• Geroosterde-kip1
  • Scones-jam-en-room1
  • Zandtaartgebakje-aardbeien2
  • Amuse-gerookte-eend1

Afbeelding-rechts1

Paasafternoon tea voor 8 à 10 personen

Dit jaar wordt Pasen heel speciaal met deze heerlijke afternoon tea! Hieronder vind je alle recepten, een boodschappenlijst en een werkschema. Nodig je familie en vrienden maar vast uit!

Sandwiches

  • Mini-sandwiches met pikante tonijnsalade met maïs
  • Meergranenbroodsandwiches met gerookte kip en eiersalade
  • Mini-sandwiches met pastrami, zelfgemaakte mayonaise en rucola

Scones

  • Scones met spekjes en zwarte olijven
  • Citroenscones met lemon curd

Zoete lekkernijen

  • Tompouces met fraise des bois-glazuur en gemarineerde aardbeien
  • Muffins met gekonfijte kiwi

Praktisch

  • Boodschappenlijst
  • Werkschema

Sandwiches

  • High tea Mini-sandwiches met pikante tonijnsalade met maïs
    Mini-sandwiches met pikante tonijnsalade met maïs

    Mini-sandwiches met pikante tonijnsalade met maïs

    Ingrediënten

    • 8 dunne sneetjes wit of bruin casinobrood (tomatenbrood is het allerlekkerst voor deze sandwiches)
    • 1 blik tonijn in olie, uitgelekt
    • ±2 volle eetlepels mayonaise van een frisse soort (naar smaak)
    • ½ Spaanse peper (zonder pitjes en zaadlijsten), zeer fijn gehakt
    • een paar sprietjes bieslook, fijngeknipt
    • ±1 theelepel citroensap (naar smaak)
    • 5 eetlepels gare maïskorrels
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Bereidingswijze

    1. Roer een grove salade van de tonijn, de mayonaise, de Spaanse peper, de bieslook en het citroensap.
    2. Schep de maïskorrels door de salade. Proef en maak op smaak met een beetje zout en peper.
    3. Snijd de korstjes van de sneetjes brood. Zorg er daarbij voor, dat de sneetjes mooi vierkant worden.
    4. Beleg de helft van de sneetjes met de tonijnsalade. Dek af met de resterende sneetjes brood.
    5. Snijd de sandwiches diagonaal door. Snijd elke sandwich nog één keer door. Zo krijg je driehoekige mini-sandwiches. Het snijvlak van de sandwiches blijft mooi ‘schoon’, als je regelmatig het broodmes afveegt met een stukje keukenpapier.
    6. Leg de sandwiches op een schaal en dek deze goed af met huishoudfolie. Plaats de schaal minimaal een half uur in de koelkast, zodat de sandwiches lekker koud worden.

    Tips:

    1. Als je het brood laat snijden door de bakker, worden de sneetjes niet erg dun. Je kunt daarom het brood het beste zelf snijden. Leg het brood voor het snijden een tijdje in de vriezer. Zo wordt het steviger. Verwijder eerst de korsten. Zorg ervoor dat het brood mooi vierkant wordt. Snijd het brood daarna (met een snijmachine of een gekarteld broodmes) in sneetjes van 6 à 7 mm dik.
    2. Je kunt de tonijnsalade al een dag van tevoren bereiden en afgedekt in de koelkast bewaren. Beleg de sandwiches bij voorkeur 1 à 2 uur voor het serveren.

  • High tea Meergranenbroodsandwiches met gerookte kip en eiersalade
    Meergranenbroodsandwiches met gerookte kip en eiersalade

    Meergranenbroodsandwiches met gerookte kip en eiersalade

    Ingrediënten

    • 10 sneetjes meergranenbrood (koop een zo vierkant mogelijk brood)
    • 1 grote gerookte kipfilet
    • 1 doosje tuinkers
    • 2 eieren
    • 3 eetlepels mayonaise (bijv. de zelfgemaakte van de pastramisandwiches)
    • 3 eetlepels lobbig geklopte slagroom
    • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

