• Indiase-currysoep-breed1

  • Gebakken-rijst1

  • Roerbak-varkenshaas-breed1

  • Sateetjes-op-grill

Afbeelding-rechts1

Oosterse picknick voor 8 à 10 personen

Wordt er lekker zomers weer voorspeld voor het komend weekend? Organiseer dan eens deze picknick! De originele oosterse gerechten zullen je vrienden verrassen! Hieronder vind je alle recepten, een boodschappenlijst en een handig werkschema.

Tip: een kleine kookclub zal aan deze picknick ook veel plezier beleven.

Oosterse gerechten met kip of vlees

  • Maleisische currypuffs, deegflapjes gevuld met kipcurry
  • Indonesische gehaktballetjes
  • Maleisische kipsateetjes

Oosterse gerechten met groenten

  • Oosterse salade van taugé, asperges en rode puntpaprika met een pikante dressing
  • Chips van zoete aardappels

Zoete gerechten

  • Kokoskoekjes
  • Spiesjes van tropisch fruit

Praktisch

  • Boodschappenlijst
  • Werkschema

Oosterse gerechten met kip of vlees

  •  Maleisische currypuffs, deegflapjes gevuld met kipcurry Picknick
    Maleisische currypuffs, deegflapjes gevuld met kipcurry

    Maleisische currypuffs, deegflapjes gevuld met kipcurry

    Ingrediënten

    Voor ±16 stuks:

    Voor de vulling:

    • 350 gram kipfilet
    • 2 uien
    • 3 grote gare vastkokende aardappelen, in piepkleine blokjes gesneden
    • 2 teentjes knoflook
    • 3 centimeter gemberwortel, geschild
    • 1 theelepel geelwortelpoeder
    • ½ theelepel gemalen kaneel
    • 1 theelepel gemalen komijn
    • ½ theelepel gemalen kardemom
    • ½ theelepel cayennepeper
    • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
    • 1 theelepel gemalen koriander
    • 1 eetlepel suiker
    • zout
    • olie
    • ±125 ml water

    Voor het deeg:

    • 500 gram bloem
    • 150 gram plantaardige margarine
    • 200 ml water
    • ½ theelepel zout

    Voor het bakken:

    • frituurpan met zonnebloemolie of een andere neutrale olie

    Bereidingswijze

    1. Begin met het maken van de vulling. Snipper daartoe de uien en hak de knoflook en de gember fijn. Fruit alles even in een beetje olie. Voeg vervolgens de specerijen toe tot en met de koriander. Fruit deze even mee op een zacht pitje, totdat de keuken zich begint te vullen met de heerlijke aroma’s. Roer de suiker door het uienmengsel.
    2. Snijd de kipfilet in heel kleine blokjes. Bak de kip enkele minuten in het specerijenmengsel. Nu kunnen ook de aardappelen erbij. Voeg 125 ml water toe om de vulling lekker smeuïg te maken.
    3. Maak het geheel op smaak met wat zout. Draai het vuur uit en laat de vulling afkoelen.
    4. Kneed de bloem samen met de margarine, 200 ml water en het zout tot een soepel deegje. Dat gaat het gemakkelijkste met een stevige keukenmachine met kneedhaken, maar met de hand gaat het ook prima. Kneed in elk geval de laatste minuten zelf, zodat je goed kunt voelen of het deeg niet te droog of te vochtig is. Laat het deeg afgedekt een half uur rusten op een warme plek.
    5. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een zeer dunne lap. Snijd er rondom een schoteltje rondjes uit van tien centimeter in doorsnede. Kneed de restjes nog een keer (eventueel onder toevoeging van een klein beetje water) en maak ook hier deegrondjes van.
    6. Leg op elk deegrondje een beetje van de vulling. Bestrijk de randen van de deegplakjes met een beetje water en vouw de plakjes dubbel. Druk de randen stevig aan en vorm ze met duim en wijsvinger tot een krulrandje.
    7. Verhit de olie in de frituurpan tot 180°C. Frituur de currypuffs in enkele minuten gaar en goudbruin.
    8. Leg de currypuffs even op keukenpapier om uit te lekken. Laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.
    9. Bewaar de currypuffs in een grote diepvriesdoos in de koelkast. Zo kun je ze een dagje goed houden. Je kunt ze dus de dag voor de picknick al maken. Vervoer de currypuffs het liefst in een koelbox en laat ze op de plaats van de picknick even op kamertemperatuur komen alvorens ze te serveren.

