• Aardappelsaladespekjes

  • Schwarzwalder-kirsch1

  • Linzenschotel-venkelzaad

  • Tonijnsalade1

Afbeelding-rechts1

Wimbledon scones met verse aardbeien en slagroom

 

Ga je dit weekend kijken naar de tennisfinales op Wimbledon?

Serveer er dan een echte Wimbledon cream tea bij. Scones en, dé Wimbledon-traktatie bij uitstek, aardbeien met slagroom, gecombineerd in één gerecht: Wimbledon strawberries with cream scones!

En een grote pot thee natuurlijk. Of een heerlijk koel glas bubbels!

Proost, op de winnaar/winnares!

Scones met verse aardbeien en slagroom
  • High tea Scones met verse aardbeien en slagroom
    Scones met verse aardbeien en slagroom

    Scones met verse aardbeien en slagroom

    Ingrediënten

    Voor ±12 stuks:

    • 250 gram bloem
    • 2½ theelepel bakpoeder
    • ½ theelepel zout
    • 50 gram suiker
    • 40 gram koude roomboter
    • 35 gram koude plantaardige margarine
    • ½ ei, losgeklopt in een kopje
    • 100 ml zure room
    • een handje bloem
    • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
    • ½ ei voor het bestrijken van de scones
    • frambozenjam
    • 500 gram aardbeien
    • ¼ liter slagroom, lobbig geklopt met een beetje poedersuiker

    Bereidingswijze

    1. Scones worden lekker licht wanneer het deeg zo weinig mogelijk bewerkt wordt. Daarom worden de eerste handelingen uitgevoerd met de pulse knop van de foodprocessor en wordt het deeg daarna alleen nog maar met de vingertoppen beroerd. Heb je geen foodprocessor, werk dan met koude handen, gebruik alleen de vingers in plaats van de volle hand en werk zo snel mogelijk. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar, zodat er geen vertraging ontstaat tijdens het werken. Met name de boter en de margarine mogen niet warm worden. Dan wordt het resultaat plakkerig.
    2. Begin met de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in de foodprocessor goed te vermengen.
    3. Snijd de boter en de margarine snel in dunne plakjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Meng de vetten met een paar korte pulsen even door het meel. Het geheel wordt dan wat kruimelig.
    4. Voeg vervolgens in één keer de zure room en het ei toe. Pulse nog een paar keer en haal het deeg meteen uit de machine zodra het enige samenhang begint te vertonen.
    5. Leg het deeg op het aanrecht en vorm er een platte bol van.
    6. Vet een bakplaat in met margarine. Verwarm de oven voor tot 175°C.
    7. Rol het deeg zonder veel druk uit op een licht met bloem bestoven werkvlak totdat het een dikte heeft van zo’n drie centimeter.
    8. Spoel een scherp uitstekertje met een diameter van 4 à 5 cm even af onder de koude kraan. Droog het niet. Steek er 12 rondjes mee uit het deeg (restjes kun je voorzichtig nog een keer uitrollen).
    9. Leg de scones op de bakplaat en bestrijk ze met een beetje ei.
    10. Plaats de bakplaat in de oven. Draai na tien minuten de oven terug naar 150°C. Nog eens zeven minuutjes later zijn de scones mooi gaar en lichtbruin gekleurd.
    11. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes.
    12. Neem de scones van de bakplaat en laat ze tot halfwarm afkoelen op een rooster. Snijd aan tafel de broodjes door en besmeer ze met een dun laagje frambozenjam. Beleg ze royaal met aardbeien en maak het geheel af met een genereuze dot slagroom.

    Tips:

    1. Het lijkt misschien vreemd: frambozenjam op scones met aardbeien. Het geheime trucje is echter dat precies die jam voldoende frisheid en suiker bevat om de smaak van de aardbeien optimaal te versterken. Heerlijk!
    2. Heb je geen uitsteekvormpje, maak dan van het deeg een rol van 4 à 5 cm doorsnede. Snijd met een scherp, nat mes 3 cm dikke plakjes van het deeg. Scones, die op deze manier gevormd worden, worden wel iets minder mooi van vorm.
    3. Overgebleven scones kunnen nog een paar dagen bewaard worden. Dek ze tijdens het bewaren goed af. Piep ze vóór het serveren even op in de magnetron. Dan worden ze weer lekker zacht en smeuïg.
    4. Onze redactrice Machteld schreef voor de website Culinaire Bagage een blog met allemaal weetjes over de beroemde 'strawberries and cream' van Wimbledon! Snel even lezen!


    Klik hier voor nog meer Menu op Maat TopTips!