    Bereidingswijze

    1. Kook de eieren totdat ze nét hard zijn (8 minuten in kokend water met een beetje zout).
    2. Laat de eieren schrikken onder de koude kraan, pel ze en snipper ze fijn.
    3. Roer een mengseltje van de mayonaise en de slagroom. Schep de eiersnippers erdoorheen. Maak de salade op smaak met wat zout en ruim versgemalen zwarte peper.
    4. Snijd de gerookte kipfilet in zo dun mogelijke plakjes.
    5. Snijd de korstjes van het meergranenbrood. Zorg ervoor, dat er mooie vierkante sneetjes ontstaan.
    6. Besmeer de sneetjes brood aan één kant met de eiersalade.
    7. Beleg 5 sneetjes met kipfilet en tuinkers.
    8. Dek af met de andere 5 sneetjes brood. Druk de sandwiches goed aan.
    9. Snijd de boterhammetjes diagonaal door. Het snijvlak van de sandwiches blijft mooi ‘schoon’, als je regelmatig het broodmes afveegt met een stukje keukenpapier.
    10. Bewaar de sandwiches, goed afgedekt met huishoudfolie, tot gebruik in de koelkast.

    Tips:

    1. Als je het brood laat snijden door de bakker, worden de sneetjes niet erg dun. Je kunt daarom het brood het beste zelf snijden. Leg het brood voor het snijden een tijdje in de vriezer. Zo wordt het steviger. Verwijder eerst de korsten. Zorg ervoor dat het brood mooi vierkant wordt. Snijd het brood daarna (met een snijmachine of een gekarteld broodmes) in sneetjes van 6 à 7 mm dik.
    2. Tot en met stap 4 kun je dit gerecht al een dag van tevoren voorbereiden. Bewaar de ingrediënten afgedekt in de koelkast. Beleg de sandwiches een uurtje voor de afternoon tea, zodat ze nog een half uur koud kunnen worden.

  •  High tea Mini-sandwiches met pastrami, zelfgemaakte mayonaise en rucola
    Mini-sandwiches met pastrami, zelfgemaakte mayonaise en rucola

    Mini-sandwiches met pastrami, zelfgemaakte mayonaise en rucola

    Ingrediënten

    Voor de sandwiches:

    • 10 dunne sneetjes wit casinobrood
    • 1 ons pastrami in dunne plakjes
    • een handje rucola
    • versgemalen zwarte peper

    Voor de zelfgemaakte mayonaise:

    • 2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
    • 1 eetlepel citroensap
    • 2 theelepels witte balsamicoazijn
    • 1 theelepel mosterd
    • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
    • 1 à 2 theelepels poedersuiker (naar smaak)
    • 2 dl zonnebloemolie
    • 1 dl milde olijfolie

    Bereidingswijze

    1. Begin met de mayonaise. Doe alle ingrediënten vanaf de eierdooiers tot en met de poedersuiker in de foodprocessor. Voeg 3 eetlepels van de zonnebloemolie toe.
    2. Laat het mes in de foodprocessor draaien totdat het geheel vermengd is.
    3. Voeg vervolgens (zonder de machine te stoppen) in een dun straaltje de rest van de twee oliesoorten toe. Er ontstaat zo een dikke, gebonden mayonaise.
    4. Schep de mayonaise uit de foodprocessor. Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper, suiker, mosterd of citroensap toe. Bewaar de mayonaise tot gebruik afgedekt in de koelkast. Tot zover kun je de sandwiches een dag van tevoren al voorbereiden.
    5. Snijd de korstjes van de sneetjes brood. Zorg er daarbij voor, dat de sneetjes mooi vierkant worden.
    6. Besmeer de boterhammetjes met wat mayonaise.
    7. Beleg 5 sneetjes royaal met pastrami. Smeer nog een heel dun laagje mayonaise over het vlees (om ervoor te zorgen dat de sandwiches niet uit elkaar vallen). Maal er wat peper overheen.
    8. Verdeel de rucola over het vlees.
    9. Dek af met de resterende sneetjes. Druk de sandwiches licht aan.
    10. Snijd de sandwiches diagonaal door. Snijd elke sandwich nog één keer door. Zo krijg je driehoekige mini-sandwiches. Het snijvlak van de sandwiches blijft mooi ‘schoon’, als je regelmatig het broodmes afveegt met een stukje keukenpapier.
    11. Leg de sandwiches op een schaal en dek deze goed af met huishoudfolie. Plaats de schaal minimaal een half uur in de koelkast, zodat de sandwiches lekker koud worden.