    Tips:

    1. Vers uit de frituurpan zijn currypuffs het allerlekkerste. Maar afgekoeld smaken ze ook prima (eet ze niet ijskoud uit de koelkast). Daarom zijn ze ideaal voor een gezellige picknick.
    2. Currypuffs zijn niet meer zo lekker als je ze na het frituren weer opwarmt. Wil je ze echt graag warm eten (niet voor deze picknick, maar voor een andere gelegenheid), leg ze dan ongefrituurd op een met bloem bestoven bord en dek dit af met huishoudfolie. Bewaar de currypuffs zo in de koelkast totdat je ze gaat frituren.

  •  Indonesische gehaktballetjes Picknick
    Indonesische gehaktballetjes

    Indonesische gehaktballetjes

    Ingrediënten

    • een pond mager rundergehakt
    • 10 eetlepels gefruite uitjes (kant-en-klaar)
    • 3 theelepels sambal badjak
    • 2 teentjes knoflook uit de pers
    • 1 ons ontbijtspek, zeer fijn gesneden
    • 2 eetlepels ketjap manis
    • 1 ei
    • 5 eetlepels paneermeel
    • 1 theelepel gemberpoeder
    • 2 eetlepels ketjap asin
    • 2 eetlepels melk
    • een paar eetlepels zonnebloemolie
    • wat extra sambal badjak als ‘dipsaus’

    Bereidingswijze

    1. Vermeng alle ingrediënten behalve de zonnebloemolie.
    2. Rol kleine balletjes van het gehakt.
    3. Bak de balletjes in een beetje zonnebloemolie goudbruin en gaar.
    4. Schep de gehaktballetjes op een velletje keukenpapier en laat ze afkoelen.
    5. Doe de balletjes over in een diepvriesdoos en bewaar ze in de koelkast. Op deze manier kun je de balletjes een dagje bewaren. Je kunt ze dus de dag voor de picknick al maken.
    6. Vervoer de Indonesische gehaktballetjes in een koelbox. Serveer ze tijdens de picknick met een likje sambal badjak. Geef er eventueel cocktailprikkers bij.

  •  Maleisische kipsateetjes Picknick
    Maleisische kipsateetjes

    Maleisische kipsateetjes

    Ingrediënten

    • 1 pond kipfilet
    • 4 eetlepels olie
    • 1 ui fijn geraspt
    • 2 stengels sereh (citroengras), een paar keer ingesneden
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1 eetlepel gemalen koriander
    • 1 eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder
    • 3 eetlepels witte basterdsuiker
    • 1 theelepel zout
    • 1 theelepel geelwortelpoeder
    • ¼ theelepel cayennepeper
    • 1 theelepel gemalen komijn

    Extra:

    • cocktailprikkers

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de geraspte ui op een zacht pitje licht. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten behalve de kipfilet toe en roer ze om totdat de aroma’s loskomen. De marinade is nu klaar en mag even afkoelen.
    2. Snijd de kipfilet in blokjes. Laat ze een nachtje in de marinade staan.
    3. Rijg de kipblokjes aan cocktailprikkers (twee blokjes per prikker) en gril ze in de grillpan in een kleine tien minuten gaar en krokant. Laat de sateetjes afkoelen.
    4. Doe de Maleisische sateetjes over in een diepvriesdoos en bewaar ze in de koelkast. Op deze manier kun je ze een dagje bewaren. Je kunt ze dus de dag voor de picknick al maken.
    5. Vervoer de sateetjes in een koelbox.

