• Aardappelsaladespekjes

  • Schwarzwalder-kirsch1

  • Linzenschotel-venkelzaad

  • Tonijnsalade1

Afbeelding-rechts1

Krieltjessalade met spekjes en verse tuinkruiden

Op zoek naar een lekker bijgerecht voor bij de barbecue?

Deze krieltjessalade met krokante spekjes, een fijngesnipperd Spaans pepertje en een gulle hand verse tuinkruiden is heerlijk fris en prachtig van kleur: de zomer op je bord!


Krieltjessalade met spekjes en verse tuinkruiden
  •  Barbecue Krieltjessalade met spekjes en verse tuinkruiden
    Krieltjessalade met spekjes en verse tuinkruiden

    Krieltjessalade met spekjes en verse tuinkruiden

    Ingrediënten

    Voor een bijgerecht voor 4 personen:

    • 1200 gram geschrapte krieltjes
    • zout
    • 1 ons krokant gebakken gerookte spekjes (kant-en-klaar of zelfgebakken)
    • ±3 eetlepels mayonaise van een goede kwaliteit (naar smaak)
    • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
    • ±2 eetlepels witte balsamicoazijn (afhankelijk van de zuurgraad van de mayonaise)
    • de blaadjes van een bosje platte peterselie, grof gehakt
    • 3 eetlepels bieslook, in ringetjes gesneden
    • 1 kleine Spaanse peper, ontdaan van pitjes en zaadlijsten, gesnipperd
    • versgemalen zwarte peper

    Bereidingswijze

    1. Leg de aardappeltjes in een pan. Voeg zoveel water toe, dat ze helemaal onder staan. Zout de aardappelen en breng het water aan de kook. Kook de aardappeltjes in 8 à 10 minuten bijna gaar. Draai dan het vuur uit, maar giet de aardappelen niet af en laat het deksel op de pan. Laat de aardappelen zo nog een paar minuten staan totdat ze nét beetgaar zijn. Giet ze dan pas af en doe ze over in een wijde schaal, waarin ze kunnen afkoelen.
    2. Snijd de krieltjes eventueel in wat kleinere stukjes.
    3. Roer een sausje van de mayonaise, de olijfolie, de balsamicoazijn en de zwarte peper. Schep het sausje voorzichtig door de aardappeltjes. Laat de smaken bij voorkeur eerst een uur lekker doortrekken.
    4. Voeg vlak voor het serveren de spekjes, de verse kruiden en de Spaanse peper toe. Zo blijven deze ingrediënten lekker vers en knapperig. Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper en/of azijn toe.
    5. Serveer de salade niet te koud.

    Tips:

    1. Witte balsamicoazijn is een lekker frisse azijnsoort. Hij smaakt heel anders dan rode balsamicoazijn. Witte balsamico is verkrijgbaar bij goed gesorteerde delicatessenwinkels en in sommige supermarkten. Kun je hem niet vinden, vervang hem dan door witte wijnazijn.
    2. Gebruik liever geen krulpeterselie. Die heeft lang niet zo veel smaak als de geurige platte variant.
    3. Liever een vegetarische salade? Laat de spekjes dan gewoon weg. De salade is dan nog steeds erg lekker!


    Klik hier voor nog meer Menu op Maat TopTips!