    Tips:

    1. In het recept van de mayonaise wordt gewerkt met rauwe eieren. Het is dus belangrijk, dat je de eieren koopt op een betrouwbaar adres. Als je toch bang bent voor een salmonellabesmetting, koop dan gepasteuriseerde eieren. Die zijn soms verkrijgbaar in goed gesorteerde supermarkten. Was en droog de eieren in elk geval goed voor gebruik.
    2. Als de eieren uit de koelkast komen, zijn ze te koud om er meteen mayonaise van te maken. Mayonaise schift als de ingrediënten niet ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Je kunt eieren versneld op kamertemperatuur brengen door ze in warm (niet heet) water te leggen.
    3. Witte balsamicoazijn is een lekker frisse azijnsoort. Hij smaakt heel anders dan rode balsamicoazijn. Witte balsamico is verkrijgbaar bij goed gesorteerde delicatessenwinkels en sommige supermarkten. Kun je hem niet vinden, vervang hem dan door wittewijnazijn.
    4. Heb je geen foodprocessor, ga dan op dezelfde manier te werk, maar gebruik een garde voor het kloppen. Het werk is wat zwaarder. Voordeel is wel, dat de mayonaise iets luchtiger wordt.
    5. Een restje mayonaise kun je nog minimaal een week in de koelkast bewaren.
    6. Als je het brood laat snijden door de bakker, worden de sneetjes niet erg dun. Je kunt daarom het brood het beste zelf snijden. Leg het brood voor het snijden een tijdje in de vriezer. Zo wordt het steviger. Verwijder eerst de korsten. Zorg ervoor dat het brood mooi vierkant wordt. Snijd het brood daarna (met een snijmachine of een gekarteld broodmes) in sneetjes van 6 à 7 mm dik.

Scones

  •  High tea Scones met spekjes en zwarte olijven
    Scones met spekjes en zwarte olijven

    Scones met spekjes en zwarte olijven

    Ingrediënten

    Voor ±12 stuks:

    • 250 gram bloem
    • 2½ theelepel bakpoeder
    • 100 gram grof geraspte oude kaas
    • 30 gram koude plantaardige margarine
    • 40 gram koude roomboter
    • ½ ei, losgeklopt in een kopje
    • 125 ml zure room
    • 40 gram fijngehakte zwarte olijven
    • 70 gram heel kleine krokant gebakken spekjes (kant-en-klaar is prima)
    • 2 eetlepels gehakte basilicum
    • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
    • een beetje melk
    • een handje bloem voor het bestuiven van het werkvlak
    • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
    • roomboter