    Tips:

    1. Bestrijk de kipsateetjes tijdens het grillen eventueel nog met een beetje olie. Als je een ingesneden stukje sereh als borsteltje hanteert, wordt het resultaat nog geuriger.
    2. In Maleisië worden deze sateetjes zowel met als zonder satésaus geserveerd. Het vlees is door de marinade zo smaakvol, dat een saus niet noodzakelijk is. Koude sateetjes zijn zelfs het allerlekkerst zonder saus.

Oosterse gerechten met groenten

  •  Oosterse salade van taugé, asperges en rode puntpaprika met een pikante dressing Picknick
    Oosterse salade van taugé, asperges en rode puntpaprika met een pikante dressing

    Oosterse salade van taugé, asperges en rode puntpaprika met een pikante dressing

    Ingrediënten

    Voor de salade:

    • 200 gram gemengde sla
    • 300 gram aspergepuntjes
    • 250 gram taugé
    • 2 rode puntpaprika’s
    • 5 bosuitjes
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Voor de dressing:

    • 1½ rode peper
    • 4 takjes koriander
    • 8 eetlepels ketjap manis
    • 8 eetlepels limoensap
    • 8 eetlepels arachide-olie of zonnebloemolie
    • 4 eetlepels gembersiroop
    • de rasp van 1½ limoen

    Bereidingswijze

    1. Leg de taugé samen met de bosuitjes in ijskoud water.
    2. Gril in de grillpan de aspergepuntjes totdat ze mooie grillstrepen vertonen. Laat de aspergepuntjes afkoelen.
    3. Ontdoe de pepers van pitjes en zaadlijsten. Hak de pepers samen met de koriander fijn.
    4. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een mengbeker of een lege jampot. Schud er een vinaigrette van. Plaats het sausje in de koelkast.
    5. Snijd de paprika’s in kleine stukjes.
    6. Snijd de bosuitjes schuin in stukjes.
    7. Vermeng in een grote schaal de sla, de aspergepuntjes, de taugé, de puntpaprika en de bosuitjes. Dek de schaal af en bewaar de salade in de koelkast.
    8. Vervoer de salade en de vinaigrette onvermengd naar de plaats van de picknick. Schud vlak voor het serveren de vinaigrette nog even goed. Schenk de vinaigrette over de salade. Schep het geheel om.

  •  Chips van zoete aardappels Picknick
    Chips van zoete aardappels

    Chips van zoete aardappels

    Ingrediënten

    • 6 grote zoete aardappels
    • een frituurpan met zonnebloemolie of andere neutrale olie

    Bereidingswijze

    1. Schil de aardappels.
    2. Schaaf met de mandoline of een dunschiller zo dun mogelijke plakjes van de aardappels. Voor het beste resultaat doe je dit in de lengterichting van de aardappels. Je moet bijna door de plakjes heen kunnen kijken.
    3. Vul een kom met koud water en laat de schijfjes hierin een kwartiertje staan.
    4. Verhit ondertussen de olie tot 180°C.
    5. Droog de aardappelschijfjes goed in een schone theedoek en bak ze in kleine porties goudbruin en krokant. Schud de overtollige olie er goed vanaf en laat de chips uitlekken op keukenpapier.
    6. Als de chips afgekoeld zijn, kun je ze overdoen in een goed afsluitbare doos of trommel. Zo kun je de zoete aardappelchips enige dagen bewaren. Zet ze niet in de koelkast.

    Tip:

    Je kunt de chips bestrooien met zout, maar dat is niet echt nodig. Bestrooi de chips in elk geval pas vlak voor het serveren met het zout, als je dat wilt.

Zoete gerechten

  • Kokoskoekjes Picknick
    Kokoskoekjes

    Kokoskoekjes

    Ingrediënten

    Voor ±100 stuks:

    • 250 gram roomboter
    • 175 gram suiker
    • 150 gram gele basterdsuiker
    • 2 grote eieren
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 300 gram bloem
    • 1 theelepel dubbelkoolzure soda
    • ¼ theelepel zout
    • 100 gram geraspte kokos

    Extra:

    • een beetje boter of margarine voor het invetten van de bakplaat
    • bakpapier

