• Indiase-currysoep-breed1

  • Gebakken-rijst1

  • Roerbak-varkenshaas-breed1

  • Sateetjes-op-grill

Afbeelding-rechts1

Spareribmenu voor 4 personen

Dit heerlijke oosterse menu is ideaal voor een ongedwongen avond met je beste vrienden. Zeker met de Chinese spareribs zul je hoge ogen gooien!

Voorgerecht

  • Oosterse salade van gemarineerde entrecote, groene asperges en taugé

Hoofdgerecht

  • Chinese spareribs
  • Eiermie met groenten en sojasaus

Dessert

  • Bladerdeeggebakjes met kiwi en aardbeien

Praktisch

  • Boodschappenlijst
  • Werkschema

Voorgerecht

Oosterse salade van gemarineerde entrecote, groene asperges en taugé
  •  Oosterse salade van gemarineerde entrecote, groene asperges en taugé
    Oosterse salade

    Oosterse salade van gemarineerde entrecote, groene asperges en taugé

    Ingrediënten

    Voor het vlees:

    • 1 entrecote à 300 gram
    • 120 gram verse erwtjes
    • 120 gram aspergepuntjes
    • 120 gram taugé
    • 3 bosuitjes
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Voor de marinade:

    • 4 eetlepels ketjap manis
    • 2 eetlepels zonnebloemolie
    • 1 eetlepel gembersiroop
    • 1 klein teentje knoflook uit de pers

    Voor de dressing:

    • 1 kleine Spaanse peper
    • 2 takjes koriander
    • 4 eetlepels ketjap manis
    • 4 eetlepels limoensap
    • 4 eetlepels zonnebloemolie
    • 2 eetlepels gembersiroop
    • de rasp van een grote limoen

    Bereidingswijze

    1. Roer van alle marinade-ingrediënten een sausje. Marineer hierin de entrecote gedurende 2 à 3 uur. Zet de de biefstuk hiertoe afgedekt in de koelkast. Neem de entrecote een uur voor de bereiding uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
    2. Leg de taugé samen met de bosuitjes in ijskoud water.
    3. Ontdoe de peper van pitjes en zaadlijsten. Hak de peper samen met de koriander fijn.
    4. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een mengbeker of een lege jampot. Schud er een vinaigrette van. Plaats het sausje tot gebruik in de koelkast.
    5. Verwarm een grillpan voor.
    6. Kook ondertussen de erwtjes beetgaar in een beetje gezouten water. Giet ze af en laat ze afkoelen.
    7. Snijd de bosuitjes schuin in stukjes.
    8. Gril in de grillpan de aspergepuntjes totdat ze mooie grillstrepen vertonen. Laat de asperges afkoelen.
    9. Gril ondertussen de biefstuk kort in de grillpan. Hij moet mooi rood of rosé vanbinnen blijven (naar smaak). Laat de biefstuk op een verwarmd bord even afgedekt rusten.
    10. Leg op elk bord wat taugé, een handje erwtjes, een paar aspergepuntjes en wat bosuiringetjes.
    11. Snijd de biefstuk in dunne plakjes. Verdeel het vlees over de salades. Schud het sausje nog even goed en schenk het over de salades. Serveer meteen.

    Tips:

    1. Je kunt dit gerecht indien gewenst tot en met stap 8 ruim voor de maaltijd al voorbereiden.
    2. Je hoeft bij deze salade geen brood te serveren. Wil je dat toch doen, denk dan eens aan in reepjes gesneden versgebakken naan. Een recept voor naan vind je elders op deze site.

Hoofdgerecht

  •  Chinese spareribs
    Chinese spareribs

    Chinese spareribs

    Ingrediënten

    Voor het vlees:

    • 2 kg vlezige, niet te vette spareribs

    Voor de marinade:

    • 200 ml hoi sin sauce (wij gebruiken het liefst die van Blue Dragon)
    • 4 eetlepels vloeibare honing
    • 1 eetlepel zonnebloemolie
    • 1 eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder
    • 2 eetlepels gembersiroop
    • 50 ml droge sherry
    • 4 teentjes knoflook uit de pers

    Voor de dipsaus:

    • 200 ml hoi sin sauce (Blue Dragon)
    • 2 theelepels sambal manis
    • 2 eetlepels gembersiroop
    • 1 eetlepel zonnebloemolie
    • 2 teentjes knoflook uit de pers