    Bereidingswijze

    1. Scones worden lekker licht wanneer het deeg zo weinig mogelijk bewerkt wordt. Daarom worden de eerste handelingen uitgevoerd met de pulsknop van de foodprocessor en wordt het deeg daarna alleen nog maar met de vingertoppen beroerd. Heb je geen foodprocessor, werk dan met koude handen, gebruik alleen de vingers in plaats van de volle hand en werk zo snel mogelijk. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar, zodat er geen vertraging ontstaat tijdens het werken. Met name de boter en de margarine mogen niet warm worden. Dan wordt het resultaat plakkerig.
    2. Vet een bakplaat in met margarine. Verwarm de oven voor tot 175°C.
    3. Begin met de bloem, het bakpoeder en de kaas in de foodprocessor goed te vermengen.
    4. Snijd de boter en de margarine snel in dunne plakjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel.
    5. Meng de vetten met een paar korte pulsen even door het meel. Het geheel wordt dan wat kruimelig.
    6. Voeg vervolgens in één keer de zure room en het ei toe. Puls nog een paar keer en haal het deeg meteen uit de machine zodra het enige samenhang begint te vertonen.
    7. Leg het deeg op het werkvlak en strooi er de spekjes, de olijven, de bieslook en de basilicum overheen. Verdeel de ingrediënten met kleine kneepjes van de vingertoppen snel door het deeg. Stop weer zo snel mogelijk.
    8. Rol het deeg zonder veel druk uit op een licht met bloem bestoven werkvlak totdat het een dikte heeft van zo’n drie centimeter.
    9. Spoel een scherp uitstekertje met een diameter van 4 à 5 cm even af onder de koude kraan. Droog het niet. Steek er 12 rondjes mee uit het deeg (restjes kun je voorzichtig nog een keer uitrollen). Heb je geen uitsteekvormpje, maak dan van het deeg een rol van 4 à 5 cm doorsnede. Snijd met een scherp, nat mes 3 cm dikke plakjes van het deeg (het resultaat is dan wel niet zo mooi als met het uitstekertje).
    10. Leg de scones op de bakplaat en bestrijk ze met een beetje melk.
    11. Plaats de bakplaat in de oven. Draai na tien minuten de oven terug naar 150°C. Nog eens zeven minuutjes later zijn de scones mooi gaar en licht bruin gekleurd.
    12. Neem de scones van de bakplaat en laat ze tot halfwarm afkoelen op een rooster.
    13. Snijd aan tafel de scones open en besmeer ze met een likje roomboter.

    Tips:

    1. Scones kunnen een paar dagen bewaard worden. Piep ze dan vóór het serveren even op in de magnetron. Halfwarm zijn ze het allerlekkerst!
    2. Traditioneel worden scones geserveerd bij een Engelse afternoon tea, maar deze hartige scones smaken ook prima als lunch- of ontbijtbroodjes. Geef ze ook eens als bijgerechtje bij soep.

  • High tea Citroenscones met lemon curd
    Citroenscones

    Citroenscones met lemon curd

    Ingrediënten

    Voor ±12 stuks:

    • 250 gram bloem
    • 2½ theelepel bakpoeder
    • ½ theelepel zout
    • 50 gram suiker
    • 40 gram koude roomboter
    • 35 gram koude plantaardige margarine
    • ½ ei, losgeklopt in een kopje
    • 100 ml zure room
    • de rasp van 1 citroen
    • 2 theelepels citroensap
    • een klein beetje melk
    • een handje bloem voor het bestuiven van het werkvlak
    • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
    • lemon curd (uit een potje of zelfgemaakt; recept volgt)
    • ¼ liter slagroom, lobbig geklopt met een beetje poedersuiker

    Bereidingswijze

    1. Scones worden lekker licht wanneer het deeg zo weinig mogelijk bewerkt wordt. Daarom worden de eerste handelingen uitgevoerd met de pulsknop van de foodprocessor en wordt het deeg daarna alleen nog maar met de vingertoppen beroerd. Heb je geen foodprocessor, werk dan met koude handen, gebruik alleen de vingers in plaats van de volle hand en werk zo snel mogelijk. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar, zodat er geen vertraging ontstaat tijdens het werken. Met name de boter en de margarine mogen niet warm worden. Dan wordt het resultaat plakkerig.
    2. Begin met de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in de foodprocessor goed te vermengen.
    3. Snijd de boter en de margarine snel in dunne plakjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel.
    4. Meng de vetten met een paar korte pulsen even door het meel. Het geheel wordt dan wat kruimelig.
    5. Voeg vervolgens in één keer de zure room, het ei en het citroensap toe. Puls nog een paar keer en haal het deeg meteen uit de machine zodra het enige samenhang begint te vertonen.
    6. Leg het deeg op het werkvlak en strooi er de citroenrasp overheen. Verdeel de rasp met kleine kneepjes van de vingertoppen snel door het deeg. Stop weer zo snel mogelijk.
    7. Vet een bakplaat in met margarine. Verwarm de oven voor tot 175°C.
    8. Rol het deeg zonder veel druk uit op een licht met bloem bestoven werkvlak totdat het een dikte heeft van zo’n drie centimeter.
    9. Spoel een scherp uitstekertje met een diameter van 4 à 5 cm even af onder de koude kraan. Droog het niet. Steek er 12 rondjes mee uit het deeg (restjes kun je voorzichtig nog een keer uitrollen). Heb je geen uitsteekvormpje, maak dan van het deeg een rol van 4 à 5 cm doorsnede. Snijd met een scherp, nat mes 3 cm dikke plakjes van het deeg (het resultaat wordt dan wel niet zo mooi als met het uitstekertje).
    10. Leg de scones op de bakplaat en bestrijk ze met een beetje melk.
    11. Plaats de bakplaat in de oven. Draai na tien minuten de oven terug naar 150°C. Nog eens zeven minuutjes later zijn de scones mooi gaar en licht bruin gekleurd.
    12. Neem de scones van de bakplaat en laat ze tot halfwarm afkoelen op een rooster. Halveer aan tafel de broodjes en besmeer ze met een beetje lemon curd en een laagje licht gezoete slagroom.
    13. Scones kunnen een paar dagen bewaard worden. Piep ze dan vóór het serveren even op in de magnetron.

