• Aardappelsaladespekjes

 • Schwarzwalder-kirsch1

 • Linzenschotel-venkelzaad

 • Tonijnsalade1

Afbeelding-rechts1

Zomerse chocoladetaart met verse kersen en slagroom

Iets te vieren in de zomer? Bak dan deze heerlijk zomerse chocoladetaart met verse kersen!

Kersen zijn een van de weinige soorten fruit, die nog echt seizoensgebonden zijn. Laat de kersentijd dus niet ongemerkt voorbij gaan, want voordat je het weet moet je weer bijna een jaar wachten…

Zo gauw er weer verse kersen te koop zijn, eten wij ze niet alleen maar zo uit het vuistje (mmmmmm!), maar we gebruiken ze ook in allerlei recepten. Deze luchtige chocoladetaart met slagroom en kirsch is een van onze favorieten. We garneren hem het liefst met een hele berg dikke, zoete, bijna zwarte Hollandse kersen, vers van de Betuwse boomgaarden!

Verrukkelijk!


Zomerse chocoladetaart met verse kersen en slagroom
 • Zomerse chocoladetaart met verse kersen en slagroom
  Zomerse chocoladetaart met verse kersen en slagroom

  Zomerse chocoladetaart met verse kersen en slagroom

  Ingrediënten

  Voor de chocoladebiscuit:

  • 4 eieren
  • 140 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een snufje zout
  • 75 gram bloem
  • 25 gram maïzena
  • 100 gram pure chocolade van een goede kwaliteit
  • 50 ml lauw water
  • een beetje boter voor het invetten van de bakvorm

  Voor de vulling en de garnering:

  • ±300 gram (uitgelekte) kersen zonder pit (pot)
  • 1 liter slagroom, stijfgeklopt met poedersuiker naar smaak
  • een aantal eetlepels kirsch naar smaak
  • 2 pakjes dunne chocoladeplakjes (Jacques Matinettes puur)
  • ±300 gram verse zoete kersen

  Extra:

  • een springvorm met een doorsnede van 22 à 24 cm
  • bakpapier

  Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 170°C. Het beste resultaat krijg je in een conventionele elektrische oven zonder heteluchtcirculatie.
  2. Plaats de bakvorm op een stuk bakpapier en trek de vorm met een potlood na. Knip het papier uit. Besmeer de bodem van de vorm met boter en plak hier het papier op. De boter fungeert dus eigenlijk alleen als een soort plaksel voor het bakpapier. Beboter de zijkanten van de vorm niet. Dan zou het beslag namelijk tijdens het bakken naar beneden glijden, waardoor de biscuitbodem langs de zijkanten aanzienlijk lager zou worden dan in het midden.
  3. Breek de eieren in een beslagkom en voeg de basterdsuiker, de vanillesuiker en het snufje zout toe. Klop het eiermengsel met een elektrische mixer (bij voorkeur een staande mixer; daar heb je geen omkijken naar) schuimig en dik vloeibaar. Het mengsel is goed als het als een breed lint van de klopper valt. Hou er rekening mee, dat dat minstens tien minuten duurt.
  4. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie of in de magnetron (zie voor aanwijzingen de tip onder dit recept). Roer het water door de chocolade, zodat er een soepel mengseltje ontstaat. Laat de chocolade een beetje afkoelen.
  5. Zeef, als je tevreden bent over het eiermengsel, de bloem en de maïzena boven de kom. Ga zeer voorzichtig te werk. De lucht, die je zo zorgvuldig in het beslag geklopt hebt, wil je namelijk niet verliezen. Schep de bloem en de maïzena behoedzaam met een spatel door het eiermengsel, onderwijl de kom langzaam met je andere hand draaiend. Ga zolang door totdat er geen spoortje los meel meer te zien is. Hou dan onmiddellijk op.
  6. Schep de vloeibare chocolade voorzichtig door het beslag.
  7. Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart in ongeveer 3 kwartier gaar en zeer licht bruin. De buitenkanten moeten zacht blijven en niet bruin bakken tot een dikke krokante laag. Draai daartoe eventueel de laatste 10 minuten de oven iets lager. Pas wel op: open de ovendeur niet voortijdig. Dan kan de taart inzakken. Test de gaarheid van de biscuit door er met een satépen in te prikken. Er mag geen ongaar beslag meer aan de pen blijven plakken.
  8. Neem de bakvorm uit de oven en laat de biscuit eerst een beetje afkoelen alvorens hem te storten op een rooster. Doe dit door het rooster bovenop de bakvorm te leggen en rooster en bakvorm in één vloeiende beweging om te draaien. Trek dan voorzichtig de bakvorm omhoog. Controleer van tevoren even of de biscuit aan de zijkanten goed losgelaten heeft. Eventueel kun je de zijkanten op sommige plekken even lossnijden. Trek het bakpapier van de bovenzijde af. Laat de bodem goed op kamertemperatuur komen en ga hem pas dan garneren.
  9. Laat de kersen uit pot goed uitlekken. Schenk er wat kirsch overheen en laat de drank er onder regelmatig omscheppen intrekken.
  10. Ontpit de verse kersen.
  11. Klop de slagroom stijf met een hoeveelheid poedersuiker naar smaak. Hou er rekening mee, dat slagroom voor een chocoladetaart vrij zoet mag zijn.
  12. Snijd dan de inmiddels afgekoelde taartbodem overdwars in twee lagen.
  13. Leg de onderkant op de serveerschaal en besprenkel hem met een kleine hoeveelheid kirsch. Smeer er een niet te zuinige laag slagroom op en verdeel de gemarineerde kersen erover. Daar mag weer een laag slagroom op. Plaats dan de bovenste laag biscuit op de vulling. Strijk de zijkanten en de bovenkant van de taart mooi af met slagroom.
  14. Doe de resterende slagroom in een spuitzak, waar je een dun glad spuitmondje in gezet hebt. Spuit een dikke laag kronkelende ‘spaghetti’ op de taart; laat het midden vrij (zie foto). Leg in het midden de verse kersen.
  15. Zet de chocoladeplakjes met de ongedecoreerde onderkant naar buiten tegen de rand van de taart aan (zie foto).
  16. Maak de serveerschaal rondom goed schoon met vochtig keukenpapier. Bewaar de taart in de koelkast, liefst onder een stolp. Neem de taart minimaal een kwartier voor het serveren uit de koelkast.

  Tips:

  1. Chocolade kun je het makkelijkste smelten in de magnetron. Breek de chocolade daartoe eerst in stukjes (of gebruik chocoladecallets, een soort chocoladedruppels, verkrijgbaar bij chocolaterie, banketbakker of delicatessenzaak). Doe het overgrote deel van de chocolade in een kommetje en plaats dit een paar minuten (afhankelijk van de hoeveelheid) in een op half vermogen ingestelde magnetron. Roer af en toe in de chocolade. De chocolade is goed als hij net gesmolten is. Pas op: chocolade verbrandt als hij te heet wordt. Roer de achtergehouden chocolade door de reeds gesmolten chocolade totdat hij helemaal opgelost is. Nu is de chocolade klaar voor verdere verwerking. Heb je geen magnetron, doe het overgrote deel van de chocolade dan in een kom en plaats deze boven een pan, waarin je een beetje water hebt verwarmd. De kom mag het water niet raken (je kunt ook een bain-mariepan gebruiken als je die hebt). Smelt de chocolade onder af en toe roeren. Roer op het laatst weer de achtergehouden chocolade door het geheel.
  2. Koop een extra kilo kersen en serveer deze (ontpit) los bij de taart. Zo profiteer je optimaal van dit heerlijke seizoensfruit!


  Klik hier voor nog meer Menu op Maat TopTips!