    Bereidingswijze

    1. Laat de boter zacht worden en klop hem met de mixer romig. Voeg beetje bij beetje de drie suikersoorten toe en blijf ondertussen kloppen.
    2. Klop de eieren even los in een kopje en schenk deze ook beetje bij beetje bij het beslag. Klop het beslag lekker luchtig.
    3. Klop ook de kokos erdoorheen.
    4. Vermeng vervolgens de bloem, de soda en het zout. Zeef dit mengsel boven de kom en mix het geheel nog een keer goed.
    5. Beboter een bakplaat en druk er een mooi passend stuk bakpapier op vast. Leg met twee theelepeltjes kleine hoopjes beslag op de bakplaat, vrij ver uit elkaar want het beslag gaat uitlopen. Op een bakplaat van 35x35 cm passen makkelijk 25 koekjes.
    6. Plaats de bakplaat in een voorverwarmde oven van 165°C (conventionele oven). Bak de koekjes in 12 à 13 minuten gaar en goudbruin.
    7. Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
    8. Bak zo ook de rest van de koekjes.

    Tips:

    1. Dubbelkoolzure soda is een rijsmiddel, dat veel wordt gebruikt in Angelsaksische landen. In Nederland is dubbelkoolzure soda verkrijgbaar in oosterse winkels.
    2. Bewaar de koekjes na afkoeling in een goed afsloten trommel of diepvriesdoos. Zet ze niet in de koelkast.

  •  Spiesjes van tropisch fruit Picknick
    Spiesjes van tropisch fruit

    Spiesjes van tropisch fruit

    Ingredienten

    • tropisch fruit voor 8 à 10 personen (ananas, mango, papaya, etc.)
    • satéstokjes

    Bereidingswijze

    1. Snijd het fruit in blokjes en rijg deze aan satéstokjes.
    2. Leg de spiesjes op een schaal en dek deze goed af. Bewaar het fruit tot vertrek naar de picknick in de koelkast.
    3. Vervoer het fruit in een koelbox.

    Tip:

    Het fruit is het lekkerste als je de spiesjes zo kort mogelijk voor vertrek maakt. Als je echt geen tijd hebt, kun je ze echter ook de dag van tevoren al klaarmaken. Werk dan liever niet met fruit, dat kan verkleuren, zoals banaan of appel.

Praktisch

  • Boodschappenlijst

    Vlees en gevogelte

    • 500 gram mager rundergehakt
    • 1 ons ontbijtspek
    • 850 gram kipfilet

    Groente en fruit

    • 3 grote vastkokende aardappelen
    • 6 grote zoete aardappels
    • 3 uien
    • 1 bolletje knoflook
    • 2 rode pepers
    • een klein stukje gemberwortel
    • 2 stengels sereh (citroengras)
    • 5 bosuitjes
    • 4 takjes koriander
    • 200 gram gemengde sla
    • 300 gram aspergepuntjes
    • 250 gram taugé
    • 2 rode puntpaprika’s
    • 4 limoenen
    • tropisch fruit voor 8 à 10 personen (ananas, mango, papaya, etc.; fruit dat makkelijk in blokjes te snijden is)

    Supermarkt

    • 2 eetlepels melk
    • 250 gram roomboter
    • 2 grote eieren
    • geelwortelpoeder (kurkuma)
    • gemalen komijn (djintan)
    • gemalen kardemom
    • gemalen koriander (ketoembar)
    • Chinees vijfkruidenpoeder
    • kant-en-klare gefruite uitjes (zakje of potje)
    • gembersiroop
    • 900 gram bloem
    • 150 gram gele basterdsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • dubbelkoolzure soda (ook in oosterse winkels verkrijgbaar)
    • 100 gram geraspte kokos
    • cocktailprikkers
    • satéstokjes
    • bakpapier

    Check in de voorraadkast

    • zout
    • peper
    • zonnebloemolie
    • zonnebloemolie of een andere neutrale olie om in te frituren
    • kaneel
    • cayennepeper
    • gemalen kruidnagel
    • sambal badjak (vrij veel)
    • ketjap manis
    • 200 gram suiker
    • een beetje witte basterdsuiker