    Tip:

    Scones worden traditioneel geserveerd met ‘clotted cream’. Dat is een dikke room met een hoog vetpercentage. Hij hoeft niet gezoet en geklopt te worden. Clotted cream is niet makkelijk verkrijgbaar. Daarom vervangen wij de cream door licht gezoete en lobbig geklopte slagroom. Dat maakt het resultaat bovendien wat minder machtig.

  • High tea Citroenscones met lemon curd
    Lemon curd

    Lemon curd

    Ingrediënten

    • 275 ml versgeperst citroensap, gezeefd
    • 125 gram roomboter
    • 250 gram witte basterdsuiker
    • 6 eieren, losgeklopt en overgeschonken in een kannetje of litermaat

    Bereidingswijze

    1. Gebruik voor het maken van de curd een bain-mariepan of een hoge pan met een losse kom erbovenop. Verhit in de (onderste) pan een bodempje water en plaats de kom of de bain-marie-inhang erboven. De kom/inhang mag niet in aanraking komen met het water. Laat het water zachtjes koken en ga aan de slag.
    2. Verwarm eerst het citroensap, de boter en de suiker. Roer goed.
    3. Zo gauw de boter gesmolten is en de suiker helemaal is opgenomen, kun je gaan beginnen met het toevoegen van de eieren. Schenk ze beetje voor beetje bij het citroensapmengsel en roer voortdurend. Geef de eieren geen kans om te stollen alvorens ze opgelost zijn. Langzaam maar zeker treedt er een binding op: er ontstaat een vla-achtige massa.
    4. Laat de curd goed afkoelen. Hij wordt dan nog wat dikker en prima smeerbaar. Precies zoals je hem wilt hebben.

    Tip:

    Lemon curd is heerlijk als beleg voor toast (bijv. toast van rozijnenbrood of brioche) of scones. Je kunt hem ook gebruiken om pannenkoekjes of flensjes mee te besmeren. Als je de curd overdoet in een goed uitgekookte pot, kun je hem in de koelkast nog minstens een week bewaren.

Zoete lekkernijen

  • High tea Tompouces met fraise des bois-glazuur en gemarineerde aardbeien
    Tompouces met fraise des bois-glazuur en gemarineerde aardbeien

    Tompouces met fraise des bois-glazuur en gemarineerde aardbeien

    Ingrediënten

    Voor het gebak:

    • 5 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
    • boter voor het invetten van de bakplaat
    • ¼ liter slagroom
    • poedersuiker naar smaak

    Voor het glazuur:

    • 125 gram poedersuiker
    • enkele eetlepels fraise des bois (bosaardbeitjeslikeur)

    Voor de gemarineerde aardbeien:

    • 1 pond aardbeien
    • fraise des bois (bosaardbeitjeslikeur)
    • poedersuiker naar smaak

