• Aardappelsaladespekjes

  • Schwarzwalder-kirsch1

  • Linzenschotel-venkelzaad

  • Tonijnsalade1

Afbeelding-rechts1

Pasta met tomaat-paprikasaus en kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaatjes

Op zoek naar een lekker pastarecept?

Dit gerecht staat bij ons met stip op nummer 1!

De tomaat-paprikasaus is fris zoet en licht rokerig van smaak en fluweelachtig zacht van structuur.

Als je de malse kalfsgehaktballetjes met zongedroogdetomatentapenade (echt een woord voor galgje) en verse basilicum proeft, waan je je meteen op een terras in Italië. Verrukkelijk!

Tip: serveer de balletjes ook eens los bij de borrel of tijdens een mediterraan hapjesbuffet!


Pasta met tomaat-paprikasaus en kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaatjes
  • Italiaans gerecht  Pasta met tomaat-paprikasaus en kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaatjes
    Pasta met tomaat-paprikasaus en kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaatjes
    Italiaans gerecht  Tapa Kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tocmaatjes en verse basilicum
    Kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaatjes en verse basilicum

    Pasta met tomaat-paprikasaus en kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaatjes

    Ingrediënten

    Voor een hoofdgerecht voor 6 personen:

    Voor de pasta:

    • 750 gram verse tagliatelle of spaghetti
    • 3 vleesbouillonblokjes

    Voor de tomaat-paprikasaus:

    • 4 teentjes knoflook met de velletjes er nog omheen
    • pure olijfolie
    • 2 blikken tomatenstukjes
    • 1 pot ontvelde rode puntpaprika’s
    • 8 takjes bladselderij
    • 2 theelepels gedroogde oregano
    • 2 theelepels suiker
    • 1 theelepel pimentón (gerookt paprikapoeder)
    • de blaadjes van een bosje basilicum, fijngehakt
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • extra vergine olijfolie

    Voor de kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaatjes (±75 stuks):

    • 9 ons fijn kalfsgehakt
    • 12 theelepels zongedroogdetomatentapenade (uit potje)
    • 3 theelepels gedroogde oregano
    • de blaadjes van een bosje basilicum, fijngehakt
    • 2 eieren
    • 10 eetlepels paneermeel
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • pure olijfolie

    Bereidingswijze

    1. Leg de knoflookteentjes in een klein ovenschaaltje en schenk er wat olijfolie overheen. Rooster de knoflook gedurende 20 minuten in een oven van 175°C.
    2. Druk de knoflookpulp uit de teentjes en doe deze in een ruime pan.
    3. Snijd de paprika’s in wat kleinere stukken.
    4. Hak de bladselderij grof.
    5. Voeg alle ingrediënten vanaf de tomatenstukjes tot en met de pimentón toe aan de knoflook. Breng het geheel aan de kook en laat het een kwartiertje zachtjes pruttelen. Voeg vervolgens de basilicum toe.
    6. Pureer het groentemengsel in de foodprocessor of met behulp van een staafmixer tot een egale saus. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg eventueel ook nog wat extra suiker toe. Tot zover kun je de saus ruim voor de maaltijd al voorbereiden. Bewaar hem afgedekt in de koelkast en warm hem vlak voor het serveren weer op.
    7. Draai het vuur uit als de saus heet is. Maak de tomaat-paprikasaus helemaal af door er een flinke scheut extra vergine olijfolie doorheen te roeren.
    8. Tijdens het pruttelen van de saus kun je de gehaktballetjes maken. Kneed alle ingrediënten behalve de olijfolie goed door elkaar. Bak even een klein balletje van het gehakt en proef. Voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
    9. Rol kleine eenhapsballetjes van het gehakt.
    10. Bak de balletjes in een paar minuten goudbruin en gaar in de pure olijfolie. Met deze hoeveelheid gehaktballetjes moet je in kleinere porties werken. Ook de balletjes kun je vooraf al maken. Bewaar ze afgedekt in de koelkast en warm ze later snel op in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
    11. Breng vlak voor het serveren een grote pan water aan de kook samen met de 3 bouillonblokjes. Kook de pasta beetgaar. Giet de pasta af.
    12. Vermeng de pasta met de tomaat-paprikasaus. Verdeel de pasta over zes diepe pastaborden. Leg de kalfsgehaktballetjes op de pasta. Serveer meteen.

    Tips:

    1. Garneer je gerecht eventueel met wat kleine blaadjes basilicum.
    2. Pimentón is Spaans gerookt paprikapoeder. Het is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kruiden- en specerijenwinkels en via diverse websites.
    3. De gehaktballetjes zijn (zonder saus) ook erg lekker als snack bij de borrel of als klein gerechtje op een tapabuffet. Zelfs koud zijn ze bijzonder smakelijk.


    Klik hier voor nog meer Menu op Maat TopTips!