    Bereidingswijze

    1. Begin met het lossnijden van de ribbetjes. Als ze allemaal los zijn, kan de marinade rondom het beste intrekken en wordt je gerecht het smaakvolst.
    2. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een grote schaal, vermeng ze goed en smeer de ribbetjes in met de saus. Marineer de spareribs gedurende 24 uur.
    3. Leg de ribbetjes met hun marinade op een ruime bakplaat en plaats deze in een heteluchtoven van 225°C.
    4. Bedruip de spareribs het eerste halfuur regelmatig met de marinade en draai ze af en toe. Als de ribbetjes te veel vet loslaten, verwijder het teveel dan na het eerste halfuur.
    5. Bak de ribbetjes nog een dik half uur. Blijf ze draaien, zodat ze aan alle kanten krokant worden. Als ze te donker dreigen te worden, kun je de oven op een lagere temperatuur zetten.
    6. Ondertussen kun je je bezig houden met het maken van de dipsaus. Verhit daartoe in een pannetje de olie en fruit hierin zachtjes de knoflook. Voeg na ongeveer een minuut de andere ingrediënten toe en roer totdat er een gladde saus ontstaat.
    7. Plaats bij elk bord een klein kommetje met dipsaus. Serveer de spareribs op een grote schaal, zodat iedereen zichzelf kan bedienen.

    Tips:

    1. Hoi sin sauce is een dikke, zoete, pikante Chinese saus op basis van zwarte bonen. De saus bevat verder ingrediënten als knoflook, gember en peper. Hoi sin sauce vind je in de meeste supermarkten en in oosterse winkels. Wij gebruikten voor dit recept de hoi sin sauce van het merk Blue Dragon. Deze saus is vrij zoet. Werk je met een minder zoete hoi sin sauce, voeg dan wat meer honing of gembersiroop toe of roer een schepje bruine suiker door de marinade en de dipsaus.
    2. Dit gerecht kun je uren van tevoren voorbereiden en na (of tijdens) het voorgerecht opnieuw opwarmen.
    3. Ook de volgende dag is een restje spareribs nog heerlijk. Bewaar ze afgedekt in de koelkast en verwarm ze in de oven.

  •  Eiermie met groenten en sojasaus
    Eiermie met groenten en sojasaus

    Eiermie met groenten en sojasaus

    Ingrediënten

    • 250 gram ronde eiermie
    • 1½ vleesbouillonblokje
    • 2 uien, gesnipperd
    • 2 preien, gesnipperd
    • ½ witte kool, fijngesneden
    • 250 gram knapperige taugé
    • 1 Spaanse peper, ontdaan van pitjes en zaadlijsten en fijngehakt
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 2 eetlepels zonnebloemolie
    • 3 eetlepels Chinese dark soya sauce
    • 4 eetlepels ketjap manis
    • 2 eetlepels Chinese light soya sauce
    • ½ theelepel sambal badjak

    Bereidingswijze

    1. Verwarm in een ruime pan twee liter water en voeg de bouillonblokjes toe. Kook de eiermie in de bouillon, nét een minuutje minder lang dan op de verpakking staat aangegeven. Giet de mie af in een vergiet.
    2. Verhit de olie in een wok of een koekenpan met anti-aanbaklaag. Fruit in de olie de uien, de prei, de kool, de Spaanse peper en de knoflook.
    3. Voeg als de uien glazig zien en de kool beetgaar is de taugé en de mie toe. Roerbak het geheel kort en maak de mie op smaak met de drie soorten sojasaus en de sambal.
    4. Serveer het gerecht meteen.

    Tips:

    1. Taugé wordt lekker stevig en krokant als je hem even in ijskoud water legt.
    2. Chinese dark en light soya sauces zijn heel anders van smaak dan de bekende Indonesche ketjap. Dark soya sauce is dik en zoet. Light soyasauce is dun en licht en veel minder zoet. Beide sauzen zijn verkrijgbaar in goed gesorteerde supermarkten en in oosterse winkels.
    3. Je kunt ruim voor de maaltijd de groenten al snijden. Maak het gerecht pas af vlak voor het serveren.