    Bereidingswijze

    1. Verwarm voor het gebak de oven voor tot 200°C.
    2. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en halveer ze in de lengterichting. Vet een bakplaat in met boter. Verdeel de plakjes deeg over de bakplaat. Bak het bladerdeeg in 20 minuten goudbruin en gaar. De plakjes gaan flink rijzen en dat is ook de bedoeling; ze worden zo superlicht. Laat de bladerdeegplakjes afkoelen op een rooster.
    3. Roer een stevig glazuur van de poedersuiker en een klein beetje bosaardbeitjeslikeur. Voeg niet te veel likeur ineens toe. Dan loop je het risico dat het glazuur te dun wordt.
    4. Snijd de afgekoelde bladerdeegplakjes overdwars door, zodat je een boven- en een onderkant krijgt. Bestrijk de bovenkantjes met het glazuur. Laat het glazuur stevig worden.
    5. Snijd ondertussen de aardbeien in plakjes of kwartjes. Bestrooi ze met poedersuiker naar smaak en schenk er een forse scheut bosaardbeitjeslikeur overheen. Laat de aardbeien minimaal een uur marineren. Zet ze daartoe afgedekt in de koelkast.
    6. Klop de slagroom stijf met een hoeveelheid poedersuiker naar smaak.
    7. Bestrijk de onderkantjes van de tompouces met een laagje slagroom. Verdeel er wat (goed uitgelekte) aardbeien overheen. Dan volgt nog een laagje slagroom. Dek de tompouces af met de bovenkantjes.
    8. Serveer eventueel nog een restje van de aardbeien als garnering bij de tompouces.

    Tips:

    1. Tot en met stap 4 kun je dit gebak de dag van tevoren al voorbereiden. Bewaar het gebak goed afgedekt (bijv. onder een stolp) buiten de koelkast. Maak de tompouces af vlak voordat je de afternoon tea serveert.
    2. Je kunt de slagroom ook op de tompouces spuiten met een spuitzak met een breed glad spuitmondje.

  • High tea Muffins met gekonfijte kiwi
    Muffins met gekonfijte kiwi

    Muffins met gekonfijte kiwi

    Ingrediënten

    Droge ingrediënten (voor 12 stuks):

    • 190 gram bloem, gezeefd
    • 9 gram bakpoeder, gezeefd
    • een mespunt zout
    • 120 gram witte basterdsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 150 gram gekonfijte kiwi in kleine blokjes

    Natte ingrediënten:

    • 30 gram gesmolten roomboter
    • 40 gram zonnebloemolie
    • 1 klein ei
    • 190 ml volle melk

    Decoratie:

    • 100 gram poedersuiker
    • enkele theelepels water
    • enkele eetlepels grove kristalsuiker
    • een klein beetje limoengroene kleurstof

    Extra:

    • 12 papieren muffinvormpjes

    Bereidingswijze

    1. Plaats 12 caises in muffinvormen. Verwarm de oven voor tot 160°C (heteluchtoven) of 180°C (conventionele oven).
    2. Snijd de gekonfijte kiwi in kleine blokjes.
    3. Vermeng alle droge ingrediënten in een grote kom.
    4. Klop de boter met de olie, het ei en de melk in een andere kom.
    5. Leeg de kom met de natte ingrediënten in één keer in de kom met de droge ingrediënten. Roer er met een paar snelle bewegingen een samenhangende massa van. Stop dan meteen met roeren.
    6. Vul de muffinvormpjes met het deeg.
    7. Bak de muffins gaar en lichtbruin (21 minuten in de heteluchtoven; 24 minuten in de conventionele oven). Test de gaarheid van de muffins met een satépen. Er mag geen vochtig beslag meer aan blijven plakken.
    8. Laat de muffins buiten de oven twee minuutjes in de bakvormen staan en plaats ze dan in hun caises op een rooster.
    9. Vermeng de kristalsuiker met een klein beetje kleurstof. Wrijf de kleurstof met de vingers door de suiker totdat hij egaal gekleurd is.
    10. Roer een mooi glazuur van de poedersuiker en het water. De suikermassa moet zo stevig mogelijk zijn. Bestrijk de bovenkanten van de muffins met het glazuur. Strooi de suiker over de muffins voordat het glazuur de kans heeft gekregen hard te worden. Dat houdt in, dat je er nooit meer dan twee achter elkaar kunt glazuren.

