• Tonijnsalade1
  • Linzenschotel-venkelzaad

  • Chocoladetaart-zomerfruit

  • Italiaanse-hamburger-moz

Afbeelding-rechts1

Argentijns zomermenu voor 5 personen

 

In Argentinië is barbecueën ontzettend populair. Bereid de vlees– en visgerechten in dit menu dus bij voorkeur op de BBQ.

Valt het weer tegen? Dan biedt de grillpan, de plancha in het Spaans, uitkomst.

De smaakmaker in dit heerlijke Argentijnse zomermenu is ongetwijfeld de salsa: chimichurri. Wij serveren hem puur, als kruidenboter en als mayonaise. Alle drie de bereidingswijzen komen voor in dit menu, zodat je het verschil in karakter kunt proeven. Maak zelf je keuze!

De uitsmijter van dit menu is een verrukkelijk fruitige en frisse sorbet. De toevoeging van een lekkere scheut rum maakt het ijs helemaal af! Het ideale gerecht om een zomeravondmenu mee af te sluiten!

Tip: je kunt veel voorbereidingen voor dit menu al een dag van tevoren treffen. Heel handig!

Voorgerecht

  • Gegrilde garnalenspiesjes met chimichurrimayonaise

Hoofdgerecht

  • Mixed grill met chimichurri, een typisch Argentijnse salsa
  • Gepofte aardappels met chimichurriboter
  • Tomatensalade met gemarineerde olijven

Dessert

  • Ananassorbet met rum

Praktisch

  • Boodschappenlijst
  • Werkschema

Voorgerecht

Gegrilde garnalenspiesjes met chimichurrimayonaise
  •  Gegrilde garnalenspiesjes met chimichurrimayonaise
    Gegrilde garnalenspiesjes met chimichurrimayonaise

    Gegrilde garnalenspiesjes met chimichurrimayonaise

    Ingrediënten

    Voor de garnalenspiesjes:

    • 500 gram rauwe gepelde grote garnalen
    • zout

    Voor de chimichurrimayonaise:

    • 5 volle eetlepels mayonaise
    • chimichurri naar smaak (zie het recept hieronder)

    Extra:

    • 15 satéspiesjes
    • nog een beetje chimichurri voor de garnering

    Bereidingswijze

    1. Maak eerst de chimichurrimayonaise. Vermeng hiertoe de mayonaise met een hoeveelheid chimichurri naar smaak. Zorg ervoor dat je de chimichurri goed laat uitlekken voordat je hem door de mayonaise roert; anders kan de saus gaan schiften.
    2. Verdeel de chimichurrimayonaise over 5 kleine schaaltjes.
    3. Rijg de garnalen aan spiesjes. Bestrooi ze met een beetje zout.
    4. Verhit de barbecue of grillpan.
    5. Gril de garnalenspiesjes in een paar minuten gaar en licht bruin. Zo gauw ze roze kleuren zijn ze klaar.
    6. Verdeel de spiesjes over 5 borden. Besprenkel ze met wat chimichurri. Zet op elk bord ook een schaaltje met chimichurrimayonaise.
    7. Serveer meteen.

    Tips:

    1. In plaats van verse rauwe garnalen kun je ook diepvriesgarnalen kopen. Laat deze voor gebruik wel goed ontdooien.
    2. Blijft er wat chimichurrimayonaise over? Geen probleem: je kunt hem nog een paar dagen bewaren in de koelkast!

Hoofdgerecht

  • Lamskarbonaadjes van de barbecue met Argentijnse chimichurri
    Gegrilde lamskarbonaadjes met Argentijnse chimichurri

    Mixed grill met chimichurri

    Ingrediënten

    • ongemarineerd barbecuevlees voor 5 personen (spiesen van blokjes ossenhaas, ribeye steaks, lamskarbonaadjes, schouderkarbonades, kip, etc.)
    • olijfolie
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • chimichurri (zie het recept hieronder)

    Bereidingswijze

    1. Neem het vlees een uur voor het grillen uit de koelkast en zet het op een koele plek in de keuken neer, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
    2. Verhit de barbecue of de grillpan.
    3. Bestrijk het vlees dun met een beetje olijfolie.
    4. Gril het vlees zoals je het het liefst eet.
    5. Bestrooi het vlees met versgemalen zwarte peper en zout en serveer het met een gulle portie chimichurri. Zet eventueel nog een pot met chimichurri op tafel, zodat iedereen meer kan nemen indien gewenst.