  • Werkschema-3
    Werkschema

    Werkschema

    Twee dagen van tevoren:

    1. snijd de kipfilets voor de Maleisische sateetjes in blokjes en marineer ze; bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast

    Een dag van tevoren eerste uur:

    1. bereid de vulling voor de currypuffs en laat hem afkoelen
    2. kneed het deeg voor de currypuffs en laat het rusten

    Een dag van tevoren tweede uur:

    1. bereid de Indonesische gehaktballetjes en laat ze afkoelen
    2. bereid de Maleisische sateetjes en laat ze afkoelen

    Een dag van tevoren derde uur:

    1. verwarm de frituurolie
    2. vorm de currypuffs en frituur ze; laat ze afkoelen
    3. schil tijdens het frituren de zoete aardappels en snijd er chips van
    4. zet de gesneden chips in het water

    Een dag van tevoren vierde uur:

    1. verwarm de oven voor voor de koekjes
    2. maak het deeg voor de kokoskoekjes
    3. bak de koekjes in porties
    4. frituur tijdens het bakken de chips

    Een dag van tevoren vijfde uur:

    1. bak de laatste portie(s) koekjes en chips
    2. laat zowel de koekjes als de chips goed afkoelen
    3. verpak de reeds afgekoelde gerechten en bewaar ze zoals aangegeven in de recepten
    4. koel vast de drankjes

    Dag van de picknick 1 uur van tevoren:

    1. zet de taugé en de bosuitjes in ijskoud water
    2. maak de fruitspiesjes; laat ze afgedekt koud worden in de koelkast
    3. bereid de salade voor en bewaar de vinaigrette en de salade afgedekt in de koelkast
    4. maak eventueel warme drankjes als thee en koffie en bewaar in thermoskannen
    5. doe alle gerechten, die nu nog in de koelkast staan, in één of meer koelboxen
    6. doe alle gekoelde drankjes in een koelbox
    7. pak ook de niet gekoelde gerechten in

    Tijdens de picknick:

    1. neem de currypuffs het eerst uit de koelbox en laat ze op kamertemperatuur komen maak de salade af
    2. serveer alle hartige gerechten op aantrekkelijke wijze
    3. serveer de koekjes en de fruitspiesjes bij voorkeur als dessert

    Wat moet je niet vergeten mee te nemen:

    1. streep alle hapjes en drankjes af op een lijstje als je ze in een koelbox of in een tas hebt verpakt, zodat je niets vergeet
    2. voldoende (plastic/papieren) bordjes, bekertjes, kommetjes, glazen, bestek
    3. een slacouvert
    4. een flesopener en een kurkentrekker
    5. (papieren) servetten
    6. sambal badjak
    7. eventueel zout (voor de chips)
    8. eventueel cocktailprikkers (voor de Indonesische gehaktballetjes)
    9. een of meer plaids of dekens
    10. eventueel kussens/vouwstoelen/vouwtafels
    11. voldoende water en andere drankjes
    12. eventueel spelmateriaal als ballen, jeu de boules spel, frisbee, badmintonset, gezelschapsspellen, speelkaarten, leesmateriaal, etc.

    Tips:

    1. In het werkschema gaan we ervan uit, dat één persoon belast is met de voorbereidingen. Natuurlijk gaat het werk veel sneller als je met meerdere personen werkt. Hou er wel rekening mee, dat de currypuffs en de chips achter elkaar moeten worden gefrituurd (dat kan in dezelfde olie). Bovendien kunnen de gerechten pas verpakt worden nadat ze goed afgekoeld zijn.
    2. Als je alleen ’s middags of vroeg in de avond wilt gaan picknicken, kun je de voorbereidingen ook in de ochtenduren van dezelfde dag plannen (denk wel aan het marineren van de kip). Maar als je de dag van tevoren alles al klaar hebt gezet in de koelkast, ga je veel relaxter op stap! De gerechten lijden er niet onder als ze een nachtje bewaard worden.
    3. Leuk voor je kookclub: kook ’s avonds samen en ga de dag erna (met partners en kinderen) op stap.

    Veel plezier en eet smakelijk!