    Tips:

    1. Gekonfijte kiwistukjes kun je kopen bij een delicatessenwinkel, een notenbar of een Marokkaanse winkel.
    2. Kleurstoffen zijn verkrijgbaar in kookwinkels of taartenspeciaalzaken. Je kunt ze ook eenvoudig bestellen op internet. Daar vind je overigens ook de mooiste muffinvormpjes!

Praktisch

  • Boodschappenlijst

    Vleeswaren en kip

    • 1 ons pastrami in dunne plakjes
    • 70 gram heel kleine krokant gebakken spekjes (kant-en-klaar)
    • 1 grote gerookte kipfilet

    Groente en fruit

    • 1 Spaanse peper
    • een bosje bieslook
    • een bosje basilicum
    • 1 doosjes tuinkers
    • een handje rucola
    • 2 citroenen + 6 citroenen (als je de lemon curd zelf maakt)
    • 1 pond aardbeien

    Supermarkt

    • 3 dl volle melk
    • 5/8 liter slagroom
    • 225 ml zure room
    • 120 gram (vaste) margarine
    • 280 gram roomboter + 125 gram (als je de lemon curd zelf maakt)
    • 100 gram geraspte oude kaas
    • 7 eieren + 6 (als je de lemon curd zelf maakt)
    • 1 blik tonijn in olie
    • 1 klein blikje maïskorrels
    • 40 gram zwarte olijven zonder pit
    • mayonaise van een frisse soort
    • een klein flesje witte balsamicoazijn (eventueel te vervangen door wittewijnazijn)
    • 800 gram bloem
    • 3 zakjes bakpoeder
    • 425 gram poedersuiker
    • 120 gram witte basterdsuiker + 250 gram (als je de lemon curd zelf maakt)
    • 100 gram grove kristalsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 1 potje lemon curd (als je hem liever niet zelf maakt)
    • 150 gram gekonfijte kiwistukjes (delicatessenwinkel, notenbar of Marokkaanse winkel)
    • limoengroene kleurstof (taartenspeciaalzaak, kookwinkel of internet)
    • 10 sneetjes meergranenbrood (koop een zo vierkant mogelijk brood; aan één stuk als je het brood zelf snijdt)
    • 8 dunne sneetjes wit of bruin casinobrood (tomatenbrood is het allerlekkerst als je het kunt krijgen; aan één stuk als je het brood zelf snijdt)
    • 10 sneetjes wit casinobrood (aan één stuk als je het brood zelf snijdt)
    • 5 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
    • een klein flesje fraise des bois (bosaardbeitjeslikeur)
    • papieren muffinvormpjes

    Check in de voorraadkast

    • zout
    • peper
    • zonnebloemolie (minimaal 2,4 dl)
    • milde olijfolie (minimaal 1 dl)
    • mosterd
    • 50 gram suiker

  • Werkschema-3
    Werkschema

    Werkschema

    1 dag van tevoren 1e uur:

    1. bak de muffins en laat ze afkoelen op een rooster
    2. neem ondertussen het bladerdeeg voor de tompouces al uit de koelkast
    3. verhoog de oventemperatuur en bak het bladerdeeg; laat het afkoelen op een rooster

    2e uur:

    1. maak het deeg voor de citroenscones
    2. laat de oven een beetje afkoelen en bak de citroenscones; laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze afgedekt buiten de koelkast
    3. maak ondertussen het deeg voor de scones met spekjes en zwarte olijven

    3e uur:

    1. bak de hartige scones en laat ze afkoelen op een rooster; bewaar afgedekt buiten de koelkast
    2. glazuur tijdens het bakken de muffins; laat het glazuur hard worden en bewaar de muffins onder een stolp buiten de koelkast
    3. glazuur ook het bladerdeeg voor de tompouces; laat het glazuur hard worden en bewaar het gebak onder een stolp buiten de koelkast

    4e uur:

    1. bereid de mayonaise voor de pastramisandwiches; bewaar afgedekt in de koelkast
    2. bereid de tonijnsalade; bewaar afgedekt in de koelkast
    3. bereid de eiersalade voor de kipsandwiches; bewaar afgedekt in de koelkast
    4. snijd de gerookte kipfilet; bewaar afgedekt in de koelkast

    5e uur:

    1. bereid eventueel de lemon curd; schep in een uitgekookte pot en bewaar na afkoeling afgedekt in de koelkast

    3 uur voor de afternoon tea:

    1. leg eventueel het brood voor de sandwiches in de diepvries (als je het zelf wilt snijden)

    2 uur van tevoren:

    1. marineer de aardbeien voor de tompouces; bewaar afgedekt in de koelkast
    2. snijd eventueel het brood voor de sandwiches
    3. maak de sandwiches met tonijn en bewaar afgedekt in de koelkast
    4. maak de sandwiches met gerookte kip en bewaar afgedekt in de koelkast

    1 uur van tevoren:

    1. maak de sandwiches met pastrami en bewaar afgedekt in de koelkast
    2. dek de tafel of het buffet feestelijk; denk aan (ontbijt)bordjes, kopjes, bestek, servetten, suiker, melk (indien gewenst) en voldoende theepotten (vraag eventueel aan gasten om extra theepot mee te nemen)

    ½ uur van tevoren:

    1. klop de slagroom voor de citroenscones
    2. klop de slagroom voor de tompouces
    3. maak de tompouces en zet ze op tafel/buffet
    4. zet tevens op tafel/buffet: 3 soorten sandwiches, citroenscones, slagroom, lemon curd, roomboter, muffins
    5. zorg voor voldoende thee

    Na het eten van de sandwiches:

    1. verwarm de scones met spekjes en olijven licht in de magnetron; serveer meteen met roomboter (staat al op tafel/buffet)

    Tips:

    1. Bij de planning hierboven wordt ervan uitgegaan, dat er maar één persoon beschikbaar is om de afternoon tea voor te bereiden. Werk je met meer personen, dan heb je minder tijd nodig, zij het dat het gebak wel na elkaar gebakken moet worden. Geef in dat geval met kleurenmarkers in het werkschema aan wie welke taken op zich neemt.
    2. Bij een afternoon tea wordt natuurlijk thee geserveerd. Kies voor verschillende soorten thee. In elk geval moet er één vrij neutrale thee bij zijn, zoals bijvoorbeeld darjeeling. Kijk uit met te uitgesproken smaakjes, zoals vruchtentheesoorten of kaneelthee. Die smaken meestal alleen bij de zoete gerechten. Leg aan de gasten uit in welke pot welke thee zit en/of plak stickers op de theepotten. Zet elke keer nieuw theewater op, nadat je een pot thee hebt gemaakt. Dan hoef je op de volgende pot niet te lang te wachten.
    3. Tijdens een afternoon tea worden de gerechten in een traditionele volgorde geserveerd: eerst eet men de (hartige) sandwiches, dan volgen de scones en de maaltijd wordt afgesloten met kleine porties gebak. Neem voor elke ‘gang’ ruim de tijd. De porties zijn erop gericht, dat je enkele uren aan tafel doorbrengt. Je kunt ervoor kiezen alles tegelijkertijd op tafel te zetten (dat gebeurt meestal). Houd dan alleen de hartige scones achter. Verwarm die na het eten van de sandwiches in de magnetron. Dan zijn ze het allerlekkerst. Een volle tafel ziet er indrukwekkend uit en de eetlust wordt erdoor gestimuleerd. Bovendien weet iedereen precies wat hem of haar nog te wachten staat qua hoeveelheden en keuzemogelijkheden. Soms wordt elke ‘gang’ apart geserveerd. Dat kan handig zijn als je over een niet al te grote tafel beschikt of als je plannen hebt om tussen de ‘gangen’ door iets speciaals te organiseren, zoals een spelletjesmiddag of tuinspelletjes met kinderen. Als je activiteiten een hele middag en avond in beslag nemen, overweeg dan de hoeveelheid sandwiches te verdubbelen.

    Vrolijk Pasen!