    Tips:

    1. Niet Argentijns, maar wel erg lekker: gebruik in plaats van gewoon zout eens zoutvlokken uit het Engelse Maldon. Dat zijn heerlijke, krokante, dunne stukjes zout. Ideaal voor gebarbecued vlees! Maldon zeezout is verkrijgbaar in delicatessenwinkels en in sommige supermarkten.
    2. Een andere lekkere zoutsoort in zwart lavazout. Dit zout wordt gewonnen in Hawaï of IJsland en heeft een lichte barbecuesmaak. Heerlijk bij gegrild vlees! Wij kochten ons lavazout in IJsland zelf, maar je kunt het ook kopen in delicatessenwinkels of bestellen via internet.

  • Chimichurri, een typisch Argentijnse salsa
    Chimichurri, een typisch Argentijnse salsa

    Chimichurri, een typisch Argentijnse salsa

    Ingrediënten

    Voor ±1 liter:

    • 10 teentjes knoflook
    • 2 Spaanse pepers
    • 8 Tasty Tom-tomaten
    • 1 grote rode paprika
    • een grote bos platte peterselie
    • een bosje verse oregano
    • 5 theelepels gedroogde oregano
    • 3 eetlepels rodewijnazijn
    • een grote hoeveelheid Spaanse extra virgen olijfolie

    Bereidingswijze

    1. Kruis de tomaten in dompel ze 20 seconden onder in kokend water. Leg ze vervolgens in een kom met ijskoud water. De velletjes laten daarna gemakkelijk los. Ontpit vervolgens de tomaten. Snijd het vruchtvlees met een scherp koksmes in piepkleine blokjes. Knijp de tomatenblokjes een klein beetje uit en doe ze over in een kom.
    2. Snijd het vruchtvlees van de paprika ook zeer fijn. Voeg de paprikablokjes toe aan de tomaten.
    3. Ris de blaadjes van de oregano.
    4. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse pepers.
    5. Hak de knoflook, de Spaanse pepers en de kruiden samen fijn. Dat kan met een koksmes of in de foodprocessor. Schep het mengsel bij de tomaten.
    6. Roer de azijn en een ruime hoeveelheid olijfolie door het geheel. Vermeng alles goed.
    7. Doe de chimichurri over in een schone pot. Schenk er nog zo veel olijfolie bij totdat de chimichurri helemaal onder staat; de olie zorgt voor de conservering.
    8. Bewaar de chimichurri in de koelkast, maar neem hem er een uur voor het serveren uit, zodat de wat dikker geworden olijfolie weer kan opwarmen.

    Tips:

    1. Kun je geen verse oregano vinden, voeg dan in totaal 10 gram gedroogde oregano toe. Vervang de gedroogde oregano niet helemaal door verse; gedroogde oregano heeft een veel sterkere smaak dan verse oregano en die smaak heb je hier nodig. Gedroogde peterselie is geen alternatief voor de verse.
    2. Je kunt chimichurri minimaal een week goedhouden in de koelkast, mits er een laagje olijfolie bovenop staat.
    3. Wij smullen al jaren van deze verrukkelijke chimichurri. Onze redactrice Machteld kreeg persoonlijk het recept van een Argentijnse restaurantkok! Wil je het hele verhaal hierover lezen? Surf dan naar haar blog Culinaire Bagage!

  •  Chimichurriboter
    Chimichurriboter

    Gepofte aardappels met chimichurriboter

    Ingrediënten

    Voor de aardappels:

    • 5 grote afkokende aardappels
    • 100 gram roomboter
    • chimichurri naar smaak
    • zout

    Extra:

    • aluminiumfolie

    Bereidingswijze

    1. Het is het handigste om de aardappels te poffen in de oven. Verwarm deze daartoe voor tot 175°C.
    2. Boen de aardappelen goed schoon, maar schil ze niet. Kruis elke aardappel een keer in.
    3. Verpak elke aardappel in aluminiumfolie.
    4. Leg de aardappels op het rooster in de oven. Pof ze in een dik uur goed gaar. Je kunt de gaarheid testen door met een vork in de aardappels te prikken. Als ze klaar zijn, kun je ze warm houden in een tot 100°C verlaagde oven.
    5. Vermeng ondertussen de roomboter met een hoeveelheid chimichurri naar smaak. Let er daarbij op dat je chimichurri voor het mengen goed laat uitlekken. Proef en maak de chimichurriboter op smaak met wat zout.
    6. Serveer de gepofte aardappelen door ze een beetje open te maken op de plek waar je ze ingekruist hebt. Geef er de chimichurriboter bij.

