• Aardappelsaladespekjes

  • Schwarzwalder-kirsch1

  • Linzenschotel-venkelzaad

  • Tonijnsalade1

Afbeelding-rechts1

Stoofpeertjes

Uit eigen tuin: Gieser Wildemannetjes!

Kleine harde peertjes, die je niet zo kunt eten, maar die je eerst moet stoven.

In port en rodebessensap. Met een vanillestokje, een kaneelstokje, wat citroenschilletjes, een paar kruidnagels en een eetlepel honing. Totdat ze heerlijk zoet, superzacht en mooi rood gekleurd zijn. Nog even afkoelen in hun kookvocht en dan… mmmmmmmmmmm!

Als bijgerecht bij een stoofpotje of wild. Of als dessert met een bolletje vanilleroomijs en een kletskopje. Of zomaar tussendoor, omdat je niet met snoepen kunt wachten tot het avondeten.

Natuurlijk heeft de groenteman ze ook!


Stoofpeertjes
  • Stoofpeertjes
    Stoofpeertjes

    Stoofpeertjes

    Ingrediënten

    Voor een bijgerecht voor 3 à 4 personen:

    • 1 kg stoofpeertjes bijv. Gieser Wildeman
    • het sap van een halve citroen
    • de schilletjes (zonder wit) van een halve citroen
    • 75 à 100 gram suiker
    • 1 eetlepel vloeibare honing
    • 1 vanillestokje, opengesneden
    • 1 kaneelstokje
    • 2 kruidnagels
    • 2 dl rodebessensap
    • 1 dl rode port
    • aardappelmeel
    • een snufje zout

    Bereidingswijze

    1. Schil de peertjes en snijd ze in kwarten.
    2. Vermeng in een stoofpan het citroensap, de citroenschil, de suiker, de honing, het vanillestokje (schraap het merg eruit en voeg dit ook toe), het kaneelstokje, de kruidnagels, het bessensap en de port. Voeg de peertjes toe. Voeg zoveel water toe, dat de peertjes net helemaal onderstaan.
    3. Breng het geheel aan de kook. Stoof de peertjes zachtjes gedurende ±1½ uur. Ze moeten heerlijk zacht worden.
    4. Neem de peertjes uit de pan en kook het kookvocht indien nodig nog een beetje in. Verwijder het kaneelstokje, het vanillestokje, de citroenschilletjes en de kruidnagels.
    5. Bind het stoofvocht met wat aardappelmeel, dat je opgelost hebt in een paar eetlepels water. Breng daartoe het stoofvocht aan de kook. Hoe dikker de saus wordt, hoe beter hij aan de peertjes blijft hangen en zijn lekkere smaak overbrengt. Hou er wel rekening mee dat de saus tijdens het afkoelen nog wat dikker wordt.
    6. Maak de saus lekker smaakvol door er een snufje zout aan toe te voegen.
    7. Proef en voeg eventueel nog wat suiker, zout of water toe.
    8. Schenk de saus over de peertjes. Laat de stoofpeertjes in de saus afkoelen alvorens je ze serveert. Zet de schaal daartoe afgedekt in de koelkast.

    9. Klik hier voor nog meer Menu op Maat TopTips!