Dessert

Bladerdeeggebakjes met kiwi en aardbeien
  •  Bladerdeeggebakjes met kiwi en aardbeien
    Bladerdeeggebakjes

    Bladerdeeggebakjes met kiwi en aardbeien

    Ingrediënten

    • 4 plakjes roomboterbladerdeeg
    • 1 ei
    • kristalsuiker
    • een beetje roomboter voor het invetten van de bakplaat
    • ¼ liter slagroom
    • poedersuiker naar smaak
    • 3 kiwi’s
    • 300 gram aardbeien
    • een scheutje bosaardbeitjeslikeur

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor tot 200°C.
    2. Vet een bakplaat in. Vorm van elk plakje bladerdeeg een bakje, zoals aangegeven op de foto’s. Leg de bakjes op de bakplaat.
    3. Klop het ei los in een kopje. Bestrijk de randjes van de bladerdeegbakjes met het ei. Bestrooi ze met een dikke laag kristalsuiker.
    4. Bak de bladerdeeggebakjes gaar en goudbruin in een kleine 20 minuten.
    5. Snijd voorzichtig het opgebolde kapje uit het midden van de gebakjes. Zo worden ze wat dieper.
    6. Laat de gebakjes tien minuten afkoelen op een rooster.
    7. Snijd de aardbeien in kwartjes. Schep wat poedersuiker en bosaardbeitjeslikeur door de aardbeien. Laat het geheel minimaal een half uur marineren. Proef en voeg eventueel nog wat poedersuiker toe.
    8. Klop de slagroom met een hoeveelheid poedersuiker naar smaak.
    9. Schil de kiwi’s en snijd ze in plakjes.
    10. Vul de gebakjes met de room en leg op elk gebakje wat fruit.
    11. Verdeel het resterende fruit over de bordjes. Doe wat poedersuiker in een theezeefje en zeef de suiker boven de gebakjes. Serveer meteen.

    Tip:

    Alle onderdelen van dit gerecht kun je vooraf apart voorbereiden. Vul de gebakjes echter pas vlak voor het serveren. Dan blijft het deeg het knapperigst.

Praktisch

  • Boodschappenlijst

    Vlees

    • 1 entrecote à 300 gram
    • 2 kg vlezige, niet te vette spareribs

    Groente en fruit

    • 2 uien
    • 1 bolletje knoflook
    • 2 Spaanse pepers
    • 3 bosuitjes
    • 2 takjes koriander
    • 2 preien
    • ½ witte kool
    • 370 gram taugé
    • 120 gram erwtjes
    • 120 gram aspergepuntjes
    • 2 limoenen
    • 3 kiwi’s
    • 300 gram aardbeien

    Supermarkt

    • ¼ liter slagroom
    • 1 flesje gembersiroop
    • 1 flesje ketjap manis
    • 1 flesje Chinese dark soya sauce
    • 1 flesje Chinese light soya sauce
    • 400 ml hoi sin sauce (wij gebruiken het liefst die van Blue Dragon)
    • 1 potje sambal manis
    • 1 potje sambal badjak
    • 1 potje Chinees vijfkruidenpoeder
    • 250 gram ronde eiermie
    • 4 plakjes roomboterbladerdeeg
    • een klein flesje bosaardbeitjeslikeur
    • een kleine fles droge sherry

    Check in de voorraadkast

    • zout
    • zwarte peper uit de molen
    • zonnebloemolie
    • een beetje roomboter
    • 1½ vleesbouillonblokje
    • 1 ei
    • 4 eetlepels vloeibare honing
    • enkele eetlepels kristalsuiker
    • enkele eetlepels poedersuiker

  • Werkschema-3
    Werkschema

    Werkschema

    1 dag van tevoren:

    1. marineer de spareribs

    3 uur van tevoren:

    1. marineer de entrecote voor het voorgerecht; bewaar afgedekt in de koelkast

    2 uur van tevoren:

    1. bak de bladerdeeggebakjes; laat ze afkoelen op een rooster
    2. snijd tijdens het bakken de groenten voor de eiermie
    3. bereid de groenten en de dressing voor het voorgerecht voor
    4. bereid de dipsaus voor de spareribs

    1 uur van tevoren:

    1. neem de entrecote uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen
    2. dek de tafel
    3. zet de spareribs in de oven; schep ze af en toe om
    4. snijd en marineer de aardbeien; bewaar afgedekt in de koelkast
    5. snijd de kiwi’s en bewaar afgedekt in de koelkast
    6. leg de groenten voor het voorgerecht op de borden
    7. grill de entrecote en laat hem even rusten
    8. verwijder eventueel overtollig vet van de spareribs
    9. snijd de entrecote en maak het voorgerecht verder af
    10. serveer het voorgerecht
    11. check halverwege het voorgerecht nog een keer de spareribs

    Na het voorgerecht:

    1. check de spareribs en schep ze nog even om
    2. bereid de eiermie
    3. verwarm de dipsaus voor de spareribs
    4. serveer het hoofdgerecht

    Na het hoofdgerecht:

    1. klop de slagroom voor het dessert
    2. proef de aardbeien en voeg eventueel nog wat poedersuiker toe
    3. maak de borden op voor het dessert en serveer

    Smakelijk eten!