    Tips:

    1. Net als bij het voorgerecht zou de chimichurriboter kunnen serveren in kleine eenpersoonsschaaltjes. Leuk!
    2. Een eventueel restje chimichurriboter kun je nog een paar dagen in de koelkast bewaren. Dek de boter wel goed af om knoflookgeurtjes in je koelkast te voorkomen.

  •  Tomatensalade met gemarineerde olijven
    Tomatensalade met gemarineerde olijven

    Tomatensalade met gemarineerde olijven

    Ingrediënten

    Voor de tomatensalade:

    • 600 gram Tasty Tom-tomaatjes of andere smaakvolle trostomaten
    • een handje basilicumblaadjes
    • versegeknipte bieslookringetjes

    Voor de vinaigrette:

    • 3 eetlepels witte balsamicoazijn
    • 9 eetlepels extra virgen olijfolie
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Voor de gemarineerde olijven:

    • 125 gram milde zwarte olijven zonder pit
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 2 eetlepels versgehakte basilicum
    • 1 eetlepel versgehakte marjolein
    • 1 eetlepel versgehakte oregano
    • 1 eetlepel versgehakte tijmblaadjes
    • 1 eetlepel versgeknipte bieslookringetjes
    • een flinke mespunt gemalen komijn
    • 1/2 zeer fijn gehakte Spaanse peper (zonder pitjes en zaadlijsten)
    • een scheutje extra virgen olijfolie
    • 1/2 eetlepel citroensap
    • versgemalen zwarte peper

    Bereidingswijze

    1. Marineer de olijven minimaal 2 uur voor het serveren (24 uur is nog lekkerder!).
    2. Roer daartoe eerst een mengsel van alle ingrediënten behalve de olijven.
    3. Schep de olijven door de marinade.
    4. Zet de olijven tijdens het marineren afgedekt in de koelkast. Neem ze minimaal 1 uur voor het serveren uit de koeling; op kamertemperatuur zijn ze het lekkerste.
    5. Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een lege jampot. Schud er een sausje van.
    6. Snijd de tomaten in dunne plakjes.
    7. Leg de tomatenplakjes mooi op een schaal. Verdeel de olijven eroverheen. Schenk de vinaigrette over de salade. Garneer het geheel met de basilicumblaadjes en de bieslook.
    8. Serveer meteen.

    Tip:

    Je kunt de tomaten al ruim voor de maaltijd snijden. Ook de vinaigrette kun je dan al maken (wel nog even opschudden voor gebruik). Bewaar alles afgedekt in de koelkast.

Dessert

Ananassorbet met rum
  •  Tropische ananassorbet met rum
    Ananassorbet met rum

    Ananassorbet met rum

    Ingrediënten

    • 1 lekker rijpe ananas
    • 1 dl water
    • 200 à 250 gram witte basterdsuiker (afhankelijk van hoe zoet de ananas is)
    • een snufje zout
    • 1 ei
    • 4 eetlepels gezeefd citroensap (van een goed gewassen citroen)
    • 2 eetlepels bruine rum

    Bereidingswijze

    1. Maak de ananas schoon en snijd het vruchtvlees in stukken. Verwijder daarbij de harde kern.
    2. Proef de ananas even om te bepalen hoeveel suiker je nodig hebt voor het ijs. Voor een heel zoete ananas heb je in totaal maar 200 gram suiker nodig. Is de ananas iets minder zoet, gebruik dan 250 gram suiker.
    3. Verwarm in een pannetje het water samen met 150 à 200 gram witte basterdsuiker. De suiker moet helemaal oplossen. Schenk de suikerstroop over in een kannetje en plaats dit in de koelkast, zodat de stroop wat kan afkoelen.
    4. Hak de blokjes ananas in de foodprocessor zeer fijn. De massa wordt uiteindelijk dik vloeibaar.
    5. Was het ei en droog het af. Splits het ei. Je hebt alleen het eiwit nodig. Klop het eiwit samen met een snufje zout in een vetvrije kom schuimig. Blijf kloppen en voeg vervolgens beetje bij beetje de resterende 50 gram basterdsuiker toe. De meringue is klaar als een messnede zichtbaar blijft in het schuim.
    6. Roer het citroensap, de rum en de suikerstroop door de ananaspuree.
    7. Schep een paar lepels ananaspuree door de meringue. Deze wordt daardoor wat soepeler.
    8. Voeg het meringuemengsel bij de rest van de ananaspuree. Vermeng het geheel goed.
    9. Doe de ananaspuree over in een kan of litermaat.
    10. Zet de ijsmachine aan en schenk de puree erin. Draai het ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je machine totdat het zo dik is als softijs.
    11. Schep het in een diepvriesdoos en laat het in de vriezer nog wat steviger worden.

