• Aardappelsaladespekjes

  • Schwarzwalder-kirsch1

  • Linzenschotel-venkelzaad

  • Tonijnsalade1

Afbeelding-rechts1

Hutspot anders: met kruidig gemarineerde varkenshaasspiesjes en pikante jus

Komt de traditionele hutspot bij jou steeds minder op tafel omdat je het maar een saai gerecht vindt? Probeer dan eens onze ‘hutspot anders’!

Wij maken onze hutspot altijd extra luchtig door eerst de aardappelpuree te bereiden en pas daarna de groenten toe te voegen. Bovendien fruiten we een deel van de uien voor extra smaak.

Maar de belangrijkste toevoeging zijn de kruidige varkenshaasspiesjes die we erbij geven en niet te vergeten de verrukkelijke, licht pikante jus!

Het vlees voor de spiesjes marineren we urenlang in een mengsel van verschillende soorten paprikapoeder, cayennepeper, knoflook en verse tuinkruiden. We braden de spiesjes in olijfolie en met nog wat extra marinade maken we een grote hoeveelheid jus.

En dan is het smikkelen geblazen: een gerecht waar je weer echt mens van wordt met die kou buiten!


Hutspot anders: met kruidig gemarineerde varkenshaasspiesjes en pikante jus
  • Recept Hutspot anders: met kruidig gemarineerde varkenshaasspiesjes en pikante jus
    Hutspot anders: met kruidig gemarineerde varkenshaasspiesjes en pikante jus

    Hutspot anders: met kruidig gemarineerde varkenshaasspiesjes en pikante jus

    Ingrediënten

    Voor een hoofdgerecht voor 5 à 6 personen:

    Voor de hutspot:

    • 1,5 kg kruimige aardappelen
    • zout
    • water
    • 750 gram winterwortels
    • 6 niet te kleine uien
    • vloeibare margarine
    • 2 eieren
    • een forse scheut warme volle melk
    • versgemalen zwarte peper

    Voor de varkenshaasspiesjes en de jus:

    • ±1 kg varkenshaas
    • 3 theelepels mild paprikapoeder
    • ¾ theelepel pikant paprikapoeder
    • ¼ theelepel cayennepeper
    • 2 teentjes knoflook uit de pers
    • 2/3 geraspte ui (gebruik hiervoor een grote ui en pas op voor je vingers)
    • 3 theelepels gedroogde oregano
    • 3 eetlepels gehakte verse tijmblaadjes
    • 3 eetlepels gehakte verse selderijblaadjes
    • versgemalen zwarte peper
    • zout naar smaak
    • 4 eetlepels olijfolie
    • enkele eetlepels pure olijfolie voor het braden van de spiesjes
    • enkele theelepels aardappelmeel voor de jus
    • bouillonpoeder naar smaak
    • versgemalen zwarte peper
    • water

    Bereidingswijze

    1. Roer een marinade van alle ingrediënten vanaf het mild paprikapoeder tot en met de 4 eetlepels olijfolie. Hou 1/3 deel van de marinade apart voor de jus. Bewaar dit deel afgedekt in de koelkast.
    2. Snijd de varkenshaasjes in niet te kleine blokjes. Je hebt 6 blokjes per persoon nodig.
    3. Leg de varkenshaasblokjes in de marinade en schep het geheel goed om. Marineer het vlees minimaal 1 uur, maar liefst 6 uur. Zet het daartoe in de koelkast.
    4. Neem het vlees 1 uur voor het braden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
    5. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in wat water met zout.
    6. Schil ook de winterwortels. Snijd de wortels in plakjes en snipper 2 uien grof. Kook de groenten in een andere pan gaar met wat water en zout.
    7. Snijd de resterende 4 uien in kwart ringen en fruit deze zachtjes in een koekenpan met 2 eetlepels margarine. Na ongeveer 10 minuten zijn ze mooi zacht en goudgeel.
    8. Rijg de varkenshaasblokjes aan spiesjes. Gebruik voor elk spiesje 3 blokjes vlees.
    9. Verhit de pure olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Braad de vleesspiesjes op matig hoog vuur aan. Pas op: zowel het paprikapoeder als de knoflook verbranden snel en gaan dan bitter smaken. Draai het vuur op tijd laag en laat de spiesjes nog even garen. Draai ze af en toe om. In totaal is de braadtijd 10 à 12 minuten afhankelijk van de dikte van het vlees.
    10. Pureer ondertussen de aardappelen (bijvoorbeeld met een pureeknijper of een stevige handmixer) en maak de puree af met het ei, de melk en wat peper. Maak de puree niet te vochtig. Prak de gekookte groenten en voeg ze toe aan de aardappelpuree samen met de gefruite uien. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of melk toe.
    11. Neem de varkenshaasspiesjes uit de pan en hou ze warm.
    12. Blus de pan af met minimaal 3 dl water (je wilt bij dit gerecht lekker veel jus serveren). Los het aardappelmeel op in wat koud water. Roer het mengsel door de jus. Voeg ook de apart gehouden marinade toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. De jus gaat dan binden. Voeg afhankelijk van de dikte van de jus nog wat water of wat extra opgelost aardappelmeel toe. Proef en maak de jus stevig op smaak met bouillonpoeder en nog wat versgemalen zwarte peper.
    13. Verwarm de vleesspiesjes nog 1 minuut in de jus.
    14. Serveer de hutspot met een lekker kuiltje jus en de varkenshaasspiesjes.


    Klik hier voor nog meer Menu op Maat TopTips!