• Aardappelsaladespekjes

  • Schwarzwalder-kirsch1

  • Linzenschotel-venkelzaad

  • Tonijnsalade1

Afbeelding-rechts1

Griekse hamburgers op Turks brood met kruidige knoflookmayonaise

De temperaturen stijgen weer! De zomer komt eraan! Tijd om de barbecue weer tevoorschijn te toveren!

Al jaren is het meest populaire barbecuevlees in Nederland de hamburger. Die wordt bij voorkeur op smaak gemaakt met allerlei kant-en-klaar verkrijgbare sauzen.

Wij stellen voor om de hamburger zelf al een smaakje mee te geven met verse kruiden, knoflook, citroen, etc. Een heerlijk voorbeeld is deze Griekse hamburger! Ook met een lekker sausje natuurlijk, maar dan zelfgemaakt!

Het recept is supermakkelijk. Dus zet dit smakelijke broodje hamburger maar meteen op het menu voor het weekend!

Veel barbecue-plezier!


Griekse hamburgers op Turks brood met kruidige knoflookmayonaise
  • Griekse hamburgers op Turks brood met kruidige knoflookmayonaise
    Griekse hamburgers op Turks brood met kruidige knoflookmayonaise

    Griekse hamburgers op Turks brood met kruidige knoflookmayonaise

    Ingrediënten

    Ingrediënten voor 5 porties:

    Voor de hamburgers:

    • 400 gram rundergehakt of half-om-halfgehakt
    • 2 sneetjes wittebrood zonder korst
    • melk
    • 1 klein ei
    • 1 eetlepel citroensap
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 1 eetlepel gedroogde oregano
    • 1 teentje knoflook uit de pers
    • 3 eetlepels versgehakte platte peterselie
    • de rasp van een halve citroen
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • een beetje pure olijfolie om het proefhamburgertje in te bakken

    Voor de kruidige knoflookmayonaise:

    • 300 gram mayonaise
    • 6 theelepels grove mosterd
    • 3 theelepels citroensap
    • ±5 teentjes knoflook (naar smaak), gehakt of uitgeperst
    • veel gehakte verse kruiden (peterselie, bieslook, oregano, tijm, dille, basilicum, marjolein, salie en dragon (de laatste twee met mate); zorg dat de eerste twee er zeker bij zijn)
    • veel versgemalen zwarte peper

    Voor het brood:

    • 1 klein Turks brood
    • een handje gemengde sla of romainesla

    Bereidingswijze

    1. Bereid de hamburgers voor in de keuken. Laat daartoe eerst het wittebrood even weken in de melk. Knijp het brood goed uit en vermeng alle ingrediënten tot en met de zwarte peper. Bak een klein proefhamburgertje in een koekenpan. Voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe.
    2. Verdeel het gehakt in 5 porties. Zet een bakring op het werkblad en druk één portie er stevig in. Maak de bovenkant mooi glad. Verwijder de ring en vorm zo ook de volgende hamburgers. Schep de hamburgers met een dunne metalen spatel van het werkblad, leg ze op een bord en plaats dat tot gebruik afgedekt in de koelkast.
    3. Vermeng alle ingrediënten voor de saus en bewaar de saus tot gebruik afgedekt in de koelkast.
    4. Gril de hamburgers in een kwartier mooi gaar op de barbecue.
    5. Snijd uit het Turkse brood 5 stukken, die een beetje groter zijn dan de hamburgers. Snijd de broodjes open en besmeer de snijvlakken met de knoflookmayonaise.
    6. Beleg elk broodje met wat sla en een hamburger.

    Tips:

    1. Serveer de hamburgers eens met zelfgemaakte frietjes!
    2. Valt het weer toch tegen? Gril de hamburgers dan in de grillpan!


    Klik hier voor nog meer Menu op Maat TopTips!