikozenjam en geroosterde amandelen
    Financiers met abrikozenjam en geroosterde amandelen

    Financiers met abrikozenjam en geroosterde amandelen

    Ingrediënten

    Voor ±30 stuks:

    • 125 gram roomboter
    • 125 gram geschaafde amandelen
    • 60 gram hazelnoten zonder vlies
    • 200 gram poedersuiker
    • 125 gram bloem
    • een mespuntje zout
    • 1 vanillestokje
    • de rasp van 1 citroen
    • 5 eiwitten
    • 8 eetlepels abrikozenjam met niet te veel vruchtvlees
    • 1 eetlepel bruine rum
    • een beetje gesmolten roomboter voor het invetten van de muffinvorm
    • een mini-muffinvorm

    Bereidingswijze

    1. Begin met het maken van een beurre noisette. Verwarm daartoe de boter in een pan met een dikke bodem van een lichte kleur. Het is de bedoeling dat je de kleur van de boter goed kunt zien gedurende het bruiningsproces. Draai het vuur middelhoog. Roer in de boter tijdens het verwarmen. Op een gegeven moment zie je dat de eiwitbestanddelen in de boter zich gaan scheiden van het vet. De boter wordt daarna snel bruin. Hij is klaar, zodra hij licht gekleurd is. De eiwitbestanddelen zakken dan naar de bodem. Neem de pan meteen van het vuur. Anders gaan de eiwitten verbranden. Giet de beurre noisette door een zeef in een kommetje; zorg ervoor dat de bezinksels niet in de beurre noisette terechtkomen. Beurre noisette heeft een nootachtige smaak, die de financiers extra lekker maakt.
    2. Verwarm de (conventionele) oven voor tot 190°C.
    3. Maal de hazelnoten samen met 65 gram van het amandelschaafsel zeer fijn in de foodprocessor. Pas op: ga niet te lang door met malen, want dan gaat het vet loslaten uit de noten.
    4. Voeg de poedersuiker, de bloem en een mespunt zout toe en draai de foodprocessor nog heel even. Doe het meelmengsel over in een kom.
    5. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Roer het vanillemerg en de citroenrasp door het bloemmengsel.
    6. Klop in een klein kommetje de eiwitten los met 3 eetlepels abrikozenjam.
    7. Meng het eiwitmengsel door de bloem.
    8. Voeg de beurre noisette toe en klop het beslag met een garde totdat het mooi egaal is.
    9. Hang een wegwerpspuitzak in een litermaat. Vul de spuitzak met het beslag.
    10. Vet de holtes van de mini-muffinvorm goed in met gesmolten boter.
    11. Knip het puntje van de spuitzak en spuit het beslag in de mini-muffinvorm. Vul elke holte tot twee derde.
    12. Bak de financiers in 15 à 20 minuten goudbruin en gaar. Tijdens het rijzen in de oven krijgen ze het mooie bolle kopje, dat zo typisch is voor financiers. Prik met een satépen in de financiers om hun gaarheid te testen. Er mag geen vochtig beslag meer aan de satépen blijven plakken.
    13. Stort de financiers op het werkvlak en laat ze afkoelen op een rooster.
    14. Rooster ondertussen het resterende amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Schep het schaafsel in een kommetje.
    15. Verwarm 5 eetlepels abrikozenjam en roer er 1 eetlepel rum doorheen.
    16. Prik met de satépen vanaf de bovenkant een paar diepe gaatjes in elke financier. Bestrijk de financiers vervolgens met de warme jam. De jam zal een beetje in de gaatjes trekken, waardoor de gebakjes lekker fruitig worden. Dip de financiers met de jamkant in de het amandelschaafsel, zodat het schaafsel er mooi aan blijft plakken.
    17. Laat de financiers nogmaals afkoelen. Dek ze af en serveer ze bij voorkeur een dag na het bakken. Ze zijn dan heerlijk smeuïg en de smaken hebben zich extra goed ontwikkeld.

    Tip:

    Heb je een echte financierbakvorm, gebruik die dan voor dit recept!


    Klik hier voor nog meer Menu op Maat TopTips!