• Aardappelsaladespekjes

  • Schwarzwalder-kirsch1

  • Linzenschotel-venkelzaad

  • Tonijnsalade1

Afbeelding-rechts1

Zomerse maaltijdsalade met tonijn en groenten, geserveerd met knoflooktoast

Lekker, snel en gezond: een maaltijdsalade is het ideale gerecht voor de zomer!

Verras vandaag je gezin of vrienden met deze heerlijke mediterrane salade met tonijn, knapperige groenten en verse basilicum.

Geef er krokante knoflooktoast en een glaasje rosé bij en je zomeravondfeestje is compleet!


Zomerse maaltijdsalade met tonijn en groenten, geserveerd met knoflooktoast
  •  Zomerse maaltijdsalade met tonijn en groenten, geserveerd met knoflooktoast
    Zomerse maaltijdsalade met tonijn en groenten, geserveerd met knoflooktoast

    Zomerse maaltijdsalade met tonijn en groenten, geserveerd met knoflooktoast

    Ingrediënten

    Voor een maaltijdsalade voor 4 personen:

    Voor de salade:

    • 200 gram gemengde sla met bijv. rucola, radicchio, romainesla en krulandijvie
    • 200 gram haricots verts
    • zout
    • 1 groene paprika
    • 1 rode paprika
    • 1 rode ui
    • 3 bosuitjes
    • 100 gram milde zwarte olijven
    • 5 blikken tonijnstukjes in olie, uitgelekt
    • 1 teentje knoflook uit de pers
    • de blaadjes van een forse bos verse basilicum
    • rode balsamicoazijn naar smaak
    • witte balsamicoazijn naar smaak
    • extra vergine olijfolie naar smaak
    • versgemalen zwarte peper

    Voor de knoflooktoast:

    • boerenbrood voor 4 personen (bijv. desembrood, focaccia, ciabatta of speltbrood)
    • pure olijfolie
    • 2 teentjes knoflook uit de pers
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Bereidingswijze

    1. Maak de haricots verts schoon, halveer ze en kook ze in een beetje gezouten water net beetgaar. Dat duurt maar een paar minuten. Doe de boontjes over in een vergiet en spoel ze af met koud water. Zo kunnen ze niet doorgaren en bovendien behouden ze hun mooie groene kleur.
    2. Snijd de paprika’s in reepjes of blokjes.
    3. Snijd de ui in dunne halve ringen.
    4. Snijd de bosuitjes schuin in stukjes.
    5. Verdeel de tonijn in stukjes.
    6. Verwarm de grillpan voor.
    7. Snijd het brood in plakjes.
    8. Roer in een kommetje een mengsel van een forse scheut pure olijfolie, 2 uitgeperste teentjes knoflook, wat zout en een beetje peper. Bestrijk de sneetjes brood met behulp van een kwastje aan beide zijden met het oliemengsel.
    9. Gril de eerste portie sneetjes in de grillpan totdat ze aan beide zijden mooie grillstrepen vertonen. Zorg er daarbij voor dat ze niet te krokant worden; de toast moet nog een beetje zacht blijven aan de binnenkant.
    10. Leg de toast op een rooster en bak de volgende portie.
    11. Snijd ondertussen de helft van de basilicumblaadjes in dunne reepjes. Laat de rest van de blaadjes heel.
    12. Vermeng alle ingrediënten van de sla tot en met de basilicum. Zet de salade even apart totdat de knoflooktoast klaar is.
    13. Schenk dan wat van de twee soorten azijn en de olijfolie over de salade. Maal er een ruime hoeveelheid grove zwarte peper overheen. Schep de salade voorzichtig om. Proef goed. Voeg eventueel nog wat van de smaakmakers toe.
    14. Serveer de knoflooktoast bij de salade.

    Tip:

    Heb je geen grillpan, dan kun je het brood ook grillen onder een hete ovengrill; plaats het ovenrooster met de sneetjes ±15 cm onder de grill. Of bak de boterhammetjes in een droge koekenpan.


    Klik hier voor nog meer Menu op Maat TopTips!