    Tips:

    1. Hier vind je meer informatie over het werken met rauwe eieren.
    2. Eiwit kun je alleen maar mooi stijf kloppen als er geen spoortje vet in zit, dus ook geen druppeltje dooier. Soms kan de kom nog een beetje vet zijn. Maak een kom, waar je eiwit in wilt kloppen, daarom altijd schoon met het snijvlak van een doorgesneden citroen of een stukje keukenpapier met wat citroensap erin.
    3. Het lijkt heerlijk: ijs met veel alcohol. Voeg echter niet te veel rum toe. IJs met te veel alcohol bevriest niet optimaal.

Praktisch

  • Boodschappenlijst

    Vlees, vis en gevogelte

    • ongemarineerd barbecuevlees voor 5 personen (spiesen van blokjes ossenhaas, ribeye steaks, lamskarbonaadjes, schouderkarbonades, kip, etc.)
    • 500 gram rauwe gepelde grote garnalen

    Groente en fruit

    • 5 grote afkokende aardappels
    • 1 flinke bol knoflook
    • 3 Spaanse pepers
    • een grote bos platte peterselie
    • een bos verse oregano
    • een bosje bieslooksprietjes
    • een bosje verse tijm
    • een bosje verse marjolein
    • een bos verse basilicum
    • 600 gram + 8 stuks Tasty Tom-tomaatjes of andere smaakvolle trostomaten
    • 1 grote rode paprika
    • 2 citroenen
    • 1 lekker rijpe ananas

    Supermarkt

    • 100 gram roomboter
    • 1 ei
    • 125 gram milde zwarte olijven zonder pit
    • een potje gemalen komijn
    • eventueel Maldon zoutvlokken of lavazout
    • 250 gram witte basterdsuiker
    • een klein flesje bruine rum (je hebt 2 eetlepels nodig)

    Check in de voorraadkast

    • zout
    • peper
    • minimaal ¾ liter Spaanse extra virgen olijfolie
    • 5 theelepels gedroogde oregano
    • 3 eetlepels rodewijnazijn
    • 3 eetlepels witte balsamicoazijn
    • 5 volle eetlepels mayonaise
    • aluminiumfolie
    • 15 satéspiesjes

  • Werkschema-3
    Werkschema

    Werkschema

    Minimaal 3 uur van tevoren (kan ook een dag van tevoren):

    1. bereid de ananassorbet; laat hem verder opstijven in een diepvriesdoos in de vriezer
    2. bereid tijdens het draaien van het ijs de chimichurri; bewaar in een pot in de koelkast

    Minimaal 2 uur van tevoren (kan ook een dag van tevoren):

    1. marineer de olijven voor de tomatensalade; bewaar afgedekt in de koelkast

    1,5 uur van tevoren:

    1. neem de chimichurri uit de koelkast
    2. dek de tafel feestelijk
    3. verwarm eventueel de BBQ

    1 uur van tevoren:

    1. pof de aardappels; check ze na een uur
    2. bereid de chimichurrimayonaise
    3. bereid de chimichurriboter
    4. neem de gemarineerde olijven uit de koelkast

    1/2 uur van tevoren:

    1. neem het vlees uit de koelkast
    2. rijg de garnalenspiesjes
    3. gril de garnalenspiesjes
    4. maak de borden op voor het voorgerecht en serveer

    Na het voorgerecht:

    1. gril het vlees
    2. stel de tomatensalade samen op een mooie schaal; zet de schaal op tafel
    3. maak individuele borden op of serveer de mixed grill, de aardappels, de chimichurri en de
    4. chimichurriboter in losse schalen en kommen

    Na het hoofdgerecht:

    1. schep het ananassorbetijs in individuele ijscoupes of schaaltjes en serveer

    Buen provecho!